Hlavní obsah

Glosa: Turisté převlečení za plameňáky a pánská přirození. Praha volá o pomoc

Jan Lipold
šéfkomentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jirik V, Shutterstock.com

„Traditional alcohol store“, ilustrační snímek z centra Prahy. Pověst Prahy jako destinace alkoholové turistiky je nezdolná.

Reklama

Alkoturistický ruch vítězí. Místní jsou zatlačeni ke zdi, radnice musí přijímat bizarní usnesení.

Článek

Glosu si můžete také poslechnout v audioverzi.

Pod hesly jako „Nechceme emigrovat, chceme žít doma!“ demonstrovalo nejméně 50 tisíc lidí proti masové turistice a jejím dopadům na místní obyvatelstvo. Minulý týden na Kanárských ostrovech.

Mezitím v Praze 1 na to šli jinak. Místní občané do ulic nevyšli. Ještě ne. Obvodní zastupitelstvo zato schválilo usnesení číslo UZ24_0209 s názvem „Negativní vlivy turismu – alkoturismus v převlecích“.

Pravda, nemáme moře a Kanáry jsou větší, ale utrpení rezidentů se dá srovnávat. I to, že turistický ruch je v obou případech významným zdrojem pracovních příležitostí a příjmů. A přece: místní lidé toho mají tam i tady dost a volají o pomoc.

V Praze je takový příměr zcela namístě: ničím jiným než zoufalým voláním zbytku místní komunity totiž usnesení UZ24_0209 není. Posuďte sami:

Zastupitelstvo, naslouchajíc nářku místních, se za prvé usneslo, že „považuje za nutné hledat řešení negativních dopadů specifických forem turismu obtěžujících život trvale žijících obyvatel v centru Prahy, jakými jsou např. rozlučky se svobodou, pub crawly a s nimi související aspekt častých nevhodně extravagantních kostýmů účastníků těchto akcí.“

Za druhé „konstatuje, že nevhodně extravagantně kostýmovaní turisté oblečení do obleků v podobě např. pánských přirození, plameňáků a dalších navštěvují Prahu a zejména území městské části Praha 1 převážně za účely rozluček se svobodou, tedy toto oblečení není součástí identity těchto osob a nepodléhá právu člověka oblékat se dle vlastní volby, ale naopak překračuje tím obecně akceptovatelné společenské konvence (např. z pohledu dětí, seniorů aj.).“

Ve zbývající části usnesení se zhruba píše, že s tím sama městská část těžko může hnout, což by mohl udělat magistrát skrze vyhlášku o ochraně veřejného pořádku, a proto s ním chce Praha 1 jednat.

Což na tom, že jde o hlas volajícího na poušti, naprosto nic nemění.

Celá záležitost se jako obvykle řeší až od konce. Až když jsou lidé, kteří těžbě města pokleslou turistikou nedobrovolně, zato denně přihlížejí, zatlačeni zády ke zdi. Až když se jim před nosem dějí věci, které jsou zjevně přes čáru: tak jako pouliční prezentace rozjařených opilců v kostýmech plameňáků, pánských přirození a dalších.

Do školky jsem v dobách, kdy overtourismus věru ještě neexistoval, chodil do Masné ulice, to je hned za rohem z Dlouhé, asi nejvyhlášenější lokality zábavních aktivit popsaných v usnesení UZ24_0209. Ta školka funguje pořád.

Zpětná představa partiček „plameňáků“ mi přijde obludná, a kdyby už tehdy byli součástí pouličního fondu, myslím, že bychom se bývali urychleně odstěhovali. Zvolit si dobrovolně, jestli chcete bydlet v šufťáckém abaretu, má patřit k základním lidským právům.

Škoda, že usnesení UZ24_0209 se nejspíš do žádné vyhlášky, která by v obrazové příloze definovala seznam zakázaných alkoturistických převleků, nepropíše. Takže nedojde ani na soudní spor o to, jestli plameňáci a pánská přirození nejsou součástí identity, jak tvrdí zastupitelstvo Prahy 1. Anebo jsou, a v tom případě alkoturistický ruch vítězí.

V dubnu 2020 se vyrojily optimistické titulky v duchu „Praha chce po pandemii budovat jiný turismus, zaměří se na Čechy“. V dubnu 2024 z nich zbylo pramálo. Jde o problém, který zjevně přesahuje možnosti Prahy 1 i velké radnice.

Síly mezinárodního turistického průmyslu a poptávky po zábavě jsou neskonale silnější.

To neznamená, že se nedá dělat nic a jen čekat zády ke zdi a přijímat zoufalá bizarní usnesení. Například, a opět jde o zprávu z minulého týdne: Radnice Amsterodamu chce do pěti let snížit počet výletních lodí na říčních kanálech na polovinu. A město kvůli nadměrnému turismu nebude povolovat výstavbu nových hotelů.

V Praze jde analogicky třeba o to, nerozšiřovat letiště, aby na něm mohlo přistávat ještě víc turistů a alkoturistů. A více pub crawlových delegací mířících do Dlouhé ulice, ať už v převlečení, nebo pod svou vlastní identitou.

Reklama

Související témata:

Doporučované