Hlavní obsah

Proruský obrat je katastrofální, říká budapešťský primátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB/Gergely Karácsony

Primátor Budapešti Gergely Karácsony.

„Orbán tvrdil, že nebude sluhou Gazpromu, ale od té doby se mu podařilo zcela proměnit názory svých voličů a teď prosazuje velmi protizápadní rétoriku a politiku,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy opoziční primátor Budapešti.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od zvláštního zpravodaje v Maďarsku/

Před pěti lety ukázal, že strana Fidesz Viktora Orbána není neporazitelná.

Letos chce zelený budapešťský primátor Gergely Karácsony úspěch v přímých volbách zopakovat. Podle průzkumů má dobrou šanci na výhru.

Seznam Zprávy s primátorem mluvily přímo v jeho kanceláři na budapešťském magistrátu.

„Naprosto odmítám relativizovat zlo, které páchá Rusko a Putin,“ odpovídá Karácsony na otázku týkající se jeho postoje k válce na Ukrajině a zbrojním dodávkám Kyjevu.

Řeč byla i o novém konkurentovi v opozici, který letos rozčísl stojaté vody maďarské politiky.

V téhle době se píše evropská historie. Na jaké její straně stojí Maďaři? Myslím to v kontextu ruské války na Ukrajině. Překvapilo mě, že jsem tu ve městě viděl jen dvě ukrajinské vlajky, z toho jednu u vás v kanceláři. V porovnání s Prahou mě to praštilo do očí. Čím to je?

Je velmi smutné, co se děje. Když se podíváme na maďarské dějiny, jsou podobné těm polským nebo českým v tom, že svoboda obecně historicky vždy přicházela ze Západu a útlak z Východu, a přesto maďarská vláda v této krizi vlastně zaujímá proruský postoj.

Před volbami v roce 2010 byl sám Orbán velmi silně protiruský a útočil na vládnoucí levici kvůli tomu, že je podle něj vůči Putinovi příliš shovívavá. Řekl, že on takový nebude, že nebude sluhou Gazpromu, ale od té doby se mu podařilo zcela proměnit názory své voličské základny a teď prosazuje velmi protizápadní rétoriku a politiku.

To je katastrofální rozhodnutí nejen z hlediska maďarské historie, ale především z hlediska budoucnosti. Měli bychom spojit aspekt maďarské národní suverenity a aspekt energetické nezávislosti, protože většina naší energie pochází z Ruska, a investovat do obnovitelných zdrojů. Takže by to všechno mělo jít velmi jasným směrem, ale vláda se bohužel vydala úplně opačným.

Jaký je váš názor na zbrojní dodávky pro Ukrajinu?

To je velmi obtížné téma, které rozděluje maďarskou veřejnost. Tak nějak chápu pohled zemí, které dodávají na Ukrajinu zbraně, ale i těch, které ne. Chápu je.

Z pohledu vlády tak nějak chápu její argumentaci, že na Ukrajině je poměrně početná maďarská menšina a vnímám tu složitost, ale naprosto odmítám relativizovat zlo, které páchá Rusko a Putin. Měli bychom velmi důsledně rozlišovat mezi agresorem a obětí, a agresorem je Rusko, obětí je Ukrajina.

Gergely Karácsony

Devětačtyřicetiletý politik a sociolog a budapešťský primátor. Straně Fidesz Viktora Orbána uštědřil v roce 2019 svou výhrou v přímých volbách největší porážku od roku 2010. Dvoumilionová Budapešť za Karácsonyho vyhlásila klimatickou nouzi, změnila přístup k zeleni, hromadné dopravě i sociálnímu začleňování.

Na základě Karácsonyho podnětu vznikl v prosinci 2019 Pakt svobodných měst. Uzavřeli ho liberální primátoři metropolí Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Sdružení funguje dodnes. Spolek se od té doby rozrostl o další evropská i mimoevropská města, například Vídeň, Berlín, Brusel, Řím nebo Londýn.

