Hlavní obsah

Sedm královských zástupců. Při indispozici smí Karla III. nahradit tito lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Muhammad Aamir Sumsum, Shutterstock.com

Jedním z tzv. státních kancléřů, kteří by mohli krále Karla III. zastupovat, je i jeho manželka Camilla. Na snímku z května 2023 na balkoně Buckinghamského paláce po korunovaci ve Westminsterském opatství.

Reklama

Buckinghamský palác oznámil, že Karel III. navzdory léčbě rakoviny bude plnit své ústavní povinnosti. Pokud by se to změnilo, může si vybrat ze sedmičlenného seznamu zákonných zástupců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britský král Karel III. kvůli léčbě nespecifikovaného druhu rakoviny odložil plnění povinností vykonávaných na veřejnosti (podrobnosti zde). Své ústavní povinnosti ale bude plnit nadále, ujistil Buckinghamský palác.

Ani pokud by nakonec Karel III. kvůli nemoci nedokázal státnické úkoly vykonávat, chod monarchie by v žádném případě nebyl ohrožen. Ústavní pořádek Spojeného království s těmito případy počítá. Ostatně i Alžbětu II. zastupoval její syn, například při čtení řeči u příležitosti zahájení parlamentního zasedání.

Karel III. může v případě potřeby plnění ústavních povinností převést na tzv. státní kancléře (Counsellors of State). Ti můžou v zastoupení krále podepisovat běžné státní dokumenty, svolávat jednání Královské rady (poradního orgánu vlády) nebo přijímat pověřovací listiny velvyslanců.

Role kancléřů je přesto omezená – například nemůžou svévolně rozpustit parlament, pokud je k tomu král výslovně nezmocní, nebo jmenovat premiéra. Volby do Dolní sněmovny se v Británii očekávají už koncem roku a podle stávajícího prohlášení Buckinghamského paláce není důvod se domnívat, že by to králova nemoc měla nějak ovlivnit.

Ze zákona role státních kancléřů přísluší panovníkově choti a prvním čtyřem lidem v nástupnické linii, kteří dosáhli věku 21 let. Král Karel III. zároveň po svém nástupu na trůn požádal o rozšíření okruhu o své dva sourozence níže v linii.

Panovníka tak v současnosti můžou zastoupit následující lidé:

  • královna Camilla, jeho manželka
  • princové William a Harry, jeho synové
  • princ Andrew, jeho bratr
  • princezna Beatrice, jeho neteř
  • princ Edward a princezna Anne, jeho sourozenci zařazení na základě královy žádosti z roku 2022

V praxi je ovšem nepravděpodobné, že by se ústavních povinností chopili princové Harry nebo Andrew. Oba už delší dobu pro královskou rodinu nepracují – Harry kvůli svému podnikání a charitativní činnosti ve Spojených státech, Andrew kvůli svému zapletení se do kauzy zemřelého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina.

Co jsme psali o královské rodině

Manželka Karla III. je na vzestupu a naděje spojované s následnickým párem. Dva články o britské královské rodině, které jsme na webu Seznam Zprávy zpracovali v poslední době:

Role královské rodiny ovšem nespočívá jen v plnění státnických povinností, ale také v řadě reprezentativních úkolů. Je zkrátka důležité, aby byla vidět.

Okruh lidí, kteří mají propagovat královskou značku, je tak ještě širší. Jak dal Karel III. najevo už fotografií zveřejněnou po korunovaci, Buckinghamský palác v jeho éře spoléhá i na partnery králových sourozenců a některé další seniorní členy, jako jsou bratranci a sestřenice zemřelé královny Alžběty II.

Krátkodobě je tedy o zástupce Karla III. postaráno. Královští korespondenti a pozorovatelé britské monarchie ale nejpozději od smrti královny Alžběty II. upozorňují, že „firmu“ je potřeba posílit – navzdory Karlovu dlouhodobě známému záměru ji spíše zeštíhlovat.

Foto: Royal Household/Hugo Burnand

Snímek pracujících členů královské rodiny. Zleva vévoda z Kentu, vévodkyně a vévoda z Gloucesteru, viceadmirál Timothy Laurence, princezna Anne, král a královna, princ a princezna z Walesu, Sophie, vévodkyně z Edinburghu, princezna Alexandra a princ Edward, vévoda z Edinburghu.

Nejmladším člověkem na zmíněné fotografii je jednačtyřicetiletý princ William, těsně po něm následuje jeho manželka Catherine, dále vévoda a vévodkyně z Edinburghu Edward a Sophie, tedy králův bratr a jeho manželka, což jsou padesátníci. Zbytek jsou lidé v důchodovém věku.

„Velmi pěkná fotka, ale také znepokojující. Sedmi z jedenácti pracujících členů na snímku je víc než 70,“ podotkl Charlie Proctor, šéfredaktor serveru Royal Central, který se specializuje na zprávy o monarchii.

Komentátorka bulvárního listu Daily Mail Angela Mollardová šla ještě dál. „Windsorové jsou ve větším ohrožení, než kdy byli,“ hlásal titulek jejího článku. Podle ní by situace mohla dojít až k tomu, že princi Georgovi při plnění četných povinností, na které jsou Britové zvyklí, téměř nebude mít kdo pomáhat, až se jednou po svém dědečkovi a otci ujme trůnu.

Pozorovatelé poukazovali i na to, že princ William a jeho manželka se chtějí věnovat výchově dětí. Nelze od nich proto zatím očekávat, že převezmou tak velké břímě jako například princezna Anna, dlouhodobě známá jako nejpracovitější člen královské rodiny.

Průměrný počet královských povinností za rok, 2002–2022
princezna Anne528
král Karel III.521
princ Andrew, vévoda z Yorku436
princ Edward, vévoda z Edinburghu351
princ Richard, vévoda z Gloucesteru237
královna Camilla216
Sophie, vévodkyně z Edinburghu213
princ Edward, vévoda z Kentu189
Birgitte, vévodkyně z Gloucesteru127
William, princ z Walesu120
Catherine, princezna z Walesu97
princezna Alexandra91
Meghan, vévodkyně ze Sussexu90
princ Harry, vévoda ze Sussexu85
Zdroj: The Guardian
Pozn.: Průměr je u některých vypočítán z kratšího období, protože se z nich pracující členové stali až později nebo jimi v průběhu let přestali být. V tabulce jsou uvedeny současné tituly.

Reklama

Doporučované