Hlavní obsah

Kam se v O2 areně nikdy nepodíváte. Exkluzivní záběry z haly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

O2 arena slaví 20 let. Chystá se na své třetí hokejové mistrovství světa. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Třetí největší hokejová aréna v Evropě, víc než 17 tisíc míst, zastavěná plocha přes 36 tisíc metrů čtverečních a výška 33 metrů. To je libeňská O2 arena - multifunkční hala, která už za pár dní hostí světový hokejový šampionát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V roce 2000 Český svaz ledního hokeje slíbil, že za čtyři roky uspořádá v Praze mistrovství světa v ledním hokeji. Jenže reprezentativní hokejová hala v metropoli chyběla.

A tak se loterijní společnost Sazka pustila do stavby sportovního stánku, který měl původně stát tři miliardy. Jenže postupem času se tři miliardy rozrostly ke dvaceti miliardám, tento účet odsál peníze z českého sportu a zničil původní Sazku vedenou Alešem Hušákem.

A zatímco loterijní společnost Sazka prošla zásadní proměnou včetně změny majitele, arena boj vlivných skupin přežila – jen se přejmenovala. Od roku 2004, kdy kvůli šampionátu poprvé otevřela své brány, ji navštívilo už více než 13 milionů diváků.

O2 arena dostala v sousedství mladší sestru

A jak se víceúčelová hala za ty roky změnila? „Samotná aréna se, myslím, moc nezměnila. Samozřejmě je o 20 let starší. Změnilo se spíš okolí, v roce 2019 jsme O2 arenu obohatili o její mladší sestru O2 Universum a přidali jsme i hotel. Samotná aréna má pořád stejně velkou kapacitu, máme tu nové technologie, ale samotná arena se moc nemění,“ říká její šéf Robert Schaffer.

Pár novinek však letos přeci jen diváci šampionátu uvidí. I když „uvidí“ v prvním případě asi není správné slovo - výrazně silnější totiž bude signál v hale.

„Pod střechou O2 areny jsme instalovali vysokokapacitní antény pro posílení signálu, aby si diváci mohli plynule zadatovat, případně poslat nějaká videa i při té velké obsazenosti haly. To předtím nešlo,“ popisuje vedoucí podpory výstavby mobilních sítí Cetin Oldřich Šedivý.

Základová stanice a antény, které jsou teď pod střechou arény nainstalovány a nabarveny na stejnou barvu jako střecha, aby splynuly s okolím, by podle Libora Pezinka ze společnosti O2 dokázaly pokrýt okruh několika kilometrů.

Do O2 areny přibylo osm tun zábavy

Další novinku už pak uvidí i všichni diváci. Pro letošní šampionát je totiž nachystaná nová kostka nad ledem. „Je to nových 8 tun zábavy, multimediální kostka, která nabídne mnohem hezčí vizuální zážitek,“ vysvětluje mluvčí O2 areny Zuzana Krejčíková s tím, že před šampionátem sice teď probíhají přípravy, úklid a kontrola.

V pohotovosti je i kuchyně, která bude během mistrovství potřebovat na place hned 280 kuchařů. I když se nebude vařit přímo pro hokejisty, díky tomu, že se hrají i tři zápasy denně, může se podle šéfkuchaře areny Tomáše Kněze vydat i deset tisíc porcí jídel denně.

Speciál k MS v hokeji

Seznam Zprávy připravily speciální přílohu k domácímu hokejovému šampionátu. Najdete v ní mimo jiné:

Speciál k MS v hokeji na Seznam Zprávách už odstartoval, sledujte s námi boje o světový hokejový trůn.

Naplněná je i „tankovka“ se čtyřmi nerezovými 70 hektolitrovými tanky na pivo a dalšími šesti desetihektolitrovými tanky. Odtud prostřednictvím rozvodů dlouhých téměř tři kilometry míří pivo do desítek rychlovýčepů ve všech patrech. Systém je schopen načepovat více než 30 tisíc piv za 15 minut.

A kdyby objem tankový nestačil, je tu podle Jaroslava Balhara z Pivovary Staropramen řešení. „Může přijet i cisterna a ta může pivo rovnou distribuovat. Dalších 60 hektolitrů,“ uklidňuje Balhar.

Bůvolí kůže i neprůstřelné sklo

Už při své výstavbě byla hala plánovaná a koncipovaná jako jedna z nejmodernějších v Evropě, takže před letošním šampionátem nebyly žádné velké investice ani potřeba.

To, že byl rozpočet pro výstavbu opravdu nadstandardní, potvrzují i reprezentační prostory, které se nacházejí v sedmém patře haly – takzvaný Skyclub 77 nebyl nikdy oficiálně přístupný veřejnosti. Tehdy měly prostory sloužit pro zasedání sportovních funkcionářů a kromě osobní recepce a hlavního salonku zahrnovaly i vířivku, saunu, odpočívárnu, krb či vinotéku.

„Všechny interiéry vznikaly samozřejmě za dob předchozího provozovatele a každý kousek je tady jedinečný. Můžeme tu vidět obklad z buvolí kůže, celé to trošku evokuje kasino nebo luxusní hotel. Je tu samozřejmě zóna, kde máte výhled na plochu přímo od stropu O2 areny za neprůstřelným sklem jako bonus,“ popisuje Krejčíková.

Vedle těchto prostor zbyl v hale po původním majiteli i květinový ochoz, kde na ploše 440 metrů čtverečních roste 50 druhů exotických květin.

Související témata:
Aleš Hušák

Doporučované