Hlavní obsah

Na hřebenech Krkonoš je čtvrt metru sněhu, Poláci vyhlásili lavinový stupeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Krkonoše. Ilustrační foto.

Reklama

Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem leželo dnes ráno 22 centimetrů sněhu. Sníh je ve vyšších polohách hor, hlavní střediska jsou bez sněhu. V Krkonoších s různou intenzitou s přestávkami sněží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi patnáct centimetrů sněhu a celková vrstva sněhu se dnes ráno pohybovala kolem čtvrt metru.

Polská horská služba na své straně hor vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižší z pětibodové stupnice. Na české straně jsou hory od 8. dubna bez lavinových stupňů. Vyplývá to z dat česképolské horské služby.

Větší množství sněhu vítr nafoukal především do roklí ledovcových karů a na některé strmé svahy nad horní hranicí lesa. „V těchto místech se mohou objevit menší sesuvy sněhu,“ uvedla polská horská služba. Sněhovým polím na strmých svazích by se turisté měli vyhnout.

Na horách se v noci na neděli dál ochladilo. Teplota na Sněžce do rána klesla na minus devět stupňů Celsia. Protože na vrcholu hor vál vítr o rychlosti kolem 40 až 50 kilometrů v hodině, pocitová teplota byla kolem minus 20 stupňů Celsia, vyplývá z dat měřicí stanice Poštovny Anežka na Sněžce.

Ve střediscích byl mráz menší. V Peci pod Sněžkou bylo nad ránem -6 stupňů Celsia, do 9. hodiny teplota vystoupala na nulu.

V Krkonoších je nyní mezisezona, horské boudy jsou většinou mimo provoz. Z lanovek jezdí pouze lanovka na Sněžku, a to jen o víkendech. Do denního provozu letní sezony se lanovka na Sněžku rozjede 26. dubna. Vítr dnes provoz lanovky na Sněžku neomezil a od rána jela na spodním i horním úseku.

Reklama

Související témata:

Doporučované