Hlavní obsah

Zjištění, po němž odešel Tuleja: Nakupoval vědecké renomé. S čínskou stopou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Tuleja tvrdí, že publikace v predátorských časopisech „zařizovala doktorandka“.

Navržený ministr pro vědu tvrdil, že za jeho texty v predátorských časopisech může jeho doktorandka. Nová zjištění obhajobu zpochybňují a je tu podezření, že si s kolegy v Opavě přes predátorské tituly zajišťovali přísun peněz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Seznam Zprávy ve čtvrtek informovaly, že nominovaný ministr pro vědu publikoval v takzvaných predátorských časopisech, které parazitují na systému financování vědy, přišel Pavel Tuleja z TOP 09 s omluvou a nechal texty z roku 2015 stáhnout ze svého publikačního seznamu.

Zároveň tvrdil, že o jejich publikaci v predátorských titulech nevěděl a že za to může jeho někdejší doktorandka. Nová zjištění Seznam Zpráv však tuto obhajobu zpochybňují.

Se stejnou doktorandkou totiž Pavel Tuleja v roce 2014 prezentoval i účast na konferenci v Singapuru, kterou pořádala dnes už neexistující predátorská organizace.

Navíc v predátorských časopisech společně s Tulejou publikovali i jeho nejbližší kolegové ze Slezské univerzity v Opavě. A tak Pavel Tuleja, který má nyní jako ministr dohlížet na financování vědy, je spolu s nimi v podezření, že si tak „podvodně“ zajišťovali příliv peněz.

Vědci a jejich pracoviště jsou totiž financováni právě na základě publikační činnosti. A zatímco seriózní vědecké publikace podrobují zaslané příspěvky tvrdým hodnocením recenzentů a mnohé texty odmítají, predátorské časopisy publikují téměř cokoliv.

Když jim za to vědci zaplatí.

S proděkanem v Singapuru

Docent Tuleja takto podle pátrání Seznam Zpráv sbíral body i za text ve sborníku příspěvků z mezinárodní konference v Singapuru, která se odehrála v roce 2014. 

Pořádala ji dnes už nedohledatelná organizace Information Engineering Research Institute – opět zařazená na seznam možných predátorských vydavatelů. Jako jediné kontakty akce udávala číslo s čínskou předvolbou a e-mail zřízený rovněž na čínském serveru.

Konference nebyla specializovaná, jak bývá obvyklé. Za 330 dolarů nabízela komukoliv možnost přednést a následně publikovat příspěvek s tématy od archeologie až po účetnictví. I tentokrát Pavel Tuleja vykázal jako spoluautorku příspěvku o trhu práce v regionech Česka a Polska svou tehdejší doktorandku Karin Gajdovou.

Foto: Seznam Zprávy

Podivné konference v Tulejově seznamu publikační činnosti. Tvrdí, že na nich vůbec nebyl.

Vyrazili do Singapuru na pozvání „predátorského“ vydavatele oba? Tuleja telefon od pátečního rána Seznam Zprávám nezvedal. Napsal, že nemůže mluvit. Nakonec po třech hodinách reagoval na písemné dotazy. Opět se odkázal na svou někdejší doktorandku Gajdovou s tím, že on na konferenci nebyl. „Já jako školitel jsem tuto pracovní cestu pouze schvaloval,“ uvedl.

Ve stejném roce 2014 se pak ještě nastupující ministr společně s Gajdovou pyšnil i účastí ve sborníku další konference – tentokrát na Bali. Tuleja tvrdí, že ani na této konferenci ale ve skutečnosti nebyl. Ani web této akce, ani pořádající organizace už neexistují. Dobová pozvánka ale opět obsahovala dlouhý výčet oborů – od turismu až po sociální vědy. A neopomněla zdůraznit, v jakých všech periodikách příspěvky platících účastníků vyjdou.

Někteří Tulejovi kolegové vědci tepou obhajobu, že za vše může někdejší doktorandka. Podle nich byl Tuleja zodpovědný mimo jiné za to, aby ji vedl ohledně publikačních platforem.

„To je ovšem od té doktorandky vysloveně nemravné, že svému školiteli nevysvětlila, jak rozpoznat kvalitní publikační platformy od nekvalitních, a způsobila mu tak problémy s vědeckou reputací. Na takové případy by měl nový VŠ zákon také myslet, snad se o to nový ministr přičiní!“ napsal například v nadsázce Václav Štětka, výzkumník britské Loughborough University.

Predátorské časopisy – za peníze cokoliv

Před predátorskými publikacemi na webu varuje i samotná Slezská univerzita v Opavě. „Za poplatek je autorům nabízena možnost zviditelnění jejich vědecké práce formou publikace v časopise, vydání monografie, účasti na konferenci apod., přičemž neprobíhá žádné faktické recenzní řízení či jiná kontrola hodnověrnosti a kvality zviditelňovaných výsledků. Jedná se o jednoznačně negativní jev, který ohrožuje jeden ze základních principů vědeckého bádání – kvalitní recenzní řízení a nutnost úspěšně obhájit své výsledky před kolegy z oboru (peer review),“ uvádí škola.

