Hlavní obsah

„Zaměřte se na Teherán.“ Bidena čeká po smrti vojáků těžké rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident na konci minulého roku.

Reklama

Americký prezident se po smrti vojáků v Jordánsku dostal pod tlak, aby reakce USA byla dostačující. Stojí ovšem na tenkém ledě. Jeho kroky mohou zavařit Blízkému východu i jeho politickým vyhlídkám doma.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Tři američtí vojáci, které jsme ztratili, byli vlastenci v tom nejvyšším slova smyslu. A jejich nejvyšší oběť nebude naším národem nikdy zapomenuta,“ stojí v prohlášení amerického prezidenta k nedělním událostem na Blízkém východě.

„Nepochybujte – všechny odpovědné poženeme k odpovědnosti, a to v době a způsobem, který si sami zvolíme.“

Výhrůžná slova Joea Bidena přišla poté, co o víkendu po dronovém útoku na T-22, malou americkou vojenskou základnu na severovýchodě Jordánska, zemřeli tři američtí vojáci a více než tři desítky členů armádního personálu byly zraněny.

Prezident z „odporného“ útoku obvinil Íránem podporované milice působící v Iráku a Sýrii, které se už k činu přihlásily. Reagovat stihl už i Írán, který tvrdí, že se na útoku nepodílel.

Slib pomsty jako by přiblížil přízrak přímého americko-íránského vojenského konfliktu. Od 7. října, kdy hnutí Hamás zaútočilo na Izrael, sice americké síly v Iráku a Sýrii čelí takřka každodenní palbě dronů a raketových úderů, nynější situace je ale jiná. Poprvé si totiž nepřátelská palba vyžádala životy amerických vojáků.

Teherán i Washington se přímému střetu jistě chtějí vyvarovat – navzdory dlouhodobému nepřátelství se v současném konfliktu pečlivě vyhýbají přímé konfrontaci. Jak ale upozorňuje například britský The Guardian, nyní tomu možná nebudou moci zabránit, jelikož incidentů přibývá a jejich dopady se stupňují.

Zkouška ohněm

Prezidenta Bidena navíc nedělní události dostávají pod nezáviděníhodný tlak. Nyní se musí skupinám podporovaným Íránem postavit způsobem, který bude hájit americké zájmy, ale zároveň v nestabilním regionu nespustí nebezpečný dominový efekt, který by probíhající konflikt jen zhoršil.

„Jedná se o nebezpečnou eskalaci. Snažili jsme se zajistit, aby tento konflikt neeskaloval. Toto ho k tomu ale posouvá mnohem blíže,“ cituje web CNN poslance Adama Smitha, hlavního demokrata ve výboru pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů, podle kterého vyhlídky na rozšíření války nelze oddělit od situace v Pásmu Gazy.

„To, co se děje v Gaze, je klíčové,“ vysvětlil americký politik. „Konflikt v Gaze nyní posiluje Írán. A to je špatné pro nás, špatné pro Izrael, špatné pro arabské státy, špatné pro svět. Takže nalezení řešení pro tento problém je zásadní součástí i této výzvy.“

T-22

Základna Tower 22 leží v Jordánsku nedaleko hranic se Sýrií. Podle amerického ministra obrany Lloyda Austina tam americké a koaliční síly byly nasazeny, aby pracovaly na trvalé porážce Islámského státu (ISIS).

Na paměti musí mít Biden také to, že rozsah americké odvety, pro který se rozhodne, bude mít důsledky nejen v regionu, ale i doma ve Spojených státech, kde ho letos čeká tvrdý boj o znovuzvolení.

Šéf Bílého domu tak dobře ví, že nyní musí být jasné, že pro ochranu životů svých vojáků a vojákyň dělá maximum. Kritici by ho v případě nedostatečné reakce mohli obvinit z „měkkého přístupu k Íránu“.

Bidenovi republikánští odpůrci ostatně útok už nyní využívají jako důkaz neschopnosti Íránu čelit a vyzývají prezidenta k tvrdé odplatě.

Například republikánský senátor Lindsey Graham z Jižní Karolíny Bidenovu administrativu vyzval, aby „udeřila na významné cíle uvnitř Íránu“, a to nejen jako odvetu za zabití amerických vojáků, ale i jako odstrašující prostředek proti budoucí agresi. Jediné, čemu podle něj íránský režim rozumí, je síla.

Grahamův kolega za Texas John Cornyn byl na platformě X (dříve známé jako Twitter) ještě přímočařejší: „Zaměřte se na Teherán.“

Nutnost dohody

Smrtelný útok na americkou základnu přišel v době, kdy ve Francii probíhalo jednání o návratu izraelských rukojmích zpět domů. V rozhovorech prý mělo dojít k pokroku, a pokud by vyjednavači opravdu uspěli, vše by mohlo vést k dvouměsíčnímu přerušení bojů v Gaze a propuštění zhruba stovky rukojmích.

Vzhledem k tomu, že smrt tří amerických vojáků podněcuje obavy z rozšíření regionální války, američtí představitelé, na něž se odkazuje web CNN, uvedli, že nyní je o to naléhavější dospět k dohodě, která by mohla v regionu snížit napětí.

Život v Gaze

V běžných podmínkách by se léčily pár dnů nebo týdnů, v časech války ale může být řada infekcí a nemocí v Pásmu Gazy fatální. Nejohroženější jsou děti.

Jedno je tak alespoň v tuto chvíli jisté: To, jak budou Američané a Íránci v nadcházejících dnech postupovat, může významně změnit trajektorii války mezi Izraelem a Hamásem i širšího napětí, které tento konflikt na Blízkém východě vyvolal.

Pro Bidena, jehož přístup ke konfliktu v Gaze vyvolal hněv politické levice a také některých skupin jeho dosavadních voličů, bude volba způsobu reakce velmi politicky náročná.

Reklama

Doporučované