Hlavní obsah

Jednička satirické psí strany popisuje, jak na Maďary funguje propaganda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Marietta Le, lídryně Maďarské strany dvouocasého psa v evropských volbách.

Vznikli jako politická satira, teď mají poprvé šanci mít zástupce na celostátní úrovni. „Vždycky říkáme, že my jsme zábavná strana a ostatní strany jsou jen vtip,“ říká lídryně Strany maďarského dvouocasého psa Marietta Le.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od zvláštního zpravodaje v Maďarsku./

„Čím častěji teď mluvím se zahraničními novináři, tím více si uvědomuju, že propaganda Orbánova režimu má ohledně vnímání války na Ukrajině vliv i na mě,“ řekla mi už po konci našeho rozhovoru v Budapešti maďarská liberální politička Marietta Le.

Ve volbách do Evropského parlamentu vede neparlamentní satirickou protestní Stranu maďarského dvouocasého psa. Satira a utahování si ze systému jsou nástrojem strany v maďarské politice.

I když má Marietta Le jasno ve svých programových prioritách, když přijde řeč na postoj strany k válce na Ukrajině a jejímu řešení, zaznívá od ní opakovaně, že k tomu partaj nemá jasný postoj.

Strana by v evropských volbách ráda získala tři mandáty z 21, které připadnou Maďarsku. Průzkumy naznačují, že by se v celostátních volbách mohla poprvé dostat přes pětiprocentní hranici.

Jakou roli v politice podle vás hraje humor a satira? Je to stále váš hlavní program? Jak se vaše strana od vzniku registrace v roce 2014 proměnila?

Humor je stále součástí našeho programu. Vždycky říkáme, že my jsme zábavná strana a ostatní strany jsou jen vtip. Vážně bereme budování komunity a komunitní akce, to je naše téma, to děláme. Zároveň se ale vysmíváme politice a utahujeme si z toho, jak ironická je tradiční politika. To je pro nás důležité.

Zaregistroval jsem, že součástí vaší kampaně v Segedínu byla psí soutěž krásy.

Ano, byla jsem tam. Byla tam spousta krásných a dobře vychovaných psů. Bohužel tam byl i můj nevychovaný pes, který se nemohl zúčastnit.

Během kampaně ale pořádáme řadu komunitních akcí: malujeme veřejný prostor, natíráme chodníky, které jsou popraskaná a děravé a měly by se opravit, stavíme přístřešky na autobusových zastávkách. Dělali jsme i humanitární sbírky pro ukrajinské válečné uprchlíky.

Marietta Le a „Psí strana“

Šestatřicetiletá Marietta Le má vietnamské kořeny a je bývalá novinářka, pracovala v redakci investigativního webu Átlátszó. Zajímá se o urbanismus a založila web Járókelő, kam lidé mohou hlásit problémy nebo nedostatky ve veřejném prostoru.

Na budapešťském magistrátu po zvolení zeleného primátora Karácsonyho zaváděla oddělení pro občanskou participaci s cílem co největšího zapojení obyvatel do rozhodovacího procesu. Princip chce přenést i do Evropského parlamentu. A kromě toho tam přinést i více techna.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Marietta Le se satirickou bankovkou.

Strana maďarského dvouocasého psa využívá v komunikaci nejraději satiru, streetart a happeningy. Už v roce 2006 slibovala dva západy slunce denně, pivní potoky a světový mír. Teď ve svém stylu mluví o plotu kolem Maďarska - ne kvůli imigraci, ale emigraci mladých.

Je tenhle váš maďarský politický humor univerzální? Řekl bych, že Češi mají rádi satiru a recesi, ale nejsem si jistý, jestli pochopí, jak může být satira programem politické strany. Já sám s tím mám trochu problém.

To je dobrá otázka. Myslím, že Maďaři se také rádi smějí a že smích a humor jim pomáhají vyrovnat se s problémy. Díky tomu je naše strana populární, protože se věcem smějeme nebo poukazujeme na absurditu politiky nebo našeho veřejného života.

Často se stávají věci, o kterých byste si nemysleli, že se někdy stanou. Před dvěma týdny jsme byli v Bruselu a byli jsme se kouknout na slavnou římsu, po které v roce 2020 utíkal ženatý europoslanec Fideszu Josef Sájer z gay sex párty. To je tak absurdní, že to ani nejde vymyslet. Z toho si děláme legraci.

