Hlavní obsah

Oblíbená princezna je „mimo hru“. Zazářit může „nenáviděná“ Camilla

Foto: Profimedia.cz

Královna Camilla během páteční návštěvy Cambridge.

Reklama

Mnozí Britové dlouhá léta Camillu vinili z rozpadu králova prvního manželství s princeznou Dianou. Během let si pracně vydobyla respekt. Teď, když chvíli drží monarchii v chodu, má jedinečnou příležitost dále vylepšit svou pozici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf „firmy“, jak se britské královské rodině také přezdívá, se zotavuje z operace. Šanci zazářit tak v posledních dnech dostala kdysi „nenáviděná“ královna Camilla. Připadla na ni v posledních dnech většina královských povinností.

Král Karel III. strávil koncem ledna tři noci v nemocnici, kde mu operovali zvětšenou prostatu. Buckinghamský palác dříve ubezpečil, že jde pouze o „nápravný zákrok“, sdělil ovšem, že „královy veřejné závazky budou po krátkou dobu rekonvalescence odloženy“.

Na veřejnosti se momentálně neobjevuje ani mladý královský pár, který bývá obvykle středem pozornosti médií.

Princezna z Walesu Catherine má za sebou blíže neupřesněnou operaci v oblasti břicha a ke královským povinnostem se má vrátit až krátce před Velikonocemi. Mimo službu je na čas i princ William, který slíbil, že než začne opět plnit své závazky, zajistí manželce dostatečnou péči.

Králova choť Camilla tak shodou náhod získala unikátní příležitost ještě více si na svou stranu naklonit veřejnost, naznačují britská média.

O populárních manželkách evropských králů

Britská princezna Catherine, dánská královna Mary i španělská královna Letizia si získaly oblibu nejen pro svůj vytříbený styl. U mladých bodují i akcentem na témata, jako jsou boj s domácím násilím nebo za práva žen a LGBT lidí.

„Vzhledem k tomu, že Kate je v podstatě až do Velikonoc mimo hru a král se zotavuje z operace prostaty, vidíme královnu Camilla opravdu zářit,“ uvedla pro australskou stanici Sky News britská komentátorka Esther Krakue.

Královna Camilla měla v minulém týdnu i bez krále nabitý program. V úterý se na hradě Windsor setkala s britskými spisovateli, ve středu navštívila centrum zaměřené na léčbu rakoviny při londýnské Royal Free Hospital, ve čtvrtek ji ve městě Bath na jihozápadě Anglie přivítala skupina dětí s britskými vlaječkami.

Podle zdroje z britského královského paláce, se kterým mluvili novináři deníku The Times, panovala všude, kde se šestasedmdesátiletá královna v minulém týdnu ocitla, pozitivní nálada.

„Bylo hezké vidět, že se lidé více zajímají o práci, kterou její Veličenstvo už léta vykonává. Je pracovitá, podniká výlety do všech končin země, a když si vzpomenete, kde byla před dvaceti lety, došlo k proměně veřejného mínění,“ uvedl.

Královna Camilla se sice podle průzkumů těší oblibě u „pouhých“ 41 % britských obyvatel – a v rámci královské rodiny drží až devátou příčku – v průběhu let se jí ovšem podařilo výrazně proměnit způsob, jak ji Britové vnímají.

Od nenáviděné rozvracečky k respektu

Britové ji dlouho vnímali jako tu, která rozbila svazek prince Charlese s jeho první ženou Lady Dianou. Ani po sňatku s ním se nepočítalo, že by kdy nosila titul královna. Ale lidé Camillu nakonec přijali. Pomohla i Alžběta II.

Mnozí z nich dlouhá léta Camillu vinili z rozpadu králova prvního manželství s velmi populární princeznou Dianou. V průběhu let si ale krůček po krůčku získala jejich respekt.

„Královna Camilla si už jako vévodkyně z Cornwallu postupně hledala a našla cestu do srdcí Britů,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy expert na Británii Marek Bičan. „Nemá sice kouzlo Diany, díky kterému by lidi okouzlila, Britové ale mají Camillu rádi. Jednak proto, že je lidská, ale i proto, že je vidět, že král Karel III. je vedle ní nyní viditelně šťastný,“ dodal.

Podle magazínu Tatler je za radikální změnou královniny reputace velmi pečlivě vypočítaná a úspěšná PR kampaň i píle, pokora a odhodlání být tu pro své blízké, tedy vlastnosti, které jsou královně vlastní.

Kdysi nenáviděná žena u Britů zabodovala i svými charitativními aktivitami, vedla například kampaně proti analfabetismu nebo sexuálnímu násilí na ženách. Výraznou roli sehrálo i to, že se jí nakonec dostalo vřelého požehnání od zesnulé královny Alžběty II.

Reklama

Doporučované