Hlavní obsah

Video: První závod samořízených formulí. Někdy si dělaly, co chtěly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

První závod samořízených formulí. Někdy si opravdu dělaly, co chtělyVideo: Jan Marek

 

Na slavném okruhu Yas Marina, kde se jezdí i Velká cena Abú Dhabí, se odehrál první závod monopostů v historii, které bez lidské posádky ovládala umělá inteligence (AI).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polovina týmů se vyřadila už v kvalifikaci. Monoposty zahýbaly na rovince, dostávaly se do smyku, do zábran, nebo se jen zastavovaly. I tak vypadaly závody, které se odehrály tuto sobotu 27. dubna na okruhu Yas Marina. Šlo o první závod monopostů v historii, které se řídily samy, respektive je tedy ovládala umělá inteligence (AI).

Okruh Yas Marina je dlouhý 3,5 kilometru a je to jeden z nejpokročilejších okruhů pro formuli 1 na světě. Také se tam koná Velká cena Abú Dhabí.

V rámci takzvané Abú Dhabí Autonomous Racing League (A2RL) se ukázalo celkem osm identických vozů Dallara SF23 bez řidiče. Všechny poskytl organizátor Aspire - dceřiný podnik tamní organizace Advanced Technology and Research Council.

S čím se závodilo a o co?

Do výbavy aut patřilo vždy sedm kamer, tři laserové navigační senzory LiDAR, čtyři normální radary a rovněž systém GPS. Lišily se pouze ovládacím algoritmem, který samy soutěžící týmy programovaly tak, aby údaje z čidel zpracovával co nejlépe a co nejlépe podle nich také řídil - tedy otáčel volantem, zrychloval a zpomaloval podle dráhy i překážek na cestě.

Soutěžících týmů bylo celkem osm, tedy aspoň ještě před kvalifikací. Čekalo je osm kol, přičemž nejrychleji mohly zapůjčené vozy jet až 250 kilometrů v hodině. V cíli pak na ten vítězný čekalo 2,25 milionu dolarů. O tuto částku ale nakonec závodily jen čtyři týmy.

Jak se totiž ukázalo už při zkušebních jízdách, technologie autonomního řízení ještě není alespoň v podání formulí a univerzitních týmů na takovou zátěž připravená. A to i přestože o vítězství usilovali zástupci vysokých škol nejen ze Spojených arabských emirátů, ale i Číny, USA anebo Německa.

Závod přilákal velkou pozornost

Že monoposty řídí umělá inteligence, vidělo 10 tisíc diváků díky fialovému světlu na střeše vozů - pokud začalo blikat nebo svítit červeně, znamenalo to, že AI nad vozem ztratila kontrolu, kterou pak nouzově přebírá lidský operátor. K tomu docházelo už při kvalifikaci.

Pár selhání se událo také při samotném finále, do kterého postoupily pouze čtyři týmy.

V úvodním videu článku ale můžete vidět situaci, která se odehrála při zkušebních jízdách, kdy formule na rovince zničehonic sama odbočila, dostala se do smyku a točení, narazila do zábran anebo prostě zastavila. Místo to stálo například tým NTU - spolek univerzit v Singapuru a právě Emirátů, skupinu z USA, Maďarska a opět sloučený tým vysokých škol z Pekingu a Emirátů.

V historicky prvním závodě samořízených monopostů vyhrála Technická univerzita Mnichov (TUM).

Doporučované