Hlavní obsah

„Některé podniky nesklidí vůbec“. Noční mráz likviduje české ovoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash - Shelley Pauls

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pokračující mrazy budou mít na české ovoce významný dopad, přesný rozsah však zemědělci zatím nedokážou určit. Studené počasí kromě částí Moravy postupně postihlo celou republiku a má pokračovat až do pátku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Noční chlad ničí českým farmářům ovocnou úrodu. Meruňky v květu může poškodit již od 2 °C. A ranní teploty pod nulou pravděpodobně vydrží až do konce týdne.

„Mráz je velmi silný a většina opatření, která lze dělat, v tuto chvíli selhává,“ uvedl pro SZ Byznys Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky. Na hodnocení následků je podle něj ale brzy.

„Neumím vám říct, jestli úroda bude poloviční, nebo čtvrtinová, je to velmi předčasné. Budou ale podniky, které ovoce nebudou sklízet vůbec,“ nastínil možné následky.

Peněženek zákazníků by se však menší sklizeň neměla dotknout. „Na cenu to nemá vliv. Většina ovoce se k nám dováží,“ říká ovocnář. Upozorňuje však, že nízké teploty nepanují jen u nás, a to může zahraniční ovoce potenciálně zdražit.

„Mrazová vlna nechodí po hranicích, sledujeme, že je zasažena celá střední Evropa. Teď je však předčasné hodnotit, jaký to bude mít dopad a jak se zachovají řetězce.“

Samotné chladné počasí podle Ludvíka není pro duben výjimečné, problém tkví v extrémně teplé zimě a předjaří.

„Stromy mají ve vegetaci měsíční náskok, jsou na úrovni 20. května, ne 20. dubna. Jejich citlivost k mrazům a fatálnímu poškození je v tuto chvíli obrovská,“ vysvětluje.

Reklama

Související témata:

Doporučované