Hlavní obsah

Vůdce vesmírného hnutí vedl erotický privát. Skončilo to vraždou

Foto: Seznam Zprávy

Milan Berger o sobě tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru, a říká si Auroran Dift Lavus.

Reklama

V sektě ho považují za mimozemskou bytost, která přišla probudit lidstvo k lepšímu životu. Milan Berger je ve skutečnosti instalatér, který vedl v Kolíně erotický salon, kde dělala prostitutku i jeho manželka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedenapadesátiletý Milan Berger je vůdcem hnutí Novija Gána Sepata, jehož členové neuznávají Českou republiku, její zákony a vyrábějí si vlastní doklady.

V reálném světě, jak už Seznam Zprávy odhalily v pořadu Terén Kristiny Cirokové, je Milan Berger vyučený instalatér.

A přestože si nechává říkat Auroran Dift Lavus a vydává se za vtělenou bytost z vesmíru, podle nových zjištění reportérky má za sebou temnou minulost spojenou s prostitucí a vraždou.

Tu před osmi lety řešil Krajský soud v Praze. Podle informací ověřených u řady zdrojů a také u člověka obeznámeného dobře s rozsudkem tam Milan Berger vystupoval jako poškozený a svědek. Byl totiž manželem oběti a podle dobových zpráv serveru idnes.cz u soudu otevřeně hovořil o podnikání v erotických službách. Uvedl, že erotický podnik, v němž byla manželka zavražděna zákazníkem, rozjeli kvůli dluhům z předchozího podnikání.

Bergerův tehdejší podnik se podle zjištění redakce tvářil jako masérský erotický salón, ve skutečnosti tam však podle dodnes dohledatelných starých inzerátů dvě ženy - s přezdívkami Anabel a Marcelka - nabízely vedle masáží i řadu různých sexuálních služeb.

Jeho další – nyní už bývalá – manželka Julie Bergerová tvrdí, že ke stejné práci nutil i ji. „V podstatě od prvního dne naší známosti mi bylo nenápadně vnucováno, že bych mohla dělat masáže,“ vzpomíná. „Pak už se to rozšiřovalo tím směrem, že by to mohly být erotické masáže s ukončením,“ dodává žena, která se s Bergerem rozešla poté, co začal vést život vesmířana Aurorana.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Dům, kde před osmi lety Polák Damian Jerzy Matysik ubodal prostitutku. Erotický privát vedl její manžel Milan Berger.

Setkat se s Milanem Bergerem není jednoduché. Je nejasné, kde přesně žije. Reportérce Seznam Zpráv se ho podařilo oslovit po skončení tajného setkání ve Starých Ždánicích na Pardubicku, které bylo předminulý víkend (viz reportáž).

Milan Berger ale na otázky, které se týkaly manipulace s lidmi a jím šířených konspirací nebo jeho dluhů, nechtěl odpovídat. Před štábem utíkal a jeho bodyguard se pokoušel reportérce i kameramanovi zamezit v natáčení.

„Vy jste jenom manipulátoři,“ osopil se Berger na štáb Seznam Zpráv.

Otázky související s jeho minulostí a sexbyznysem mu reportérka Seznam Zpráv poslala prostřednictvím Facebooku. Neodpověděl na ně.

Reportáž z Terénu o Auroranovi a jeho vesmírném hnutí.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Hvězdná jména na SPZ

Na zmíněné shromáždění do hospody ve Starých Ždánicích dorazilo několik desítek lidí z Česka i ze Slovenska, kde má Novija Gána Sepata též mnoho příznivců.

Někteří z nich měli na svých vozech neplatné registrační značky s takzvanými hvězdnými jmény, která jim dává Milan Berger.

Na místo přijeli i policisté. Auta obhlédli a zase odjeli. Podle mluvčí policie Pardubického kraje Markéty Janovské prý proto, že vozy byly prázdné. „Policisté na místě vozidla zadokumentovali na záznamová zařízení pro následné úkony,“ uvedla mluvčí s tím, že se podařilo policii na Chrudimsku jedno z vozidel zastavit, řidiče ztotožnit a oznámit správnímu orgánu.

Lapitaka a Plavi Tarta

Být členem Bergerova vesmírného hnutí není zadarmo. Po zveřejnění reportáže ze shromáždění členů Seznam Zprávy získaly dokumenty, podle nichž třeba za výrobu nového průkazu totožnosti, kterému ve svém smyšleném jazyce říká Milan Berger Lapitaka, se platí 500 korun.

Řidičský průkaz neboli Plavi Tarta je též za pětistovku, pár registračních značek neboli Omitara Mirta stojí 2000 korun a technický průkaz nazývaný Plavi Šarita je za sedm stovek. Peníze se vybírají pouze na setkáních členů hnutí, a to v hotovosti.

Příznivci uskupení pak dávají i finanční dary. Například na stavbu takzvaného Djeržaví. Jde o projekt soustavy domů, ve kterých budou členové hnutí žít a snažit se být soběstačnými. Na webových stránkách hnutí, které ale před časem přestaly fungovat a dají se najít už jen ve webarchivu, se o těchto plánech píše. Vesnice mají vzniknout u Hradce Králové a u Brna. A organizátoři tam píší prosbu o pomoc.

„Pokud souzníš s našimi myšlenkami a konceptem představených Djeržaví a přál/a by sis pomoci ať už finančně, formou stavebního materiálu, techniky, stavebních strojů, zahradnického materiálu, nebo formou své manuální zručnosti, kontaktuj nás prostřednictvím e-mailu,“ nabádají své příznivce. Upozorňují zároveň, že má jít o nezištnou pomoc, a že tím člověk tedy nezíská přednost „při výběru vhodných zájemců o bydlení“.

Kolik peněz se už takto podařilo vybrat, nikdo neví. Novija Gána Sepata nemá žádný účet a není ani oficiálně zapsaným spolkem, takže nezveřejňuje účetní závěrky.

Sekty v Česku

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Sledujeme příběhy lidí, kteří se dostali mezi sekty.

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková už několik měsíců v pořadu Terén mapuje působení náboženských sekt v Česku. V reportážích popsala působení pěti zahraničních společenství a případ české sekty z Kutnohorska.

Dům otce na severu Čech

Dvanáct kmenů

Šinčchondži

Kutnohorská sekta

Jógová škola MISA

Ukrajinská AllatRa

Novija Gána Sepata

  • Hnutí Novija Gána Sepata vede Milan Berger. Tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru, která přišla lidstvo probudit. Členové tohoto uskupení neuznávají Českou republiku a zákony. Jezdí s falešnými SPZ a vyrábějí si vlastní doklady. Není vesmířan, ale instalatér s 9 milionovými dluhy

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reklama

Doporučované