Hlavní obsah

Říká, že je vesmířan, vydává doklady a pomlouvá lékaře. A lidé mu věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Instalatér Milan Berger, který pod jménem Auroran Dift Lavus vede sektu Novija Gána Sepata, věří i v existenci hvězdných bran.

Článek

Jmenuje se Milan Berger, je vyučený instalatér, dluží několik milionů korun a svému okolí tvrdí, že je mimozemšťan. To je ve zkratce popis hlavní postavy úvodního dílu nové investigativní podcastové série Sekty CZ, která vychází v podcatu 5:59. V prvním ze sedmi dílů je řeč o hnutí Novija Gána Sepata, v jehož čele Milan Berger, vesmírným jménem Auroran Dift Lavus, stojí.

Co v prvním díle série Sekty CZ uslyšíte?

  • Jak to vypadá na setkání Auroranových přívrženců, kam se reportérka Seznam Zpráv pod falešným jménem dostala.
  • Jak poznáte příznivce sekty Novija Gána Sepata v silničním provozu.
  • Výpověď ženy, která uvěřila Bergerovým léčitelským schopnostem a málem zemřela.

Sektami, jejich vůdci a manipulacemi, které používají, aby k sobě připoutali své příznivce, se zabývám už víc než rok. V návaznosti na své články jsem dostala e-mail od jednoho ze čtenářů, který mě upozorňoval na „velmi nebezpečnou skupinu lidí, kteří zneužívají lidské naivity skrz ezo byznys“, a prý jsou na setkáních těchto lidí k vidění i malé děti. Ví to, protože této sektě propadla i jeho švagrová.

Hned mě napadlo, že bych se na takové setkání chtěla podívat. Jak se ale ukázalo, není to jen tak. Akce jsou tajné a člověk se na ně musí registrovat. To se mi nakonec pod změněným jménem a s upravenou vizáží na přiložené fotografii podařilo. Tak začal můj výlet mezi přívržence sekty s názvem Novija Gána Sepata, vyrazila jsem do sálu hospody ve Starých Ždánicích.

Hvězdné rody, jména i vymyšlený jazyk

„Já jsem no name,“ říká mi ve frontě před hospodou jeden z mužů, který se mnou čeká, až nás pořadatelé setkání s Aurím, jak si Berger nechává také říkat, pustí do sálu. I když jezdí na setkání pravidelně, má od Bergera určený pouze vesmírný rod, na vesmírné jméno dva roky čeká.

Lidí s už přidělenými jmény je ale na setkání zjevně dost, pozná se to podle zvláštních značek, které mají okolo stojící auta. Místo klasických státních poznávacích značek jsou osazeny tabulkami s vesmírnými jmény svých majitelů, tedy RD LAVUS, EŠIKA RW nebo třeba IRAVA ZS.

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Falešná SPZ na džípu, kterým na setkání ve Starých Ždánicích přijel Milan Berger. Na značce je takzvané hvězdné jméno jeho partnerky.

A jmény to nekončí. Auroran kromě pojmenovávání členů sekty řídí i jejich intimní život, určuje jim totiž hvězdné lásky. Přiřazuje k sobě partnery, kteří si mají být podle něj vesmírem souzeni.

Když se konečně dostanu dovnitř sálu, je už skoro plno. Přes registraci postoupím ke stolku, kde je kasička ne dobrovolné příspěvky pro Aurorana a také jeho písňová tvorba k zakoupení na cédéčkách. Tu znám z internetu. Milan Berger aka Auroran Dift Lavus zpívá v čáhínštině, což je vymyšlený jazyk, o kterém tvrdí, že jím mluvili už staří Slované. V podcastu můžete slyšet ukázku.

Foto: Seznam Zprávy

Autorka podcastové série Sekty CZ Kristina Ciroková.

Beseda začíná

Auroran i jeho hvězdná láska, aktuální partnerka Razana, už sedí na pódiu. Jsou opálení jako od moře, před nimi stojí muž v zeleném tričku a kalhotách, zjevně tělesná stráž. Není mi jasné proč. Pochopím to až později. Bergera bude tento bodyguard dnes večer chránit přede mnou.

