Hlavní obsah

„Jako novomanželé“. Vřelé fotky prezidentů Francie a Brazílie baví internet

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Francie a Brazílie na společné tiskové konferenci 28. března v metropoli Brasília.

Reklama

Emmanuel Macron ve čtvrtek zakončil diplomatické turné po Brazílii. Na fotkách to vypadá, že si setkání s brazilskou hlavou státu pěkně užil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud lze soudit podle oficiálních fotografií, byla třídenní cesta Emmanuela Macrona do Brazílie spíše romantickým výletem než mezinárodní diplomacií. Na zveřejněných fotografiích se se svým brazilským protějškem Luizem Ináciem Lulou da Silvou natolik kamarádí, že to vyvolalo pozdvižení na sociálních sítích.

Na jedné fotografii se francouzský prezident se 78letým Lulou drží za ruce na lodi a hledí na řeku Guamá. Na další vypadají jako novomanželský pár, který se veselí na líbánkách v tropickém ráji. Tato podobnost neunikla ani uživatelům sociální sítě X. Memy kolující po internetu zobrazovaly Macrona a Lulu, jak svírají balonky ve tvaru srdce, jak se fotí na rodinnou pohlednici nebo nebo kde vypadají jako filmové hvězdy na plakátu filmu La La Land.

Jak mohou rozverné fotky naznačovat, Macronova návštěva znamená oživení francouzsko-brazilských vztahů poté, co dospěly k nejchladnějšímu bodu za vlády krajně pravicového Jaira Bolsonara. Ten totiž odmítal a ignoroval obavy Francie ohledně odlesňování Amazonie.

I novomanželé se ale vždy neshodnou. Pro Lulu a Macrona jsou třecími plochami zejména válka na Ukrajině a budoucnost obchodní dohody mezi Evropskou unií a blokem Mercosur. Ve středečním projevu k podnikatelům v Sao Paulu Macron označil dohodu, kterou je Brazílie podle svých slov připravena podepsat, za „velmi špatnou“, píše The Guardian.

Později ve čtvrtek Macron reagoval na uživatele sociálních sítí na X. „Někteří přirovnávali fotografie z mé návštěvy Brazílie ke snímkům ze svatby,“ napsal Macron. „Říkám jim, že je to tak. Francie miluje Brazílii a Brazílie miluje Francii,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované