Hlavní obsah

Otevřel dveře a uviděl vojáky. Měli pro něj tu nejsmutnější zprávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shawn Sanders and U.S. Army via AP, Profimedia.cz

Tři oběti útoku v Jordánsku: zleva Kennedy Sandersová, William Rivers a Breonna Moffettová.

Reklama

Dvě mladé dívky a veterán z Iráku přišli o život v Jordánsku. Nejen za zdmi Bílého domu nyní vzniká plán, jak na jejich smrt odpovědět. Reakce bude nejspíše silnější než předchozí americké odvetné údery v regionu.

Článek

Když bývalý mariňák Shawn Sanders otevřel dveře svého domu a na jeho prahu viděl příslušníky americké armády, okamžitě prý věděl, co se děje.

Moment, kdy mu přišli oznámit, že jeho 24letá dcera Kennedy zemřela během útoku na základnu USA v Jordánsku, popsal médiím jako nejdelších 20 minut svého života.

Společně prý počkali, až se domů vrátí jeho žena, která s dcerou mluvila jen pár hodin před útokem o tom, že by si po návratu ráda koupila motorku. Tragické zprávy si podle Shawna měli vyslechnout společně.

„Její úsměv byl nakažlivý. Vždycky se všemu smála,“ zavzpomínala na Kennedy pro web CNN matka Oneida. „Chci jen, aby si lidé pamatovali, že i když byl její čas na světě krátký, žila naplno a užívala si života v každé situaci, ve které se ocitla.“

Podle Shawna z posledního kontaktu s dcerou nijak nevyplývalo, že by vojáci na základně snad byli v nejvyšší pohotovosti nebo v zabezpečeném bunkru. To už potvrdili i američtí představitelé, podle nichž byli vojáci v době úderu dronu stále ve svých spacích ubikacích, aniž by tušili, že se blíží nebezpečí.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Americký Institut pro studium války (ISW) v posledních měsících napočítal na 170 útoků proti americkým základnám na Blízkém východě.

O život přišel při útoku i šestačtyřicetiletý seržant William Rivers, který vstoupil do armádních záloh v roce 2011 jako elektrikář. Zkušenosti sbíral například v Iráku a na kontě měl několik ocenění a vyznamenání. Padlému vojákovi již vzdal hold i Phil Murphy, guvernér státu New Jersey, kde se Rivers narodil.

Třetí obětí nedělního útoku pak byla třiadvacetiletá Breonna Moffettová, která vstoupila do ozbrojených sil USA po vzoru své matky. „Byla druhou ženou v rodině, která do armády vstoupila. Svou službu ctila a vždy byla hrdá na to, že v armádě je,“ vzpomínala Francine Moffettová pro CNN s tím, že na svou dceru byla velmi hrdá.

Že jim zemřelo prvorozené dítě, zjistili manželé Moffettovi ve chvíli, kdy se chystali do kostela. O tom, co se stalo v dalekém Jordánsku, se prý dozvěděli až ve chvíli, kdy jim na dveře zaklepali armádní příslušníci.

„Je to extrémně těžké. Určitě se přes to nepřeneseme,“ prohlásil ve vysílání americké stanice CNN Breonnin otec Bernard.

Biden pod tlakem

Americký prezident se po smrti vojáků v Jordánsku dostal do nezáviděníhodné situace; reakce USA musí být dostačující. Stojí ovšem na tenkém ledě. Jeho kroky mohou zavařit Blízkému východu i jeho politickým vyhlídkám doma.

„Breonna byla velmi chytrá a krásná mladá žena. Ráda se smála, byla společenská a měla mnoho přátel, které zbožňovala. Vždy se usmívala a jednoduše vás tak rozesmála,“ stojí v oficiálním prohlášení rodiny.

Všichni tři padlí byli armádními rezervisty a šlo o první americké vojáky, kteří v regionu zemřeli od loňského října, kdy se na Blízkém východě rozhořel konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás, který následně zvýšil napětí i mezi okolními státy.

Nedělní útok si vyžádal i několik desítek zraněných, přičemž někteří museli být převezeni za lepší lékařskou péčí.

Malá americká základna, která byla vojákům domovem, se nazývá Tower 22 (T-22) a leží na severovýchodě Jordánska v blízkosti hranic se Sýrií. Americké síly v jejích prostorách chrání systém protivzdušné obrany, ten byl však podle dostupných informací v době útoku dočasně vypnut, jelikož se k objektu zrovna vracel americký dron.

Americký prezident Joe Biden z „odporného“ útoku obvinil Íránem podporované milice působící v Iráku a Sýrii, které se už k činu přihlásily. Reagovat ovšem stihl i Írán, který tvrdí, že se na útoku nepodílel.

T-22

Základna Tower 22 leží v Jordánsku nedaleko hranic se Sýrií. Podle amerického ministra obrany Lloyda Austina tam americké a koaliční síly byly nasazeny, aby pracovaly na trvalé porážce Islámského státu (ISIS).

Spojené státy momentálně čeká rozhodnutí, jak na fatální události zareagují. Pentagon i Bílý dům si dávají dobrý pozor na to, aby plány administrativy neprozradily, reakce prý ale podle informací médií bude pravděpodobně silnější než předchozí americké odvetné údery v Iráku a Sýrii.

Volba odplaty však musí být pečlivá. Podoba reakce totiž může významně ovlivnit dění na Blízkém východě i přímo ve Spojených státech, kde Biden usiluje o druhé funkční období.

Reklama

Doporučované