Hlavní obsah

Video: Ani odstřel ledu nepomohl. Další ruské město se topí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ruské úřady při preventivních opatřeních před jarními záplavami odstřelily led na řece Tom. Přesto skončila část města Tomsk pod vodou.Video: telegram/tomsknews

 

Reklama

V Tomsku v asijské části Ruska je zatím pod vodou asi 140 domů. Úřady varují, že situace se bude zhoršovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U města Tomsk v Tomské oblasti na jihozápadě asijské části Ruska se protrhla hráz a hrozí zaplavení asi 10 obcí, píše ruský exilový server The Moscow Times. Už předtím ruské úřady nechaly odstřelit led na řece Tom, která protéká Tomskem, a pokusily se tak zpomalit jarní záplavy. V této činnosti pokračují.

Protržená hráz nebyla vodohospodářským dílem, ale slouží k regulaci řeky, poznamenala agentura Interfax. Voda spláchla val u Komunálního mostu na levém břehu města a začala zaplavovat silnice. Ruské ministerstvo dopravy ujišťuje, že most záplavy vydrží.

„Mostní konstrukce není ohrožena, je upevněna na hlubokých betonových pilířích. Sklon valu bude obnoven po povodni. Podobná situace byla v Tomsku už v roce 2010,“ uvedly úřady.

Zároveň rozhodly o odstranění úseku jedné silnice, aby přesměrovaly tok vody a snížily zatížení mostu.

Starosta města oznámil evakuaci postižených oblastí. Ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že se situace bude v nejbližších dnech nadále zhoršovat. Meteorologové vydali varování před bouřkami.

Podle gubernátora Tomské oblasti Vjačeslava Černouse se v okolí Tomsku pod vodou ocitlo téměř 140 domů a osm desítek lidí bylo evakuováno, píše ruská verze Rádia Svobodná Evropa.

V Tomské oblasti překročila nebezpečnou úroveň i hladina řeky Ob.

Záplavy v posledních týdnech sužují také Orenburskou oblast dál na západ Ruska. Hladina řek stoupá i v Kurganské oblasti. Rozsáhlé povodně trápí i sousední Kazachstán.

Podívejte se na fotogalerii z Orenburské oblasti:

+6

Reklama

Související témata:

Doporučované