Foto: FB/Karácsony Gergely

Budapešťský primátor Gergely Karácsony

Komunální volby se v Maďarsku konají souběžně s volbami do Evropského parlamentu 9. června. Karácsonyho příjmení znamená v překladu Vánoce. Letos funkci ve volbách obhajuje, podle průzkumů je favorit.

V Budapešti byl nedávno český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, který jednal se svým protějškem Péterem Szijjártóem a také s vámi. Vaše tiskové konference byly velmi odlišné. Ministr Szijjárto řekl, že jedním z cílů maďarského předsednictví v Radě EU bude boj s dekadencí Unie. Jakou roli bude mít během předsednictví Budapešť jako metropole?

Máme radost, že Maďarsko bude mít následující evropské předsednictví, ale vláda nás do žádných akcí nezahrnula. Takže společně se španělskými a belgickými metropolemi organizujeme vlastní akce (Španělsko předsedalo loni, teď do července Belgie a po ní Maďarsko, pozn. red.).

Budou podle vás červnové evropské a komunální volby v Maďarsku svobodné a férové?

Svobodné a férové jsou jen díky tomu, že je opoziční strany nebudou bojkotovat. Ale nejsou svobodné a férové kvůli tomu, že je vždy vyhraje Fidesz. Je totiž za současné podoby politického a mediálního systému velmi obtížné, aby uspěl opoziční kandidát.

Mně se podařilo uspět v Budapešti v roce 2019 a doufám, že tohle vítězství dokážu zopakovat, a že z červnových voleb vyjdou opoziční strany silnější a volby vyhrají.

Válka, migrace, gender

Premiér Viktor Orbán v letošní kampani opět akcentuje „bruselský diktát“ a téma války, Budapešť ale jeho strana zřejmě zpátky nezíská. Pohled Seznam Zpráv na maďarskou kampaň.

Jak důležité tyhle volby pro opozici jsou? Nedávno jste v jednom rozhovoru řekl, že je možnost, že nakonec povedou ke změně vlády kvůli slabšímu výsledku Orbánova Fideszu. Myslíte, že to je skutečně reálná možnost? Podle průzkumů to vypadá na další výhru Fideszu.

Tyhle volby se konají v době, kdy se vláda potýká s vážnými krizemi. Nedávno musela rezignovat prezidentka Katalin Nováková, schodek rozpočtu raketově roste a Maďarsko je dál bez peněz z unijních fondů.

Špatný volební výsledek Fideszu by tyhle krize ještě umocnil a dostal by vládnoucí stranu do mnohem obtížnější situace. Pokud by Fidesz evropské volby prohrál, měly by se konat předčasné parlamentní volby.

V maďarské politice se objevil nový hráč Péter Magyar, bývalý člen Fideszu, spíše konzervativec, který teď Orbána kritizuje a podle průzkumu se zdá, že jeho strana Tisza je krátce po vzniku nejsilnější opoziční silou. Oslovuje přitom hlavně zklamané voliče opozice. Neobáváte se Magyarova efektu?

Osobně se nemám čeho obávat. Evropské a komunální volby v Maďarsku často přepisují a přeskupují opoziční scénu, vztahy a její podobu. Pro Magyara to může být šance, ale tím skutečným překvapením podle mě bude to, jak špatný výsledek si z voleb odnese Fidesz.

Péter Magyar zahýbal s maďarskou politikou

V průzkumech už předběhl opozici, do politiky přitom vtrhl teprve v březnu. Péter Magyar zná poměry Orbánova systému, proto mu věříme, slyšely Seznam Zprávy na manifestaci podporovatelů nečekaného protivníka Viktora Orbána.

Takže se nebojíte toho, že Péter Magyar vtrhnul do celostátní politiky jako politické tornádo? Je vidět, že přitahuje velkou pozornost, lidé se začínají zajímat o politiku, z měsíce na měsíc.

