Hlavní obsah

Soudce dražil hotel po dlužníkovi. Získala ho jeho dcera a rodina dalšího kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Z objektu ve Velkých Karlovicích, jehož většinu vydražili příbuzní dvou soudců, je dnes ruina.

Reklama

Nový případ, jak se zlínský soudce Radomír Koudela s příbuznými dostali k nemovitostem lidí v exekuci. V roce 2004 pořádal Koudelův kolega soudní dražbu hotelu: Nemovitost si v ní rozdělili nejbližší příbuzní obou soudců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zlínský soudce Radomír Koudela odmítá, že by pro soukromé obchody využíval své postavení či možnosti, které mu to skýtá.

„Nikdy jsem nezjišťoval informace přes své zaměstnání,“ tvrdil, když ho reportéři konfrontovali s faktem, že v minulosti získal v exekučních dražbách dvě nemovitosti, i když se podle Exekutorské komory i prezidenta Soudcovské unie se soudci takových dražeb účastnit nesmí.

Nyní se však Koudelovo jméno objevuje v dosud neznámém případu kolem bývalého hotelu Kratochvíl ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Jeho dvě třetiny dražil v roce 2004 kvůli dluhům většinového majitele Okresní soud ve Vsetíně, kde tehdy Koudela působil jako soudce. Dražbu měl nezávisle provést jeho tehdejší kolega Zdeněk Šlajs.

Dopadlo to tak, že většinu hotelu v exekuční dražbě získali nejbližší příbuzní obou soudců. Koudelova manželka a bratr, respektive dcera soudce Šlajse.

Foto: Seznam Zprávy

Na většinovém podílu hotelu Kratochvíl se „podělili“ rodinní příslušníci tehdejších vsetínských soudců.

Radomír Koudela reportérům řekl, že si tento případ vybavuje, avšak nevidí v něm pro sebe žádný problém.

Přitom však existují paragrafy upravující účast soudců v exekučních dražbách, které mají podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry vyloučit právě podezření, zda soudci nezneužívají interní informace, jež při výkonu své funkce dostávají.

„Já jsem trestní soudce. Já nemám informace z exekucí,“ říká však Koudela. „Ani jsem nechtěl, aby tam manželka šla. Bratr jí to nabídl,“ dodává soudce, který od časů dražby hotelu ve Velkých Karlovicích povýšil a dnes má na starosti závažné trestní kauzy ve zlínské pobočce Krajského soudu v Brně.

Radomír Koudela také explicitně popírá možnost, že by se s tehdejším kolegou Šlajsem domluvili, že si jejich příbuzní soudně draženou nemovitost ve Velkých Karlovicích rozdělí. „Rozhodně jsem o tom nevěděl a žádné informace jsem neměl,“ tvrdí soudce Koudela.

Přijel soudce Koudela…

Seznam Zprávy dohledaly svědka dražby, tehdejšího vlastníka zbylé třetiny podílu v hotelu Kratochvíl. Petr V. reportérům řekl, že trojici vydražitelů u soudu reprezentoval pouze bratr soudce Koudely Vladimír a že vše trvalo zhruba jen pět minut, protože nikdo jiný nepřihodil.

Na následné jednání o budoucnosti hotelu ve Velkých Karlovicích však podle Petra V. dorazil s bratrem Vladimírem také soudce Radomír Koudela. „Překvapilo mě to. O tom, že je to bratr Vladimíra, jsem nevěděl. Oba působili jako majitelé, jednal jsem vždy jen s nimi,“ uvedl Petr V., jehož pradědeček velkokarlovický hotel v první polovině 20. století postavil.

Petr V. také říká, že ani jednu z žen – ani dceru soudce Šlajse, ani manželku soudce Koudely, které se podle katastru rovněž staly spolumajitelkami nemovitosti – na jednání souvisejících s hotelem neviděl.

Popis událostí, jak je reportérům vylíčil Petr V., potvrdila i jeho tehdejší partnerka.

Jen zastupuji manželku

  • Soudce Radomír Koudela se významně angažuje ve správě nemovitostí, které z exekučních dražeb získala jeho manželka Anežka.
  • Podobný scénář jako v případě hotelu Kratochvíl ve Velkých Karlovicích Seznam Zprávy popsaly u dalších 13 nemovitostí, které Anežka Koudelová vydražila.

Vydražila to dcera, ne já

Zdeněk Šlajs už na rozdíl od Radomíra Koudely řady soudců opustil. Dnes má advokátní kancelář sídlící hned vedle budovy vsetínského soudu.

Na dotaz, zda to byl on, kdo tehdejšího kolegu Koudelu k dražbě přizval, neodpověděl. „To si nepamatuju, to je prodané už dávno,“ řekl.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Budova Okresního soudu ve Vsetíně, se kterým sousedí Šlajsova kancelář (vpravo).

Zamítavou odpověď na otázku, zda ve skutečnosti nekupoval v dražbě podíl na hotelu on, a nikoliv jeho dcera, však původně neměl. „To vám neřeknu. Já nevím. Tenkrát se znali všichni tak nějak dohromady,“ odvětil nejprve bez dalších podrobností bývalý soudce Šlajs.

Pak však zdůraznil, že do jeho soudní dražby se mohl přihlásit kdokoliv. A u rodinných příslušníků to zákon na rozdíl od soudců nezpochybňuje.

„To nekupoval soudce, to kupovala jeho manželka,“ řekl pak o Koudelovi. „No a moje dcera, no, já jsem to nekupoval, samozřejmě,“ dodal ještě Zdeněk Šlajs.

