Hlavní obsah

V Japonsku se zřítily vojenské vrtulníky, jeden mrtvý a sedm nezvěstných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: repro Bundeswehr/Björn Wilke, Seznam Zprávy

Vrtulník Sea King MK41 (ilustrační snímek).

Reklama

Po letecké nehodě v Pacifiku se pohřešuje sedm členů japonské námořní obrany. Jeden byl již nalezen mrtev. Příčina nehody dvou vrtulníků není známá. Spekuluje se o vzájemné srážce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva vrtulníky japonské námořní obrany se v sobotu večer při cvičení v Pacifiku jižně od Tokia zřítily do moře. Oznámil to dnes japonský ministr obrany Minoru Kihara.

Podle japonské vlády je možné, že se vrtulníky navzájem srazily, uvedla agentura Kjódó. Vláda zatím potvrdila smrt jednoho člena posádky, ostatních sedm členů posádek se pohřešuje.

Média dříve psala o jednom zachráněném, ale japonské ministerstvo obrany později uvedlo, že byl nalezen zatím jen jeden člen posádky, ten už byl mrtvý.

S vrtulníky Mitsubishi SH-60K, z nichž každý měl na palubě čtyřčlennou posádku, bylo přerušeno spojení ve 22:38 a 23:04 místního času (15:38 a 16:04 SELČ), když byly v oblasti východně od souostroví Izu, uvedlo japonské ministerstvo obrany.

Záchranáři v moři objevili pravděpodobné trosky z vrtulníků, řekl novinářům Kihara. Do pátrací operace se zapojilo osm lodí a pět letounů japonských ozbrojených sil a dva čluny pobřežní stráže.

Náčelník generálního štábu japonské armády Jošitaka Sakai předtím řekl, že se nedomnívá, že se na neštěstí podílela jiná země.

Vrtulníky se účastnily nočního protiponorkového cvičení, uvedl ministr obrany Kihara. Dodal, že byly nalezeny oba letové zapisovače nedaleko od sebe a je vysoce pravděpodobné, že se vrtulníky spolu srazily. Příčina neštěstí ještě není známá, řekl.

Před rokem se zřítil japonský vojenský vrtulník typu UH-60JA do moře u ostrova Okinawa. Zahynulo všech deset lidí na palubě.

Reklama

Doporučované