Seznam možných predátorských časopisů v minulosti sestavil expert University of Colorado Jeffrey Beall. Mezi seriózními vědci znamená uvedení periodika na Beallově seznamu jediné – vyhnout se mu. Predátorské časopisy totiž parazitují na systému financování vědy.

Tuleja a kolegové

Příspěvky ve sborníku zmíněné singapurské konference se ve výroční zprávě Slezské univerzity v Opavě navíc prezentovali i dva Tulejovi kolegové, s nimiž sám psal publikace – mimo jiné Michal Tvrdoň, který tehdejšímu děkanu Obchodně podnikatelské fakulty Tulejovi dělal proděkana pro vědu a výzkum.

Tvrdoně se redakce pokoušela v pátek kontaktovat na pevné lince univerzity, ale nezvedal telefon.

A nebyl to jediný případ, kdy se na podobných akcích prezentovali lidé ze Slezské univerzity a Tulejova okolí.

Do jediného vydání publikace Journal of Economics, Business and Management z ledna 2015, která je opět na seznamu predátorských, se podařilo krom Tuleji a Gajdové (vyšly jim hned dva příspěvky) „probojovat“ hned třem jejich dalším kolegům. Mimo jiné opět Michalu Tvrdoňovi.

V ještě jiné publikaci, kde o umístění článku rozhodovaly možná více peníze než vědecký přínos, vyšel v roce 2015 Tulejův příspěvek společně s dalším textem jeho kolegyně, s níž Pavel Tuleja napsal učebnici makroekonomie. Časopis se sice jmenoval International Journal of Information and Education Technology a své sídlo udával v singapurském paneláku, ale zájemci o publikování měli příspěvky posílat na e-mail zřízený na čínské službě.

Za zveřejnění příspěvku si časopis dle dobového webu účtoval poplatek 300 dolarů. Na konci Tulejova textu je noticka, že jeho vznik podpořila dotace. Na inovace studijních programů Slezská univerzita dostala celkem téměř 40 milionů.

„Čtyři články, maximálně den práce“

Premiér Petr Fiala (ODS), sám akademik a někdejší rektor Masarykovy univerzity, se za Tuleju po prvotních odhaleních Seznam Zpráv ve čtvrtek obratem postavil s tím, že hodlá jeho návrh na jmenování donést prezidentovi. Stalo se tak poté, co Tuleju znovu podpořila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Za svůj profesní život napsal desítky odborných článků a je v akademické a vědecké obci vysoce ceněn jako renomovaný ekonom,“ argumentovala Pekarová Adamová. „Jsem ráda, že je jeho nominace velmi dobře přijímána, a nevidím důvod na ní nic měnit,“ dodala.

Naopak v reakci na zjištění Seznam Zpráv někteří vědci, někteří s mezinárodním renomé, začali kritizovat i úroveň textů, které Pavel Tuleja v predátorských publikacích vydal.

„Celkem čtyři články, jejichž obsah lze dohromady vytvořit maximálně za den práce (pokud už chce člověk takovou zbytečnou prací den strávit). Je úplně šílené, že by někdo takový měl rozhodovat o vládní politice týkající se špičkové vědy,“ uvedl vědec působící na americké New York University Jaroslav Borovička.

Publikace v predátorských časopisech přitom nejsou nevýznamnou součástí Tulejova publikačního seznamu. Například Tulejův profil na webu ResearchGate eviduje za celou jeho akademickou dráhu celkem 37 textů, jejichž spoluautorem je. Z většiny jsou to ale učebnice či sborníky, nikoliv mezinárodní periodika.

„Nového ministra pro vědu publikování v predátorských časopisech mrzí. Je ale prý respektovaný ekonom s desítkami kvalitních publikací. Podíval jsem se tedy na ministrovo CV, a ač jsem také ekonom, žádný z časopisů, kde publikuje, neznám,“ uvedl Jakub Steiner, jenž působí například na University of Zurich a je laureátem Ceny Neuron pro mladé vědce za rok 2012.

„Czenglish“ nastupujícího ministra

Vedoucí Katedry národního hospodářství na Univerzitě Karlově Libor Dušek, který je zároveň členem vládního poradního týmu NERV, kritizoval i špatnou úroveň angličtiny příspěvků budoucího ministra pro vědu.

„Kdyby potenciální ministr Tuleja publikoval v Journal of Czenglish Studies, šlo by o originální příspěvek. Ale tohle? Jak vůbec tohle může akademik někam poslat? Taky vidíte, jak fungují predátorské časopisy – nic nekontrolují, tisknou cokoli, co se tváří jako věda,“ uvedl.

Jmenování Tuleji do funkce ministra pro vědu je podle něj podobné, jako kdyby se ředitelem národního parku stal pytlák, co zabil vlka.

Premiér Fiala po zveřejnění názorů těchto vědců začal svá předchozí vyjádření korigovat. Oznámil, že pokládá za důležité, aby kandidát TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace v nejbližších hodinách až dnech vyjasnil všechny pochybnosti kolem své vědecké publikační činnosti.

„Objevují se ale nové komentáře a informace a Tuleja na ně musí reagovat, přesvědčivě je vysvětlit,“ uvedl v pátek Fiala.

Pochybné publikace kandidáta na ministra

Doporučované