Hlavní obsah

Žalobci haagského tribunálu vyslýchali personál nemocnice v Gaze, píše Reuters

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto z úderů v Gaze.

Události kolem hlavních nemocnic v Gaze se mohou stát součástí vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který projednává trestní případy proti jednotlivcům za válečné zločiny.

Článek

Žalobci Mezinárodního trestního soudu (ICC) vyslechli zaměstnance dvou největších nemocnic v Gaze, uvedla agentura Reuters s odvoláním na anonymní zdroje. Podle agentury se tím poprvé potvrzuje, že zástupci tribunálu mluvili se zdravotníky o zločinech spáchaných v pásmu obývaném Palestinci.

Součástí vyšetřování trestního soudu, který projednává obvinění proti jednotlivcům za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidu a agresi, by se podle Reuters mohly stát události v nemocnicích Šífa na severu enklávy a Násir v Chán Júnisu na jihu.

Úřad žalobce ICC se k informaci odmítl vyjádřit s odkazem na nutnost zajistit bezpečnost obětí a svědků. Uvedl ale, že vyšetřuje obě strany konfliktu, včetně útoků bojovníků Hamásu na Izrael ze 7. října i následnou izraelskou ofenzivu v Gaze.

Obě hlavní nemocnice v Gaze se během konfliktu staly významnými cíli. Byly obklíčeny a opakovaně napadeny izraelskými silami, které obvinily bojovníky Hamásu z jejich využívání k vojenským účelům, což Hamás a zdravotnický personál popírají. Děje se tak přesto, že nemocnice jsou v době války chráněny mezinárodními smlouvami. Tuto ochranu mohou ztratit, pokud jsou využívány jednou ze stran konfliktu způsobem, který poškozuje nepřítele.

Izrael popírá, že by prováděl válečné zločiny, a to i v nemocnicích v Gaze nebo v jejich okolí, kde podle něj byly všechny jeho vojenské aktivity ospravedlněny přítomností bojovníků Hamásu. V posledních dnech palestinští představitelé rovněž požadovali vyšetřování poté, co byly v nemocnici Nasser exhumovány stovky těl v masových hrobech.

Palestinský stát i bez souhlasu Izraele? USA to zvažují

Válka v Gaze může paradoxně urychlit vznik palestinského státu:

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek prohlásil, že jakékoliv kroky ICC nebudou mít na postup Izraele jakýkoli vliv. Podle něj by se „vytvořil nebezpečný precedens, který ohrožuje vojáky a veřejné činitele“.

„Pod mým vedením Izrael nikdy nepřijme žádný pokus Mezinárodního trestního soudu v Haagu podkopat jeho základní právo na obranu,“ napsal Netanjahu na telegramu.

Možné plné vyšetřování útoků na nemocnice v Gaze by nespadalo do případu, který podnítila Jihoafrická republika. Ta obviňuje Izrael z genocidy v Gaze.

Bojovníci Hamásu zaútočili na Izrael 7. října, přičemž podle izraelských údajů zabili 1200 lidí a zajali 253 rukojmích. Izrael odpověděl útokem, při kterém podle palestinských zdravotnických úřadů zahynulo nejméně 34 000 lidí a další tisíce těl se pravděpodobně ztratily pod troskami.

Doporučované