Na dotaz, zda mu přesto nepřijdou okolnosti dražby vzhledem k rodinným vazbám vydražitelů problematické, odvětil. „Ne, to mi nepřipadá. Připadá mi to normální.“

Reportéři se chtěli na detaily dražby zeptat i Šlajsovy dcery. V místě trvalého bydliště na vsetínském sídlišti však redaktorům otevřel její příbuzný a po něm vydražitelka vzkázala, že si okolnosti už „nepamatuje“.

Trojice příbuzných obou soudců v roce 2004 za většinový podíl hotelu ve Šlajsově aukci zaplatila celkem 472 tisíc korun. Dvě třetiny domu od trojice příbuzných soudců nakonec koupil vsetínský podnikatel v roce 2017 za 1,35 milionu.

Bývalý hotel Kratochvíl ve Velkých Karlovicích však už nikdy neotevřel a dnes je z něj ruina. „Říkáme tomu dům hrůzy,“ podotýká bývalý spolumajitel Petr V.

Vydražené dědictví

  • Hotel postavil pradědeček Petra V. Muž podíl po revoluci získal v restituci. Dům totiž jeho rodině zabavili komunisté.
  • Druhý podíl, který vydražili příbuzní soudců, původně patřil vzdálenému strýci Petra V. Když se dostal do dluhů, Petr. V, který tehdy končil studia, na vykoupení podílu neměl. Koudela po dražbě se svým bratrem podle Petra V. začali usilovat o to, aby jim Petr V. prodal i zbylou část budovy.
  • „Bratři Koudelovi mi na začátku říkali, že by pro ně bylo ideální, kdybych jim svou část prodal, anebo že se oni pustí do oprav a já budu muset jako jeden z majitelů přispívat. Nebo že to celé skončí žalobou na vypořádání spoluvlastnického podílu,“ popsal Petr V. s tím, že tehdy odolal.

Je to špatně, řekl prezident soudců

Když dávný příběh z Velkých Karlovic převyprávěly Seznam Zprávy prezidentovi Soudcovské unie Liboru Vávrovi, v první reakci uvedl, že „takto se to nedá“.

„Obecně to je špatně. Vzbuzuje to pochybnosti o nestrannosti soudce. Zejména toho, co dražil. A pak se můžeme ptát, jak se to dozvěděl ten druhý, jehož rodina to taky vydražila,“ uvedl Libor Vávra.

Jak však plyne ze stovek listin, které reportéři při tříměsíčním pátrání shromáždili, soudce Koudela a jeho blízcí v exekuční dražbách v minulosti opakovaně nakupovali.

Soudce, jeho manželka a jeho bratr v minulosti zvítězili celkem ve 24 exekučních a soudních dražbách (ve dvou soudce, ve 14 jeho žena a v osmi jeho bratr). Koudela i jeho žena se ale hájí, že nedělají nic špatného a že jejich podnikání má i sociální rozměr – protože zadlužené bývalé majitele nechávají v exekuovaných domech dále bydlet.

Koudela pak pro Seznam Zprávy připustil, že se jako soudce navzdory paragrafům ve dvou případech exekuční dražby sám zúčastnil. Poté, co text o jeho případu vyšel a věc začalo řešit vedení Krajského soudu v Brně, však otočil s tím, že podle svého vlastního výkladu se exekučních dražeb účastnit mohl, protože podle jeho právního názoru omezení pro soudce v dražbách podle exekučního řádu aplikovat nelze.

„Při výkonu rozhodnutí soudním exekutorem odpadá obava z možných vzniků pochybností o zákonnosti dražby při účasti soudců a zaměstnanců soudů… Ostatně bylo by proti smyslu a duchu zákona vylučovat vyšší počet osob z dražby, než je nezbytně nutné a účelné,“ uvedl Koudela ve svém vyjádření doručeném do redakce.

Texty, které všechna zjištění reportérů popsaly, pak soudce Radomír Koudela komentoval s opovržením: „Takovou s**čku jsem už dlouho neslyšel,“ uvedl v telefonickém rozhovoru.

Radomír Koudela (60)

  • V roce 1988 nastoupil na pozici soudce Okresního soudu ve Vsetíně.
  • V roce 2008 se stal soudcem Krajského soudu v Brně – pobočka Zlín. Tam působí dodnes.
  • Radomír Koudela v průběhu své kariéry rozhodoval nejvážnější kauzy regionu:
  • V roce 2013 poslal se svým senátem na deset let do vězení vlivného člena slovenského podsvětí Miroslava Masláka. Verdikt potvrdil i olomoucký vrchní soud. Proces provázela nejpřísnější bezpečnostní opatření – včetně ozbrojené eskorty o desítkách policistů a policejního vrtulníku, který na Maslákův vůz při převozech z vazby na soudní přelíčení dohlížel.
  • O rok později, tedy v roce 2014, Koudela udělil se svým senátem nepravomocné doživotní tresty Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi – hlavním míchačům v metanolové kauze. Vrchní soud v Olomouci Koudelův rozsudek v těchto případech potvrdil, u dalších odsouzených ale odvolací soud původní tresty výrazně snížil.
  • Rovněž v roce 2014 Koudela udělil výjimečné tresty mladíkům Davidu Šimonovi a Maroši Straňákovi za vraždu důchodce, ke které došlo v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Oba odsouzení svou vinu dodnes popírají. Koudela se senátem je odsoudil na základě pachových stop a výpovědi dvou kriminálníků.
  • O případu loni Seznam Zprávy natočily šestidílný podcast Slopné: Kdo je je vrah? Na základě důkazů předložených redakcí nyní u krajského zlínského soudu probíhá řízení o možné obnově procesu.

Reklama

Doporučované