Hlavní obsah

Pekarová se poprvé vyjádřila o rozsudku nad Ferim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Dominik Feri u soudu.

Reklama

Vedení TOP 09 prolamuje mlčení k rozsudku za znásilnění nad jejich bývalým poslancem a výraznou tváří strany Dominikem Ferim. Mezitím se ovšem někteří straníci na sociální síti vyjadřovali podivně a hovořili o „králičích bobcích“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri půjde za znásilnění dvou dívek a pokus o znásilnění další na tři roky do vězení. Trest mu v pondělí potvrdil odvolací soud. Špičky TOP 09 od té doby čelí hlavně od opozice kritice, že se k verdiktu soudu nevyjadřují.

V minulosti navíc někteří významní politici strany Feriho vinu zpochybňovali.

Seznam Zprávy se proto ptaly politiků TOP 09, jak pravomocný rozsudek nad Dominikem Ferim vnímají. Šéfka strany a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová ve vyjádření uvedla, že vznesená obvinění vůči Ferimu považovala od začátku za velmi závažná.

„V řádu hodin proto byla vyvozena politická odpovědnost, vzdal se poslaneckého mandátu a ukončil stranické členství. Jednání, ze kterého byl soudem pravomocně shledán vinným, je zcela neakceptovatelné,“ napsala ve vyjádření Pekarová Adamová.

Dodala také, že poslanci a senátoři TOP 09 dlouhodobě podporují zlepšení postavení obětí domácího a sexualizovaného násilí. „Jak ostatně bylo patrné i z nedávného hlasování o redefinici znásilnění nebo Istanbulské úmluvě. V tomto úsilí o prevenci a o pomoc obětem budeme pokračovat,“ dodala.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéfka TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že rozsudek odvolacího soudu je pro něj především potvrzením faktu, že žijeme v právním státě, kde soudy měří všem stejně bez ohledu na jejich postavení.

Kolář: Nový přístup k sexuálnímu násilí

„A také ho vnímám jako důležitý krok ve snad novém – a potřebném – přístupu k sexuálnímu násilí, ve kterém toho hodně odpracovali i poslanci TOP 09. Znásilnění je pro mě osobně něco zcela neakceptovatelného a neomluvitelného,“ napsal v SMS zprávě.

Seznam Zprávy o vyjádření požádaly také další straníky – senátora Tomáše Czernina, ministra zdravotnictví Vlastimila Válka nebo šéfa poslaneckého klubu Jana Jakoba. Zatím na dotazy nereagovali.

Opoziční poslankyně Taťána Malá (ANO) kritizovala, že vedení TOP 09 se po pravomocném verdiktu soudu v pondělí nevyjádřilo.

„Paní Markéta Pekarová Adamová asi neměla čas. A tak nestihla reagovat na rozsudek nad jejím přítelem Dominikem Ferim. Ale pokud neudělá nic, potvrdí jediné - absolutní pokrytectví TOP 09 vůči obětem,“ napsala na sociální síti.

Počítání králičích bobků?

Kritických příspěvků na adresu TOP 09 zveřejnila poslankyně Malá víc. Na jeden z nich reagoval na sociální síti X profil TOP 09 Karlovy Vary.

„Za smutnou by se v tom případě dala považovat i absence omluvy Andreje Babiše a politického hnutí ANO za podvádění Taťány Malé při počítání králičích bobků,“ stálo ve vyjádření.

Foto: Seznam Zprávy

Příspěvek TOP 09 Karlovy Vary na sociální síti X, který byl poté smazaný.

Příspěvek byl poté smazán s omluvou.

„Nijak nebagatelizujeme vinu ani trest Dominika Feriho. Zneužití osobního deliktu našeho bývalého člena k výrobě politické kauzy je natolik za hranou, že jsme na to reagovali. Použité přirovnání bylo nevhodné, evidentně také za hranou, proto i nepochopené. Tímto se omlouváme,“ stálo poté ve vyjádření TOP 09 Karlovy Vary.

Když se v minulosti začaly objevovat zprávy o případu Dominika Feriho, nebyli všichni z TOP 09 kritičtí.

Nevěřím, hájil kdysi Feriho Válek

„Pokud někoho znásilnil, to bych považoval za zhůvěřilost, ale já tomu nevěřím,“ uvedl v roce 2021 současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

První místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin před třemi roky podle svých slov věřil, že se Dominik Feri očistí od podezření ze sexuálního násilí. Obvinění podle něj tehdy zavánělo předvolebním bojem.

„Je to celé zvláštní, děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami,“ uvedl v roce 2021 Czernin v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Politická kariéra Dominika Feriho

  • Do politiky Feri vstoupil už jako osmnáctiletý student - ještě jako nestraník kandidoval v roce 2014 za TOP 09 v komunálních volbách v Teplicích a po odstoupení lídra kandidátky se stal zastupitelem města a následně i radním.
  • Po vypuknutí aféry kolem sexuálního obtěžování rezignoval Feri v květnu 2021 na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny na podzim 2021. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Zdroj: ČTK

Reklama

Doporučované