Volby do Evropského parlamentu v roce 2019 přeskupily síly, tehdy se objevilo hnutí Momentum a Demokratická koalice. Stejné přeskupení se stalo i v roce 2014 a také v roce 2009, kdy posílila krajní pravice. Letos to může být šance pro Pétera Magyara.

Nejsem podporovatel Pétera Magyara, jsem levicový politik, politik Zelených. Když ale zohledníme národní zájem, opozice by z voleb měla vyjít posílená. A přitom opoziční strany soupeří jedna s druhou, což je úplně přirozené.

Jak posledních pět let probíhá soužití vás, jako primátora Budapešti a opozičního politika s vládou?

Vláda v posledních pěti letech zavedla nespočet opatření, kterými nám snížila finanční příjmy, ale město se nám podařilo udržet na nohou a rozvíjet ho. Neočekávám, že by se situace po 9. červnu zásadně změnila, protože budapešťská ekonomika je prostě v celostátním kontextu příliš velká na to, aby s ní vláda Fideszu mohla zacházet jako s nepřítelem. Proti tak obrovskému ekonomickému zdroji ve vlastní zemi.

Na 37 procent HDP Maďarska vzniká v Budapešti a nedá se být v konstantní válce s tak podstatnou částí země.

Fidesz, tedy vaše opozice v zastupitelstvu, vás kritizuje za finanční situaci města a mluví bankrotu. Vás osobně z toho, že víc než starostování vás zajímá funkce premiéra. Co je na tom pravdy?

Být primátorem Budapešti je pro opozici politicky významná pozice, neplánuji ji vyměnit za jinou a budu podporovat kandidáta opozice na premiéra.

Jak se metropole potýká s klimatickými změnami?

Negativní dopady změn klimatu Budapešť pociťuje v posledních desetiletích velmi silně. Zaznamenali jsme tu jeden z nejvyšších nárůstů průměrné teploty v Evropě. Hustota zástavby je velmi vysoká, takže se nedá přizpůsobit měnícím se podmínkám.

Začali jsme proto v posledních letech s radikálním ozeleňovacím procesem, který chci v případě úspěchu ještě zintenzivnit. Unijní fondy chceme v příštím volebním období využít k cílům klimatické politiky, to se týká například i bytové politiky a přípravy města na dopady změn klimatu.

+1

V ulicích centra města je vidět poměrně dost lidí bez domova. Zhoršila se situace v posledních letech? Jak řešíte sociální problémy?

V Maďarsku a v Budapešti panuje poměrně palčivá bytová krize, což vedlo k nárůstu bezdomovectví. V posledních několika letech se ale bezdomovectví výrazně snížilo a v této oblasti jsme se snažili udělat hodně. Zvýšili jsme a rozvinuli péči o lidi bez domova. Jednou z nejdůležitějších věcí bylo zajistit, aby lidé, kteří mají přístup k bydlení, o něj nepřišli. Poskytujeme i sociální bydlení, je to ale běh na dlouhou trať.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v tomto týdnu se mluví o čínských investicích i v Budapešti, například stavbě železnice z centra města na letiště. Jak se na čínské investice díváte?

Čínské ekonomické zájmy v Maďarsku jsou velmi znepokojivé. Čína je samozřejmě velká ekonomická mocnost a s takovou mocností lze obchodovat a jednat na základě vzájemné výhodnosti pro obě strany, ale v současné době jsou dohody výhodné pro Čínu, a Maďarsku neprospívají.

To je například případ železnice z centra Budapešti na letiště. Maďarsko má vlastní plány na integraci spojení do svého stávajícího železničního systému, tedy vlastní projekt, který se dá využít k cestě na letiště. Čínský projekt by byl novou paralelní strukturou bez přestupu na náš železniční systém.

My chceme, aby se trasa začlenila do našeho národního systému železnice a na letiště se dostali i lidé z jiných měst, nejen z centra Budapešti. Myslím, že realizace čínské investice hraničí se zradou národních zájmů.

Doporučované