Jste teď víc satirická strana, nebo protestní?

Je těžké definovat se jako protestní strana, i když někteří naši voliči nás určitě tak vnímají. Satira je pro nás spíš nástrojem. Je to nástroj, který používáme k vysvětlení toho, že se lišíme od tradičních politických stran.

Už jsem při rozhovorech v Budapešti několikrát slyšel výraz Orbánův systém. Co ten výraz podle vás znamená? Je to označení pro vládu, nebo režim?

Myslím, že když lidé mluví o Orbánově systému nebo režimu, mluví o uchvácení celého státu, ke kterému došlo po roce 2010, kdy Orbán poprvé získal ústavní většinu. Vládnoucí strana ovládá média, je tu silná kontrola ekonomiky, moc na EU fondy a také v mnoha aspektech veřejného života prostřednictvím médií a udávání témat veřejné diskuze.

Nelitujete zpětně, že jste se v parlamentních volbách v roce 2022 nepřipojili ke kandidátce sjednocené opozice? Čelili jste kvůli tomu kritice, vaše sólo prý pomohlo díky specifickému volebnímu systému vyhrát Viktoru Orbánovi.

Ano, za to nás kritizují. Věc se má ale tak, že lidé, kteří podporují Psí stranu, jsou lidé velmi zklamaní z tradiční politiky, a dokonce i z opozičních stran. I díky tomu jsme populární, protože lidé hledají alternativní řešení politiky.

Péter Magyar zahýbal s maďarskou politikou

V průzkumech už předběhl opozici, do politiky přitom vtrhl teprve v březnu. Péter Magyar zná poměry Orbánova systému, proto mu věříme, slyšely Seznam Zprávy na manifestaci podporovatelů nečekaného protivníka Viktora Orbána.

Velkým evropským tématem je ruská válka na Ukrajině. Jakou pozici zastáváte vy? Je blíž pozici třeba české nebo polské vlády, nebo té Orbánově? Je pro vás postoj k ruské agresi na Ukrajině i tématem kampaně?

Teď už ani ne. Možná v tom smyslu, že je tu spousta propagandy o válce, která u Maďarů vyvolává obavy, že bychom se do konfliktu nějakým způsobem zapojili. To ale není pravda, nikdo z opozice neříká, že by měli jít Maďaři do války.

Samozřejmě chceme, aby válka skončila, ale problém je v tom, že Orbánova vláda šíří propagandu o opozici. Já jsem byla blízko maďarsko-ukrajinské hranici a tam i lidé, kteří jinak podporují opozici, věří tomu, že je tu hrozba vstupu Maďarska do války. Nechápu, jak k tomu dospěli. Vidím za tím propagandu, dezinformace, konspirace a Rusy. Funguje jim to.

Já jsem si v Budapešti všiml velkého rozdílu oproti Praze. V české metropoli se dá ještě poměrně často narazit na ukrajinské vlajky – na institucích, ale i v oknech domů. V Budapešti jsem viděl zatím jen dvě: jednu na chodbě před kanceláří primátora a druhou nasprejovanou na staré zdi vedle baru. Čím to je?

Těžko říct. Já jsem tady a žiju v prostředí, ve kterém mě ze všech stran obklopuje propaganda. V médiích, na plakátech, ve veřejném prostoru. Ani nevím, kdy ty ukrajinské vlajky zmizely, nevšimla jsem si toho.

Nevyhýbáte se v kampani tématu války na Ukrajině? Třeba z obavy, že by se mohlo obrátit proti vám?

Ve straně jsme válku jako naše téma neprobírali. Když začala válka, organizovali jsme tady v Budapešti u nádraží pomoc a sbírku pro uprchlíky. To je náš postoj. Dokud bude válka pokračovat, je potřeba Ukrajince podporovat humanitárně.

Ve válce ale napadená strana nemůže vzdorovat humanitární pomocí. Jste i pro dodávky zbraní Ukrajině? Česko přišlo s velkou iniciativou nákupů munice pro Ukrajinu ze třetích států, finančně se už zapojilo dost států EU. Mělo by se podle vás zapojit i Maďarsko?

