Hlavní obsah

„Chci bezúročné půjčky pro studenty,“ říká nový ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Budoucí ministr pro vědu a výzkum Pavel Tuleja.

Reklama

Jak podpoří českou vědu a jak pro ni bude shánět peníze. Na to odpovídal budoucí ministr pro vědu a výzkum Pavel Tuleja.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

TOP 09 přepřahá na postu ministra pro vědu a výzkum. Helenu Langšádlovou nahradí akademik z Moravskoslezského kraje Pavel Tuleja.

Kromě dokončení práce své předchůdkyně si vytyčil i vlastní cíle. Jde zejména o větší podporu doktorandů. „Bavíme se třeba o možnosti bezúročných půjček pro studenty, které by začali splácet v okamžiku, kdy nastoupí do pracovního života,“ říká v rozhovoru, který poskytl novinářům v Poslanecké sněmovně.

Mandát přebíráte za polovinou funkčního období. Co chcete za 1,5 roku ve funkci zvládnout?

Chci dokončit navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum. Zároveň chci dokončit zákon o vědě, výzkumu, inovacích a transferu znalostí, protože si myslím, že je velmi důležitý. Ministru školství bych chtěl pomoci dotáhnout zákon o vysokých školách, protože sám jako bývalý rektor vím, jak je důležitý.

Říkáte, že chcete navýšit rozpočet. Boj o peníze ze státního rozpočtu není jednoduchý, potýkala se s tím i vaše předchůdkyně. Můžete naznačit, jak chcete toho navýšení dosáhnout?

My nesmíme ani naznačovat. (smích) Nechte to prosím vás na mně. Je fakt, že já jsem pořád ještě kandidátem na ministra, nejsem ministrem, nechme to až na okamžik, kdy nastane čas.

Kdo je Pavel Tuleja?

Třiapadesátiletý Tuleja působí jako akademický pracovník od devadesátých let. Od roku 2015 do loňského roku vedl Slezskou univerzitu jako rektor. Byl také místopředsedou České konference rektorů. Zkušenost s politikou má z komunální úrovně.

Na tiskové konferenci jste hovořil o větší pomoci mladým vědcům, kteří to podle vás nemají platově lehké…

Je potřeba dotáhnout věci, které se už domlouvaly s Ministerstvem práce a sociálních věcí ohledně započítávání doktorského studia do důchodu. Mezi nové věci, o které se chci zasadit, patří otázka bezúročných půjček pro doktorandy, kteří vyjíždějí do zahraničí na studijní pobyty. Mám teď i konkrétní případy studentů ostravské univerzity, kteří chtějí vyjet do Paříže, kde tamní univerzita dělá obor, který oni v rámci doktorského studia studují. Dnes mají problém vůbec sehnat nějaké adekvátní bydlení v této oblasti. Takže bavíme se třeba o možnosti bezúročných půjček pro studenty, které by začali splácet v okamžiku, kdy nastoupí do pracovního života.

Na ministerský post přicházíte v době, kdy preference TOP 09 nejsou vůbec dobré. Cítíte, že můžete svým působením, bude-li úspěšné, s preferencemi pomoct?

To ukáže čas. Já věřím, že pomůžu zvednout preference. Budu dělat všechno pro to, abych toto umožnil.

Stranou prezentovaný důvod, proč vaše předchůdkyně končí, je špatná komunikace a špatná popularizace její práce u veřejnosti. Budete si hlídat počet lajků a sledujících na sociálních sítích?

Já myslím, že to není o lajcích, ale o tom, jak přenášíme informace mezi ostatní lidi ve společnosti. To znamená, aby běžný člověk věděl, proč vlastně dáváme peníze do vědy a výzkumu a proč jsou věda a výzkum pro Českou republiku tak důležité.

A jak to chcete dělat jinak než Helena Langšádlová? Na rozdíl od ní nejste veřejnosti tolik známý…

Já vím, ale na druhou stranu mám nějaké zkušenosti z období rektorování, já jsem slezskou univerzitu také podle mého názoru trošku posunul v rámci Moravskoslezského kraje. Vím, že to je pro vás regionální úroveň, ale myslím si, že ta zkušenost tam nějaká je. Dejte mi trochu času.

Reklama

Doporučované