Hlavní obsah

Glosa: Proč nás (ne)má zajímat Babišův rozchod?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

AB a MB, ostře sledovaný pár.

Reklama

Rozchod Babišových není zas takovým překvapením. Po neúspěchu v prezidentských volbách se lídr ANO stáhl do ústraní. Najednou se ale s velkou energií vrátil do politiky s vysvětlením, že se „něco změnilo v jeho osobním životě“.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Andrej Babiš v pátek odpoledne oznámil, že se rozchází se svou druhou manželkou Monikou Babišovou. Jak moc nás osobní problémy vrcholného politika, opozičního lídra mají zajímat? Je tu nějaký veřejný zájem - potřebujeme nějaké detaily k rozhodování, jestli daného politika volit, či nevolit? Nebo k tomu, jak nahlížet na jeho činy?

Každý si v tom určitě něco najde.

Takže třeba milovníci konspiračních teorií odhalují snahu odvést rozvodem pozornost médií a veřejnosti od jiné páteční „bomby“ - bojkotu hnutí ANO dalšího jednání o penzijní reformě mezi vládou a opozicí u prezidenta na Hradě. Což je naprostý nesmysl.

Jiní vidí vážnější důvod k sledování prominentního rozchodu v tom, že vzhledem k ohromným majetkům Monika Babišová figurovala v některých firmách Agrofertu. Na počátku kauzy Čapí hnízdo, kde šlo o dotaci, byla mezi stíhanými. A také asi málokdo ví o Babišově podnikání a růstu koncernu tolik jako ona.

A třetí důvod by možná zmínili političtí marketéři. Andrej Babiš svou manželku sám po americku vtahoval do politiky, nadprůměrně víc než ostatní politici. Nejvíc v kampani před prezidentskými volbami, kdy rozdávala rozhovory na téma „jaký je Andrej manžel a táta“, doprovázela ho do televizních debat nebo s ním jezdila na mítinky do regionů.

A Babišovy sociální sítě se bez Moniky neobešly. Jednou třeba zveřejnil video, jak partnerku o Velikonocích honí s dvoumetrovou pomlázkou po zahradě. Jindy zas společně pekli vánočky nebo se chlubili fotografiemi šťastné rodinky u vánočního stromku.

Rozchod Babišových, kteří mají předmanželskou smlouvu, není zas takovým překvapením. Po neúspěchu v prezidentských volbách v lednu 2023 se lídr ANO stáhl do ústraní a zdálo se, že se chystá v politice skončit. A že si raději bude užívat důchod, děti, vnoučata a vydělané peníze.

Pak se s velkou energií vrátil do politiky s vysvětlením, že se „něco změnilo v jeho osobním životě“. Předtím to byla právě Monika Babišová, která mu radila, že deset let v politice stačilo, aby toho už nechal. On si občas sice stěžoval, že politika mu jen poškodila vztahy v rodině, zdraví i byznys, ale nikdy se nestáhl.

Andrej Babiš není prvním - a zřejmě ani posledním - vrcholným českým politikem, který se rozvedl. V Česku se ukazuje, že speciálně funkce předsedy politické strany nebo premiéra je opravdu zatěžkávací zkouškou pro rodinu. Takhle se už manželství rozpadlo Mirku Topolánkovi, Petru Nečasovi, Bohuslavu Sobotkovi, Jiřímu Paroubkovi nebo Janu Hamáčkovi.

Pravda, antickou tragédií, po níž padne vláda a úplně se změní politická scéna, to skončilo jen jednou, za Petra Nečase v roce 2013. Ale při takové četnosti rozvodů to už není náhoda. Čím to je? Manžel je furt v práci, buď sedí v parlamentu, často i přes noc, nebo je na vládě, anebo má večer koaliční jednání, o víkendu pro změnu stranickou schůzi - a kdykoliv mezitím mizí do Bruselu.

Work-life balance, základní hodnota dnešní mladé generace o dosažení rovnováhy v pracovním a osobním životě, by se patrně měla řešit také u vystresovaných politiků. A začít se třeba může zákazem nočních obstrukcí v parlamentu.

Reklama

Doporučované