Hlavní obsah

„Nemoc rodiny stmeluje.“ Princ Harry promluvil poprvé od královy diagnózy

Foto: Profimedia.cz

Britský princ Harry, syn krále Karla III. a Diany, princezny z Walesu.

Reklama

V rozhovoru pro ABC News britský princ Harry, který nemá se zbytkem královské rodiny nejlepší vztahy, uvedl, že je za čas „strávený s otcem během jejich krátkého setkání v Londýně vděčný“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Princ Harry promluvil ve svém prvním rozhovoru od chvíle, kdy byla králi diagnostikována rakovina. Vévoda ze Sussexu řekl americké televizi ABC, že poté, co byla jeho otci diagnostikována rakovina, „naskočil do letadla“, aby co nejdříve krále Karla III. navštívil.

Souhlasil také s tím, že rodinu mohou takové zdravotní problémy sblížit. „Budu navštěvovat svou rodinu, jak jen to bude možné,“ řekl. K vyhlídkám na králův zdravotní stav se princ Harry však vyjadřovat nechtěl, řekl, že to „zůstane mezi mnou a jím“. „To, že jsem mohl nasednout do letadla a jet za ním a strávit s ním nějaký čas, za to jsem vděčný,“ prohlásil, když v Kanadě propagoval Invictus Games, sportovní hry pro invalidní válečné veterány.

Na příkladu účastníků Invictus Games naznačil, že takový tlak může pomoci sblížit rodiny. „Na všech těchto rodinách denně vidím, jak se stmelují. Jakákoli nemoc, jakákoli nemoc rodiny stmeluje,“ řekl.

Spory mezi princem Harrym, jeho manželkou Meghan a zbytkem královské rodiny přitom plní přední stránky britských médií už víc než rok, jak Seznam Zprávy informovaly například zdezde.

Harry za otcem bezprostředně po oznámení jeho nemoci přiletěl z Kalifornie - jejich setkání trvalo zhruba 45 minut. Princ Harry, který nemá s rodinou nejlepší vztahy, nenocoval v žádné z královských rezidencí, ale v luxusním hotelu, informoval tehdy Daily Mail.

Král Karel na dobu léčby přerušil veškeré své působení na veřejnosti, přičemž jeho povinnosti na některých akcích převzali jiní členové královské rodiny - včetně královny Camilly a prince Williama.

Reklama

Doporučované