Sál se ztiší a lidé mohou klást guruovi otázky. Ptají se na pohlavní styk s očkovanými osobami, škodlivost 5G sítí, neexistenci České republiky. To jsou všechno témata, která Aurí propaguje ve svých videích, jež se šíří na internetu.

Ať si každý věří, čemu chce, běží mi hlavou, jenže pak dojde i na témata, u kterých může jít o život. Milan Berger nabádá lidi, aby si nenechávali dávat transfuze, protože je v nich krev od očkovaných lidí. Také tvrdí, že lékaři jsou psychopati. „Medicínu jde málokdo dělat, aby pomáhal lidem,“ říká plnému sálu lidí, ve kterém sedí celé rodiny s dětmi. „…vědí, že když vám předepisují léky nebo dávají očkování, že vás vlastně zabíjí. A je jim to jedno,“ pokračuje Berger.

A dojde i na autismus. Když se ho jedna účastnice setkání ptá na svého syna s touto diagnózou, Berger tvrdí, že léky, které lékaři autistům předepisují, jsou kontraproduktivní. Žena ho bedlivě poslouchá.

Konfrontace před hospodou

Po třech hodinách je konec. Vycházím ven a hledám auto, kde na mě čeká kameraman Honza Pospíšil. Společně pak sledujeme dveře restaurace, až z ní bude Milan Berger odcházet. Mám spoustu otázek. Proč manipuluje lidi, aby porušovali zákony, třeba používáním neplatných označení svých aut nebo prokazováním se plastovými kartičkami namísto občanských průkazů? Proč neplatí své milionové dluhy ani zdravotní a sociální pojištění?

Odpovědí se ale nedočkám. Berger sice z hospody vyjde, bavit se se mnou ale nechce. Poslední otázkou, kterou stihnu položit, než mě Auroranův bodyguard definitivně odstrčí, je ta na jeho údajné léčitelské schopnosti.

Foto: Seznam Zprávy

Milan Berger alias Auroran před hospodou ve Starých Ždánicích.

Mluvila jsem totiž s ženou, které tvrdil, že jí vyléčil nemocné srdce. „Léčení probíhalo formou, že jsem ležela na gauči a on mi přikládal ruce na tělo a pouštěl do mě svoji energii,“ popisovala mi žena svůj zážitek.

Na Auroranovu radu pak vysadila předepsané léky. Zdravotní stav se jí ale zhoršoval a po nějaké době dostala mrtvici. Přežila, ale mohla skončit fatálně.

„Vy nejste média, jste lháři. A nemáte svědomí žádný,“ nadává mi po otázce na dotčenou pacientku Milan Berger a mizí z dohledu.

Kdo byl a čím se živil Milan Berger předtím, než se začal vydávat za mimozemskou bytost? Jak na něj a jeho transformaci vzpomíná jeho bývalá manželka? A je fér používat pro hnutí typu Novija Gána Sepata termín sekta? Dozvíte se v podcastu Sekty CZ, jehož první díl si můžete pustit v úvodu článku.

Editorka: Barbora Sochorová

Hudba a sound design: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: TN.cz, nahrávky Kristiny Cirokové

Podcastová série Sekty CZ

Foto: Seznam Zprávy

Podcastová série Sekty CZ reportérky Kristiny Cirokové.

Zpravodajský podcast 5:59 a Seznam Zprávy přináší další investigativní sérii, tentokrát s názvem Sekty CZ. Zkušená reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková pátrá po lidech, kteří stojí v čele manipulativních náboženských uskupení a kteří těží, finančně ale i jinak, z nátlaku na své členy, kterými jsou v mnoha případech prostřednictvím svých rodičů i nezletilé děti. Jsou to příběhy fyzického i psychického týrání, sexuálního násilí a zdánlivě bezvýchodných životních situací, které ale v několika případech skončily smrtí.

Sedmidílná podcastová série Sekty CZ vychází každý pátek v rámci podcastu 5:59

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované