Hlavní obsah

S králem se Harry nesetká. Návštěva odhalila hlubokou propast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry, vévoda ze Sussexu, odchází z katedrály svatého Pavla po účasti na slavnostní bohoslužbě u příležitosti 10 let her Invictus Games v Londýně.

Princ Harry vyrazil do Londýna na oslavy výročí Invictus Games, se svým otcem se ovšem nesetká. Panovník má příliš nabitý program, vzkázal Harryho mluvčí. Na ceremoniál ho místo něj a bratra doprovodili příbuzní z matčiny strany.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se začalo proslýchat, že princ Harry se chystá do Londýna na oslavy výročí sportovních her pro válečné veterány Invictus Games, opět se spekulovalo, jestli mezi ním a zbytkem královské rodiny nedojde k usmíření.

Brzy se ale ukázalo, že nic podobného se nekoná. Princ Harry ve středu vyrazil do londýnské katedrály svatého Pavla, aby zde coby jeden ze spolupořadatelů her během děkovné bohoslužby ku příležitosti jejich výročí předčítal z bible.

Podle stanice BBC se Harrymu na místě dostalo vřelého přijetí. Před katedrálou se vytvořil hlouček lidí, se kterými se po příjezdu přivítal. Jeho návštěvu ovšem provázel „nevyhnutelný pocit absence“, píše stanice.

Ceremoniálu se neúčastnil ani jeho otec král Karel III., ani jeho bratr princ William. Po boku Harrymu nestála ani jeho manželka, vévodkyně Meghan, která zůstala s dětmi v Kalifornii, kam se před několika lety přestěhovali.

Harryho místo toho do katedrály, kde se před lety konala svatba jeho rodičů, doprovodili příbuzní z matčiny strany - sestra a bratr zesnulé princezny Diany - Lady Jane Fellowes a hrabě Charles Spencer. Spolu s nimi tu byl také bývalý důstojník velšských gard Mark Dyer, který se stal Harrymu po smrti jeho matky mentorem a v podstatě starším bratrem, jak ho popisují britská média.

Král Karel III., který v únoru oznámil, že trpí rakovinou a od té doby vykonává jen část královských povinností, mezitím hostil zahradní slavnost v Buckinghamském paláci vzdáleném jen několik kilometrů od katedrály.

Naděje na královské smíření pak zcela rozptýlil Harryho mluvčí, který oznámil, že se princ s otcem nesetká ani ve zbývajícím čase své návštěvy, jelikož panovník má „nabitý program“. „Vévoda samozřejmě rozumí tomu, že otcův diář je plný povinností a různých jiných priorit a doufá, že se s ním brzy setká,“ dodal.

S princem Harrym se král naposledy viděl krátce poté, co v únoru oznámil svou diagnózu.

Reakce prince Harryho

V rozhovoru pro ABC News britský princ Harry, který nemá se zbytkem královské rodiny nejlepší vztahy, uvedl, že je za čas „strávený s otcem během jejich krátkého setkání v Londýně vděčný“.

Podle britské komentátorky Jennie Bondové, která dění uvnitř královské rodiny sleduje už 35 let, ukazuje to, že se otec se synem nesetká, jak hluboká propast mezi nimi je. V rozhovoru pro stanici Sky News uvedla, že byla tímto rozhodnutím upřímně „zaskočena“.

Britská média neočekávají ani to, že by se Harry během své návštěvy setkal se svým bratrem Williamem, kterého taktéž s bratrem od té doby, co se vzdal královských povinností, pojí velice napjaté vztahy.

Bondová odhaduje, že princ a princezna z Walesu se s Harrym nesetkají zejména proto, že momentálně řeší jiné starosti. Catherine v březnu, jen krátce poté, co tak učinil král Karel III., oznámila, že taktéž trpí rakovinou a podstupuje chemoterapii (psali jsme zde).

Podle Bondové teď Catherine a William svádí mnohem „děsivější boj“, v jehož světle se dřívější stížnosti Harryho a Meghana jeví jako „naprosto triviální“. Na vysilující setkání s odloučeným princem podle ní momentálně nemají ani pomyšlení.

Kate se léčí s rakovinou

V lednu 2024 podstoupila Kate operaci břicha, nikdo však nevěděl proč. Princezna se od té doby neukázala na veřejnosti a začaly se šířit různé spekulace a konspirační teorie. Dne 22. března bylo zveřejněno video, ve kterém Kate oznamuje, že jí byla diagnostikována rakovina v raném stadiu a právě prochází chemoterapií.

Prohlášení princezny Kate (s českými titulky).Video: Kensington Palace

Královští experti mají ovšem za to, že princova návštěva svědčí o tom, že přesto, že se odstěhoval za oceán a do Británie jezdí jen zřídka, nehodlá na svou rodnou zemi zanevřít a zpřetrhat s ní vztahy.

To ovšem nejspíše neplatí pro jeho manželku Meghan. Ta stejně jako v mnoha předchozích případech prince během návštěvy nedoprovázela. Zemi naposledy navštívila v září 2022 při příležitosti pohřbu zesnulé královny Alžběty II.

Podle Kinsey Schofieldové, která dění uvnitř královské rodiny sleduje, to lze chápat tak, že princ Harry nyní svádí se svou manželkou, která se rozhodla oslavy Invictus Games vynechat, jakýsi „boj o moc“.

„Myslím, že bojuje - je to skoro jako vzdor nebo iluze, že chce i nadále stát jednou nohou (v Británii), protože tam vyrostl, je to jeho domov,“ uvedla Schofieldová pro Times Radio. „Mezi Harry a Meghan probíhá boj o moc,“ dodala.

Doporučované