Hlavní obsah

Válka, válka, válka. Orbán rozjel tvrdou kampaň, sám se skrývá

Filip Harzer
reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Migrace (migráció), gender a válka (háború) a nápis Pokorní sluhové Bruselu. Antikampaň Fideszu před eurovolbami. Snímek z centra Budapešti.

Vůbec poprvé se volby do Evropského parlamentu spojí v Maďarsku s těmi komunálními. Premiér Viktor Orbán opět akcentuje „bruselský diktát“ a téma války, Budapešť ale jeho strana zřejmě zpátky nezíská.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od zvláštního zpravodaje v Maďarsku/

Migrace, gender a válka. Přesně to na plakátech z dílny maďarské vládnoucí strany Fidesz nabízejí tamní opoziční politici na podnosech předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Nechybí nápis „Pokorní sluhové Bruselu“.

V obleku číšníků jsou levicový expremiér Ferenc Gyurcsány, opoziční budapešťský primátor Gergely Karácsony, nový protivník premiéra Viktora Orbána Péter Magyar a Klára Dobrevová, europoslankyně a Gyurcsányho manželka.

Na dalším plakátu si pak Gyurcsány sundává masku s podobiznou primátora Karácsonyho.

Takových volebních plakátů je v maďarské metropoli bezpočet. Jde o důkaz, že se blíží volby do Evropského parlamentu, které jsou v Maďarsku poprvé spojené i s přímo volbou starostů a obecních zastupitelstev.

+2

„Viktor Orbán v kampani prezentuje svou stranu Fidesz jako záruku míru, zdůrazňuje, že by se neměly měnit smlouvy o EU a že by Ukrajina měla zůstat mimo Unii,“ popisuje předvolební dění politoložka Aleksandra Poznar z brněnské Masarykovy univerzity. Maďarskou politiku sleduje přímo v Budapešti, kde s ní Seznam Zprávy hovořily.

Plakát se „sluhy“ von der Leyenové má symbolizovat „bruselský diktát“ a to, že se opozice podrobí „kolonizaci Bruselem“. V kampani Fideszu se akcentuje i téma války. V nedávném příspěvku na facebooku psal o „proválečné většině v Bruselu“.

„Evropští představitelé již byli do války vtaženi, považují ji za svou válku a bojují v ní jako ve své válce,“ uvedl premiér. Slovo „válka“ napsal v příspěvku hned sedmnáctkrát.

Ostrov konzervatismu

Aleksandra Poznar dodává, že Orbán zdůrazňuje, že je Maďarsko jediným ostrovem konzervatismu. „Říká také, že je nutné postavit se všem liberálním ideologiím ze Západu. Myslí tím gender i migrační pakt,“ vysvětluje politoložka.

Sám premiér zahájil svou předvolební tour minulý týden.. Je ale pečlivě utajovaná - podle vzoru z kampaně před parlamentními volbami v roce 2022 nejsou akce s jeho účastí dopředu hlášeny.

Foto: FB/Orbán Viktor

Maďarský premiér Viktor Orbán během volební kampaně. Média se o akcích dozvídají až ex post ze sociálních sítí.

O mítincích nebo Orbánových návštěvách ví jen státní tisk, zprávy se ale objevují až s časovým odstupem. To, že se minulé pondělí Orbán vydal do vesnice Nemesgörzsöny na severozápadě země, bylo jasné až po publikaci snímku na sociálních sítích.

Při setkání se zhruba stovkou zemědělců se Orbán označil za prvního maďarského venkovského premiéra. Server HGV upozornil na to, že velký kritik EU uspořádal volební akci v obilné sýpce postavené z evropských peněz.

Až ex post se veřejnost dozvěděla i o dvou Orbánových volebních akcích v Budapešti, na kterých podpořil kandidáty Fideszu.

Do boje o funkci primátorky Budapešti Fidesz posílá Alexandru Szentkirályiovou, manželku ministra obrany a donedávna také mluvčí Orbánovy vlády.

„Hlavní město si zaslouží primátora, který nebojuje proti vládě, ale spolupracuje s vládou na rozkvětu Budapešti,“ řekla Szentkirályiová, když ji Fidesz nominoval.

Favoritkou voleb ale není, i když to, že jde o ženu, je teď podle politoložky Aleksandry Poznar určitá výhoda: „Fidesz teď potřebuje ženskou tvář kvůli aféře s milostí v pedofilní kauze, kvůli které rezignovala prezidentka Katalin Nováková a výrazná stranická tvář Judit Vargová.“

Ostrov svobody

Průzkumy naznačují, že svou funkci obhájí dosavadní primátor Gergely Karácsony. Politik Zelených se stal primátorem v roce 2019 jako společný kandidát opozičních stran.

Liberální Karácsony tehdy porazil svého předchůdce ve funkci Istvána Tarlóse. Orbánův Fidesz tím přišel o Budapešť. Právě kvůli tomu voliči opozice přezdívají Budapešti „ostrov svobody“.

„Fidesz velmi těžko tráví skutečnost, že Budapešť ztratil, ale nezíská ji zpět. Pokud bude pokračovat v politice na této úrovni, může očekávat mnohem horší výsledek než v roce 2019,“ prohlásil nedávno v rozhovoru Karácsony.

+1

Orbánova strana může podle Karácsonyho utrpět ve volbách 9. června historickou porážku. „Opozice má své problémy, ale ty skutečné má Viktor Orbán,“ razí Karácsony.

V kampani organizuje mimo jiné oslavy 20. výročí vstupu Maďarska do Evropské unie nebo knihu s vizemi s názvem Mosty místo zdí. V neděli odpoledne také Karácsony pořádal společné osazování záhonů.

Primátor tím reagoval na zničenou květinovou výsadbu, kterou pošlapali teenageři při akci, na které jeden z influencerů rozhazoval dva miliony forintů, v přepočtu 130 tisíc korun.

„Karácsony zatím neudělal žádnou větší chybu, i když je obecně známé, že není nijak extra aktivní. Má ovšem největší šance,“ uzavírá politoložka Poznar.

Karácsony se hlásí k proevropské a zelené politice a otevřeně podporuje Ukrajinu při obraně před Ruskem.

Doporučované