Hlavní obsah

Nebýt čisté elektřiny, vzduch by byl o pětinu horší. A bude líp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Svět je na zelené cestě. Podíl fosilních paliv na výrobě elektřiny je stále menší, emise by podle odborníků mohly už jen klesat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Příští rok čeká planetu překonání významného milníku. Poprvé má totiž klesnout podíl elektrické energie získané z fosilních paliv pod 60 %. Vyplývá to z predikce Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Trend podle IEA navíc bude pokračovat.

„Výrobní kapacita obnovitelných zdrojů bude růst, protože jejich cena je ve srovnání s fosilními i nefosilními alternativami ve většině zemí nižší,“ komentovala své zjištění agentura.

Zpráva organizace EMBER popisuje dopad tohoto procesu – nebýt přechodu na obnovitelné zdroje a jádro, byly by současné emise energetického průmyslu o 20 % vyšší. Elektrická energie je tak dnes nejčistější, co kdy byla. Díky rostoucí oblibě například solárů (meziroční nárůst produkce elektrické energie o 24 %) a dalších zelených zdrojů, předpokládají odborníci z EMBER, že rok 2022 mohl být vrcholem v produkci emisí energetického průmyslu.

Jen v roce 2023 byla více než desetina (12 %) veškeré světové energie vytvořená z větru a slunečního záření. Obnovitelné zdroje podle zprávy IEA vzrostly o 50 %. Největší podíl na tom má Čína s masivním rozšířením solárních (+116 %) a větrných (+66 %) elektráren.

Trend je navíc vidět i v Česku. Zatímco na začátku milénia tvořily obnovitelné zdroje a jádro zhruba pětinu produkce elektřiny u nás, vloni už šlo o nadpoloviční většinu. Významný podíl na tom má jádro, které tvoří necelých 40 % tuzemského energetického mixu.

„Levná elektřina z rychle se rozvíjejících obnovitelných zdrojů vytlačila ze společného liberalizovaného trhu významnou část (cca 130 TWh) dražší elektřiny z fosilních zdrojů,“ vysvětlil jeden z důvodů v rozhovoru pro Seznam Zprávy energetický expert, aktivista a člen Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii Jan Rovenský.

Podle něj je současný ústup fosilních paliv nejrychlejší v historii. A to včetně covidových let. Energetický průmysl tak dle jeho slov snižuje emise podle plánu, u jiných to ale může být těžší. Konkrétně narážel na to, že poroste význam emisí z výroby tepla, dopravy či zemědělství. „Spodní větve stromu už jsou očesané, takže to bude o něco těžší práce,“ dává paralelu.

Reklama

Doporučované