Hlavní obsah

Začátek konce Orbánova systému? Vyloupl se nečekaný protivník

Filip Harzer
reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Páteční manifestace strany Tisza Pétera Magyara v centru Budapešti před budovou ministerstva vnitra.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

 

Reklama

V průzkumech už předskočil opozici, do politiky přitom vtrhl teprve v březnu. Péter Magyar zná poměry Orbánova systému, proto mu věříme, slyšely Seznam Zprávy na manifestaci podporovatelů nečekaného protivníka Viktora Orbána.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od zvláštního zpravodaje v Maďarsku./

„Je novou nadějí v našem maďarském systému, ve kterém žijeme už 14 let,“ říká třicátnice Tünde. S manželem a dvěma dětmi přišla v pátek v podvečer v Budapešti před budovu ministerstva vnitra na demonstraci, kterou svolal Péter Magyar.

„Hodně lidí žije ve strachu“

Právě jeho má Tünde na mysli, když mluví o nové naději. Politik letos vtrhl do maďarské politiky a rozčísl její stojaté vody.

Kvůli Magyarovi a jeho Straně respektu a svobody (Tisza) musela zpozornět strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Důvod k obavám má i fragmentovaná opozice, která se už od roku 2010 snaží Orbánovi nepříliš úspěšně vzdorovat. Právě jí zřejmě Magyar odláká voliče.

Magyarova podporovatelka Tünde říká, že na začátku vlády nebyla strana Fidesz „tak zkorumpovaná“. „Teď je ale situace opravdu špatná, hodně lidí žije ve strachu. Učitelé dostávají vyhazovy za to, že upozorní na nedostatky, které by se měly řešit,“ vyjmenovává.

Fidesz v minulosti volila, teď má ale celý Orbánův systém za synonymum úplatkářství, nepotismu a morálního úpadku. „Všechny peníze, které máme z EU, skončily u rodiny a přátel pana Orbána a to je teď velmi vidět,“ říká Tünde. Právě proto jí imponuje Péter Magyar. Jde totiž o člověka „ze systému“.

Foto: FB/Magyar Péter

Péter Magyar v obklopení příznivců během pátečního protestu před ministerstvem vnitra v Budapešti.

Magyar je bývalý manžel přední tváře orbánovské politiky – někdejší ministryně spravedlnosti Judit Vargové. Politička měla letos vést Fidesz do evropských voleb, ale nakonec její kariéru utnul nevídaný skandál.

Vargová odešla z politiky poté, co se provalila její kontrasignace rok staré prezidentské milosti pro muže, který kryl sexuální zneužívání dětí. Aféra stála místo prezidentku Katalin Novákovou a otřásla maďarskou politikou.

Vůbec poprvé se mluvilo o skutečně závažné krizi Orbánova systému. Konzervativci, kteří léta staví na heslu o ochraně dětí a „tradiční rodiny“ před dekadencí, najednou působili pokrytecky. Do skandálu s milostí byl navíc zapletený i exministr a zároveň biskup maďarské reformované církve a další tváře úzce spojené s Fideszem.

S Fideszem je ovšem spojený i Péter Magyar. Zastával vícero funkcí ve státním aparátu a byl i členem Orbánovy strany. Po vypuknutí kauzy s milostí ale ze dne na den rezignoval ze všech svých pozic ve státních podnicích (které by bez vůle Fideszu zřejmě jinak nezastával).

Magyar si hned získal velkou pozornost – z Fideszu totiž jen tak někdo neodchází a nepráská přitom dveřmi. Politik začal kritizovat propagandistickou mašinerii a to, že se z Maďarska stal byznysový projekt několika rodin, včetně Orbánovy.

Do vlády tepe i kvůli skandálu se zneužíváním. Manifestace před ministerstvem vnitra, která se konala v pátek večer, požadovala reformu ochrany dětí a rezignaci kabinetu.

Změní se systém?

Protestu se zúčastnily tisíce lidí. Politik jim slíbil, že by ve vládě zvedl mzdy zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách. Avizoval i zrušení „ministerstva propagandy“.

„Vláda předstírá, že je přítelem rodin. Předstírá, že je křesťanská. Předstírá, že je přítelem dětí a že se hlásí k míru. Vláda letos lže sama sobě. Požadujeme odpovědnost šéfů institucí, které kryly zvěrstva, rezignaci politických špiček a ministra vnitra Sándora Pintéra a odchod vlády,“ hřímal na demonstraci během svého hodinového projevu Magyar.

