Hlavní obsah

Video: Prototyp futuristické ponorky Kronos údajně testují na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Prototyp ukrajinské miniponorky Kronos.Video: twitter/front_ukrainian

 

Reklama

Společnost Highland Systems uvedla, že prototyp miniponorky Kronos prošel testy pro válečné použití.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Futuristické plavidlo Kronos, které na pohled vypadá jako stroj z Hvězdných válek či Duny, je na Ukrajině, kde probíhá jeho testovaní. Napsal to odborný server The Warzone.

Účet Ukrainian Front, který dlouhodobě poměrně spolehlivě monitoruje válku na Ukrajině, pak zveřejnil záběry ponorky. Kdy a kde přesně byly záběry pořízeny, nelze nezávisle ověřit.

Firma Highland Systems funkční prototyp miniponorky představila před rokem na mezinárodním obranném veletrhu IDEX-2023 v Abú Zabí.

Server The Kyiv Post nyní s odkazem na vyjádření společnosti uvedl, že plavidlo prošlo už testy pro bojové využití.

Kronos podle technické specifikace pohání elektrický motor, který umožňuje až 18 hodin provozu pouze na baterie. Ponorka má také dieselový generátor. Výrobce uvádí, že i s ním dokáže ponorka plout více než 50 hodin. Během nich teoreticky dokáže - při rychlosti až 50 km/h - urazit přes dva tisíce kilometrů. Zásoba vzduchu vydrží na 36 hodin, podotýká The Kyiv Post.

Zvenčí vypadá Kronos jako dlouhá ptačí lebka, která plynule přechází ve hřbetní páteř a pak dlouhý ocas. Pro řízení pilot používá ploché obrazovky napojené na externí kamery a termální senzory, které dávají iluzi 360stupňového rozhledu.

Foto: highlandsystems.me

Nákres miniponorky Kronos.

Miniponorka má na bocích dvě křidélka, přesněji řečeno ovládací plochy. Podobně jako u letadla mění tyto řídicí plochy tvar křídla a podle výrobce umožňují plavidlu zatáčet obratněji, než to zvládnou ponorky klasického doutníkového tvaru. Design zároveň umožňuje dosahovat poměrně vysokých rychlostí pod i nad hladinou.

Podle Oleksandra Kuzněcova, jednoho z vývojářů, se Kronos může pochlubit i tím, že je vybaven systémem dálkového ovládání, takže je provozuschopný i jako dron.

Miniponorka má údajně i speciální nátěr, který pohlcuje část sonarových vln (firma ho údajně vyvinula ve vlastní režii), činí Kronos vhodným pro útočné mise a sabotáže. Ukrajinští konstruktéři plánují vyzbrojit ponorku torpédy. Plavidlo by mělo být schopno klást i magnetické miny (tedy miny s magnetem, který se přichytí k trupu lodi).

Analýza

I když proti Rusům v Černém moři prakticky nestojí žádné nepřátelské námořnictvo, ani zdaleka si v jeho vodách nemohou dělat, co by chtěli.

Zdroje:

Informace o konstrukci miniponorky: Kyiv Post, The Warzone, Seznam Zprávy

Zdroje záběrů a fotek plavidla: Highland Systems, účet Ukrainian Front

Reklama

Doporučované