Já nevím, nemáme v téhle otázce silné stanovisko. Náš hlavní postoj je, že chceme, aby válka skončila, a v tomto ohledu musí EU přijít se společným řešením. Chceme, aby se Maďarsko k tomuto společnému řešení připojilo, ať už je jakékoli.

Za jakých okolností by měl nastat mír? Je to návrat Ukrajiny do hranic z roku 1991? Nebo se mají Ukrajinci vzdát Donbasu, Krymu?

Vím, proč se na to ptáte, ale v rámci naší strany k tomuhle nemáme pozici. Možná ji budeme mít, ale zatím to nedokážu říct.

Máte šanci stát se europoslankyní. Co byste chtěla v europarlamentu udělat pro Evropu?

Podporujeme občanskou participaci. Já jsem pracovala na prvním participativním rozpočtu Budapešti, takže mám zkušenost. Chceme zavést něco v podobném duchu.

Teď máme projekt, který převádí peníze ze státní subvence pro politickou stranu do fondu, ze kterého podporujeme občanské iniciativy. Místo toho, abychom platili billboardy a tiskli letáky, rozdáváme peníze lidem, aby udělali něco pro svou komunitu. Podobnou věc bychom rádi spustili v Evropském parlamentu. Pracovně to nazýváme Fondy Robina Hooda.

Podporujeme také posílení přímé demokracie. Hodně lidí se mě ptá, proč se šéf Evropské komise nevolí přímo.

U vašeho petičního stánku jste mi dala falešnou desetitisícovou bankovku s podobiznou George Sorose. Je Soros ještě téma? Na volebních plakátech Orbánova Fideszu jsem ho tentokrát neviděl.

Ano, nahradili ho Ursulou von der Leyenovou. Myslím, že se vláda snaží udělat nového nepřítele z ní. Asi před půl rokem ale vylepili jiné plakáty, na kterých byla von der Leyenová se Sorosovým synem Alexem.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

„Bankovka“ s Georgem Sorosem si dělá legraci ze Sorosova fenoménu v maďarské politice. Premiér Orbán totiž miliardáře a filantropa dlouhodobě vykresluje jako nepřítele státu.

Co je to na zadní straně té sokolovské bankovky za zástup lidí?

Píše se tam, že jde o migranty od George Sorose, kteří útočí na naši zemi.

Na politickou mapu vtrhla letos nová síla – exčlen Fideszu Péter Magyar se svou stranou Tisza. Podle průzkumů ubere voliče hlavně opozici, i vaší straně. Nebojíte se tohoto nového subjektu? V průzkumech dosavadní opozici přeskočil.

Je velmi populární. Myslím si, že maďarské politice udělal službu v tom, že s ní zatřásl. Díky tomu se lidé opět o politiku zajímají. Na stole jsou opět témata jako boj proti korupci, což je skvělé.

My se ale od Pétera Magyara lišíme politickým stylem. On dělá tradiční politiku, je to jeden lídr, kterého lidé následují, má svou stranu a je to hlavně o slovech. V naší straně se ale musí dělat něco hmatatelného, něco pro komunitu a všechno, co děláme, má za cíl dlouhodobější změnu.

Vy máte podporu hlavně u mladých lidí. Znáte problémy mladých Maďarů? Mnoho z nich přeci odchází do zahraničí, emigruje.

My jsme vlastně uvažovali o tom, že bychom vytvořili kolem Maďarska plot, který by držel Maďary uvnitř Maďarska, aby neodcházeli za prací do zahraničí.

Ale jinak máte pravdu, odcházejí kvůli ekonomickým příležitostem v zahraničí, mnoho z nich i kvůli Orbánovu režimu. Vadí jim, že všechny zprávy jsou ovlivněné propagandou, jenže mladí lidé nejsou hloupí.

Nefunguje také spousta služeb a ve špatném stavu je i školství a zdravotnictví.

To o školství a zdravotnictví jsem slyšel i na demonstraci Pétera Magyara…

Orbánův režim změnil smlouvy učitelům. Další téma je zdravotnictví. I když je zdravotní péče bezplatná, pokud lidé chtěj kvalitní péči, musejí si zaplatit soukromou.

O kolik europoslanců ve volbách usilujete?

Cílem je mít tři poslance, abychom mohli pracovat jako tým, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Doporučované