Hlavní obsah

Ve Švédsku soudí syrského generála, měl páchat válečné zločiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mohammad Bash, Shutterstock.com

Občanská válka vyhnala z domovů miliony Syřanů. Ilustrační foto.

Reklama

Mohammed Hamo je nejvýše postaveným vojenským činitelem, který byl v Evropě postaven před soud. Podle prokuratury se podílel na válečných akcích, které systematicky zahrnovaly útoky prováděné v rozporu se válečnými zásadami.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pondělí začal u soudu ve Stockholmu proces s bývalým generálem syrské armády, který se podle obžaloby podílel na válečných zločinech spáchaných v roce 2012 v jeho vlasti.

Brigádní generál Mohammed Hamo, který v současné době pobývá ve Švédsku, je obviněn z napomáhání zločinům porušujícím mezinárodní právo, což obžaloba při jeho obvinění v únoru označila za „závažnou trestnou činnost“.

Agentura AP se dostala k Hamovu obžalovacímu spisu, v němž prokurátor tvrdí, že se 65letý muž - jenž byl brigádním generálem syrské armády mezi lednem a červencem 2012 - podílel na válečných akcích, které „systematicky zahrnovaly útoky prováděné v rozporu se zásadou rozlišování, opatrnosti a přiměřenosti“.

Zároveň měl mít zásadní význam při přijímání „strategických rozhodnutí a (provádění) vojenských operací“.

„Tento soudní proces je důležitý, protože je to poprvé, kdy je někdo ze syrské vlády nebo syrské armády skutečně postaven před soud za útoky, které se odehrály,“ uvedla podle The Washington Post Aida Samaniová ze stockholmské organizace Obránci občanských práv, která je politicky a nábožensky nezávislá na lidských právech.

Web France 24 napsal, že obžalovaný přišel k soudu v tmavě modré košili, džínách a teniskách. Zatímco prokurátorka Karolina Wieslanderová četla obvinění, pozorně poslouchal a dělal si poznámky.

Prokurátorka uvedla, že „rozsáhlé letecké a pozemní útoky“ syrské armády způsobily škody „v rozsahu, který byl nepřiměřený vzhledem ke konkrétním a okamžitým všeobecným vojenským výhodám, jejichž dosažení bylo možné očekávat“.

Hamova právnička Mari Kilmanová u soudu uvedla, že její klient trestní odpovědnost odmítá. Uvedla, že generál nemůže být za své činy odpovědný, „protože jednal ve vojenském kontextu a musel plnit rozkazy“. Hamo odmítl všechna jednotlivá obvinění a tvrdil, že by měly být uplatněny syrské zákony.

Syrská občanská válka trvá již 13 let. Konflikt začal 15. března 2011 demonstracemi v rámci tzv. arabského jara, které se snažila potlačit syrská armáda. Země se od té doby rozdělila mezi velký počet bojujících skupin podporovaných regionálními i světovými mocnostmi.

Lidskoprávní organizace dlouhodobě upozorňují na porušování mezinárodních dohod o povolených způsobech vedení války. Nejvýše postaveným syrským vojenským činitelem, který byl v Evropě postaven před soud, je ale až dnes Mohammed Hamo.

Reklama

Doporučované