Hlavní obsah

Odborník na Británii: Král jde příkladem, může přispět k prevenci

Foto: Ming Yeung, Getty Images

Výběr titulních stran obsahujících zprávy o tom, že králi Karlovi III. byla diagnostikována blíže neurčená forma rakoviny.

Reklama

Buckinghamský palác v pondělí oznámil, že král Karel III. má nespecifikovanou formu rakoviny. Podle experta na královskou rodinu Marka Bičana je zde oproti minulosti vidět posun k větší otevřenosti. I ta má ovšem své meze.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zpráva o rakovině krále Karla III. výrazně zahýbala děním uvnitř britské královské rodiny. Do vlasti se dokonce na otočku vrátil princ Harry, který se svým otcem i bratrem, princem Williamem, v posledních letech prakticky přerušil kontakt.

Zatímco se však Harry mohl po 24 hodinách na britské půdě vrátit zpět ke svému životu v Kalifornii, život následníka trůnu Williama zhoršení otcova zdravotního stavu výrazně ovlivní. Už před diagnózou a stanovením léčebného plánu byl králi při mnoha příležitostech oporou. Nyní ho čeká ještě větší porce královských povinností.

Úkoly bude nadto muset zvládat bez své manželky, princezny Catherine, která se zotavuje z blíže nespecifikované operace v oblasti břicha a na veřejnosti se má poprvé objevit až před Velikonocemi.

„Princ z Walesu skutečně bude muset svého otce krále zastoupit na veřejných vystoupeních. Při jeho popularitě a zkušenostech to však fungování monarchie nijak nenaruší,“ myslí si Marek Bičan z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jaký bude mít zpráva o rakovině krále Karla III. dopad na chod monarchie i jednotlivé členy královské rodiny i proč je důležité, že světově známý panovník promluvil o svém zdravotním stavu.

Rakovina krále Karla III.

Lékaři odhalili rakovinu krále Karla III. podle oficiálních informací v počátečním stadiu. Panovník se nebude vídat s veřejností, ale bude dál plnit ústavní povinnosti, včetně pravidelných setkání s premiérem Rishim Sunakem.

Buckinghamský palác v pondělí oznámil, že králi byla diagnostikována rakovina. Jaký bude mít tato zpráva dopad na chod monarchie?

Ihned po oznámení této nešťastné diagnózy následovala série tiskových zpráv, které byly sice tradičně informačně úsporné, ale přesto na jejich základě víme několik věcí.

Je tak jasné, že král bude nadále vykonávat své pracovní povinnosti s výjimkou vystoupení na veřejnosti. V praxi tedy bude přijímat předsedu vlády a takříkajíc „úřadovat“ ze své pracovny – což je často podceňovaná, ale přesto velice důležitá část jeho práce –, ale nebude absolvovat náročná veřejná vystoupení, která by ho během léčby vyčerpávala.

Dá se předpokládat, že více královských povinností padne na králova nejstaršího syna, prince Williama?

Princ z Walesu skutečně bude muset svého otce krále zastoupit na veřejných vystoupeních. Při jeho popularitě a zkušenostech to však fungování monarchie nijak nenaruší.

Do Británie vyrazil krátce po oznámení zprávy o rakovině králův mladší syn, princ Harry. Média obratem začala řešit, že by cesta mohla přispět k usmíření mezi ním a zbytkem královské rodiny. Jste podobného názoru?

Tyto spekulace již tradičně doprovází jednotlivé návštěvy prince Harryho ve Velké Británii. Podle mě se jedná o čistě lidské gesto syna, který se dozvěděl, že jeho otci byla diagnostikována rakovina. Spíše by v tomto směru bylo zvláštní, kdyby do Londýna nepřicestoval.

Z dřívějšího rozhovoru s expertem Bičanem

Princ William a vévodkyně Catherine se králi Karlu III., který před více než rokem nastoupil na britský trůn, stali velkou oporou. Pomohli mu „zlidštit“ monarchii a královskou rodinu přiblížit mladým lidem, kteří o ni jeví stále menší zájem.

Jaký bude mít králova nemoc dopad na jeho manželku, královnu choť Camillu? Ta už od doby, kdy byl král v rekonvalescenci po operaci zvětšené prostaty, pokračovala v královských povinnostech sama a – jak naznačují britská média – v minulých týdnech se stala jednou z nejvýraznějších tváří monarchie (psali jsme zde).

Královna Camilla se skutečně během let stala jednou z nejpopulárnějších tváří monarchie, mimo jiné proto, že po jejím boku byl tehdejší princ z Walesu a nynější král Karel III. viditelně šťastný a uvolněný.

Bezpochyby tak bude královna ve svých povinnostech pokračovat, snad jen s výjimkou připravovaných zahraničních cest, které se pravděpodobně po dobu trvání léčby odloží.

Skupina pracujících členů britské monarchie viditelně stárne. Mladší 50 let je pouze princ William a jeho manželka, princezna Catherine. Mohlo by to do budoucna ohrozit jejich schopnost vykonávat úkoly, které jim jejich role připisuje?

To je sice pravda, ale nedomnívám se, že by to vzhledem k jejich pracovitosti, dobrému zdravotnímu stavu i profesionalitě znamenalo ohrožení schopnosti vykonávat jejich úkoly. Navíc již dospívá mladší generace.

Více o Harryho návštěvě zde:

Komentátoři britské královské rodiny doufali, že cesta prince Harryho do Londýna kvůli rakovině krále Karla III. přispěje k usmíření rodiny. S otcem už se princ viděl, ale schůzka s bratrem podle informací BBC zatím v plánu není.

Královský palác sice veřejně oznámil, že král má rakovinu, bližší informace ovšem neposkytl. Lze tento krok považovat za znak jisté otevřenosti, třeba i v porovnání s podobnými příklady z historie?

Jak vyplývá z vaší otázky, jedná se o jakousi úspornou otevřenost, prostřednictvím které je britský lid informován o diagnóze, ale postrádá detailnější informace, které možná nejsou zatím vůbec známy, nebo jsou považovány za natolik osobní, že bylo rozhodnuto je nezveřejňovat.

V minulosti byla praxe taková, že se informovalo o úrazech nebo hospitalizacích seniorních členů královské rodiny či o absolvovaných vážných operacích, a to často poněkud zamlženým jazykem.

Poté, co tehdejší král Jiří VI. podstoupil v září 1951 operaci kvůli rakovině plic, bylo oznámeno, že se tak stalo kvůli „strukturálním abnormálnostem“ na jeho levé plíci. V tomto směru se tedy rozhodně jedná o posun k větší otevřenosti.

Foto: Royal Household/Hugo Burnand

Snímek pracujících členů královské rodiny. Zleva vévoda z Kentu, vévodkyně a vévoda z Gloucesteru, viceadmirál Timothy Laurence, princezna Anne, král a královna, princ a princezna z Walesu, Sophie, vévodkyně z Edinburghu, princezna Alexandra a princ Edward, vévoda z Edinburghu.

Může to, že tak významná figura jako britský král zveřejnila svou diagnózu, zvýšit povědomí o rakovinovém onemocnění a zlepšit prevenci?

Rozhodně je v tomto směru dobré, že král jde příkladem a svůj zdravotní stav před britským lidem nijak netají. Ve Velké Británii jsou osvětové kampaně poměrně běžné – nedávno se například takto otevřeně hovořilo o mentálním zdraví, a můžeme tak doufat, že Britové, ale nejenom oni, nebudou prevenci podceňovat.

Reklama

Doporučované