Poslechnout si ho přišla i Budapešťanka Blanka. „Nejsem přímo jeho podporovatelka, ale zajímá mě, co přinese a jak se věci vyvinou. Zajímá mě, jak se změní maďarský systém, který je od mého narození v podstatě stejný,“ řekla Seznam Zprávám jednadvacetiletá studentka.

Foto: FB/Magyar Péter

Péter Magyar při jedné z manifestací jeho nového politického subjektu.

U voleb byla zatím jen jednou a tehdy protestně odevzdala neplatný hlas. Teď mluví o hněvu lidí, který spustil skandál se zneužíváním. „Bez ohledu na to, na jakém spektru lidé jsou, tohle naštvalo všechny a může to zemi sjednotit,“ myslí si.

O sjednocování mluví i Tünde. „Magyar potvrzuje pohledem zevnitř to, jaký ten systém je. Není to levičák, je z pravice a to mnoho lidí hledá,“ cení si na Magyarovi jeho podporovatelka. „Věřím mu. Doufám, že někdo jako on může sjednotit národ proti Orbánovi,“ dodává.

Příznivci odpustí všechno?

Podle maďarského experta na politickou komunikaci Bálinta Ruffa vzniká kolem Magyara podobný kult, který kolem sebe měl svého času expremiér Ferenc Gyurcsány nebo má Viktor Orbán.

„Je to pocit až náboženské víry, kterou žádný hřích minulosti nemůže zviklat,“ citovala ho Svobodná Evropa.

Znamená to, že Magyarův podíl na orbánovském systému jeho potenciální voliči berou spíš jako politickou zkušenost whistleblowera, a tím pádem jako přednost. Přejít jsou schopni i to, že Magyara jeho exmanželka Judit Vargová nařkla z domácího násilí a agresivity.

Magyar zase zveřejnil nahrávku, na které jeho tehdejší manželka mluví o tutlání korupční kauzy.

Magyarova podporovatelka Tünde se považuje spíše za konzervativní voličku. Kromě korupce tepe do Orbána i kvůli jeho zahraniční politice. „Je hrozné, že je Maďarsko tak okatě na straně Ruska. Orbánovým vzorem je Kreml a Číňané, obdivuje diktátory, je to katastrofa,“ vytýká dlouholetému premiérovi.

Magyar má kritický přístup k EU zejména v kontextu kritiky a postihům vůči Maďarsku. Rusko sice označil za agresora a strůjce války, za tvrzení mimo jiné o tom, že Rusy vyprovokovali Američané, ho ale kritizovala opoziceanalytici.

Blížící se volby do Evropského parlamentu, se kterými se v Maďarsku budou souběžně konat i komunální volby, považuje Tünde za šanci na začátek „politické laviny“. „Možná je to začátek konce Orbána. Každá lavina začíná jednou vločkou a možná Péter Magyar může být tahle vločka,“ uvažuje mladá Budapešťanka.

Kdo je Magyarův volič?

Server Telex za prudkým nástupem fenoménu jménem Péter Magyar vidí rozčarování lidí z opozičních stran. Web připomíná, že podobné naděje a důvěra se v roce 2021 vkládaly i do konzervativce Pétera Márkiho-Zaye.

Nestranický starosta města Hódmezővásárhely nepatřil k tvářím opozice, a nejspíš i proto byl jako člověk „z venku“ chvilkově populární. Jako kandidát sjednocené opozice na premiéra ale stejně pohořel a Viktor Orbán v roce 2022 parlamentní volby vyhrál opět přesvědčivě.

„Nečekaná popularita Pétera Magyara je dalším důkazem krize opozice, která trvá už léta,“ píše Telex. Magyar má podle serveru šanci oslovit zejména nerozhodnuté voliče a voliče liberální strany Momentum a neparlamentní původně recesistické Strany maďarského dvouocasého psa.

Z nedávného průzkumu Iránytű Intézet dokonce vyplývá, že Magyarova strana Tisza je po Fideszu (27 procent) druhá nejsilnější. Volilo by ji 13 procent lidí. Polovinu Magyarových voličů přitom tvoří bývalí voliči opozičních stran. Kolem 14 procent z nich přišlo od Fideszu a 14 procent dříve nevolilo.

Vyšší podporu má strana Tisza u mladých a vzdělanějších lidí.

Reklama

Doporučované