Hlavní obsah

Nedávno kritizované, nyní vítané. Jádro musí růst, shodli se lídři

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační snímek).

Reklama

Jádro bude v budoucnu zásadním zdrojem energie už proto, že pomáhá snižovat emise CO2. Směr potvrdil světový jaderný summit v Bruselu. Pro Česko je jádro cenově výhodnou cestou k dekarbonizaci, řekl premiér Petr Fiala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Světoví lídři včetně šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyen nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se ve čtvrtek shodli, že je třeba dále pracovat na rozšiřování kapacit jaderné energetiky. Ta i přes to, že je řadou zemí odmítána a kritizována jako příliš nebezpečná a riziková, totiž hraje významnou roli při omezování emisí CO2, jednoho z klíčových faktorů změny globálního klimatu.

V současnosti pochází z jaderných elektráren zhruba desetina veškeré elektrické energie, která se vyrobí. Jádru tak patří druhá příčka mezi bezemisními zdroji hned za vodními elektrárnami. Cílem podle účastníků World Nuclear Summit 2024 je, aby se podíl jádra ještě dál navyšoval.

Nutnost pokračovat ve vzestupné tendenci jádra potvrdil například šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

„Musíme udělat všechno pro to, abychom jadernou kapacitu navýšili. Bez podpory jaderné energie nemáme šanci včas dosáhnout svých klimatických cílů,“ řekl Birol novinářům při příchodu na vrcholnou schůzku v Bruselu.

„Obnovitelné zdroje budou hrát podstatnou roli, ale potřebujeme také jadernou energii, obzvlášť v těch zemích, kde není pro obnovitelné zdroje dostatečný potenciál,“ řekl Birol.

Podle údajů IEA se v roce 2022 v Evropské unii vyrobila z jádra čtvrtina celkové produkce elektrické energie. Česká republika se pak řadí mezi členské země EU s nadprůměrným podílem jaderných zdrojů - elektrárny v Dukovanech a Temelíně dodávají zhruba jednu třetinu české produkce elektřiny.

Šest českých reaktorů se řadí mezi 438 zařízení, která nyní vyrábějí elektrickou energii ve 32 zemích světa. Jejich celková kapacita činí podle serveru world-nuclear.org 393 gigawattů. V samotné EU pracuje tak více než 100 reaktorů, z toho 55 ve Francii.

Francouzskou dominanci podtrhuje fakt, že tamní EDF je jedním ze dvou uchazečů o stavbu nových reaktorů, spolu s korejskou KHNP. Premiér Petr Fiala (ODS) na summitu potvrdil českou ambici domácí jaderný sektor dále rozvíjet.

Trable jaderného tendru

Jaderný tendr se nevyvíjí dobře. Z očekávaného boje tří soupeřů vypadl favorizovaný americký Westinghouse a vláda vyzvala zbylé hráče, aby předložili závazné nabídky na další tři bloky. Zvažuje, že u vítěze objedná rovnou čtyři reaktory.

„Z české perspektivy je jádro cenově výhodnou cestou k dekarbonizaci. Přináší stabilitu rozvodné sítě a bezpečnost dodávek. Je to jediná cesta, jak dosáhnout energetické nezávislosti. Děláme pokroky s novým plánovaným blokem v Dukovanech a připravujeme se, abychom brzy rozhodli o dalších blocích,“ řekl Fiala.

„Teď je ta chvíle pro jadernou energii. Nepromarněme ji,“ řekl.

Nejde o soutěž krásy

Slovenský premiér Robert Fico na summitu seznámil účastníky se záměrem vybudovat v zemi další jaderné zdroje. Pochvaloval si při tom, že EU změnila postoj k jádru - zatímco v roce 2007 dopadala na jeho tehdejší vládu kritika za rozhodnutí dostavět nové bloky jaderné elektrárny v Mochovcích, nyní EU jádro podporuje.

„Moje vláda pozve firmy z celého světa do soutěže, protože bychom na Slovensku chtěli vybudovat nový jaderný zdroj s kapacitou 1200 megawattů. Každý, kdo má zájem, je v mé zemi velmi vítán,“ řekl Fico, který svou zemi dokonce nazval „malou Francií“, pokud jde o jádro.

Účastníci setkání se shodovali na tom, že jedním z největších problémů, které před zájemci o nové jaderné zdroje stojí, jsou finance. Zazněly proto výzvy mezinárodním institucím, aby více pomáhaly zejména méně rozvinutým zemím.

„Tento summit podtrhne, že rozšiřování jaderné kapacity je kritické pro zvládnutí klimatické krize, která už začíná dopadat prakticky na všechny na celém světě,“ řekl poradce amerického prezidenta pro čistou energii John Podesta.

„Podporujeme francouzskou iniciativu, která povzbuzuje Světovou banku a další rozvojové banky, aby odstranily překážky pro financování jádra. Jsem v tomto ohledu optimista,“ řekl Podesta.

Poněkud důrazněji se na zahájení summitu vyjádřil šéf Mezinárodní agentury pro jadernou energii (IAEA), která spolu s belgickou vládou setkání organizovala.

„Tohle není soutěž krásy. Tohle je boj, ve kterém musíme využít všech dosažitelných a použitelných zdrojů energie, které neprodukují CO2, abychom obstáli ve společné výzvě. A tou je dekarbonizovat co nejdříve naši energetiku,“ řekl Rafael Grossi.

V textu jsme upřesnili pořadí jaderné energetiky mezi bezemisními zdroji.

Reklama

Doporučované