Hlavní obsah

Kate, Mary a Letizia. Manželky evropských králů jsou pro monarchie vzpruhou

Foto: UK Press Pool/UK Press, Getty Images

Španělská královna Letizia a britská princezna Catherine v anglickém Windsoru v roce 2019.

Reklama

Britská princezna Catherine, dánská královna Mary i španělská královna Letizia si získaly oblibu nejen pro svůj vytříbený styl. U mladých bodují i akcentem na témata, jako jsou boj s domácím násilím nebo za práva žena a LGBT lidí.

Článek

Vždy jsou perfektně upravené, ale současně působí lidsky a uvolněně. Předtím, než se dočkaly své „pohádky“ a provdaly se za následníky evropských trůnů, žily „normálním“ životem. Na svůj původ nezapomínají ani teď, když je sleduje takřka celý svět.

Britská princezna Catherine, dánská královna Mary a španělská královna Letizia se těší velké oblibě veřejnosti. A často se o nich mluví jako o ženách, jimž se daří „zlidštit“ zkostnatělé královské instituce a přiblížit je mladým lidem, kteří o ně ztrácejí zájem.

„Dokazují, že moderní přístup lze aplikovat i do tisíc let starých monarchií,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy zástupkyně šéfredaktora českého vydání magazínu Forbes Irena Cápová, která se dlouhodobě zabývá evropskou aristokracií.

Podobnosti mezi Catherine, Mary a Letizií si lze všimnout už na první pohled – všechny tři jsou vysoké, štíhlé a elegantní brunety. Jejich snímky často plní strany časopisů a mluví se o nich jako o nejlépe oblékaných členkách královských rodin i módních ikonách.

Panovnice, které stojí nohama na zemi

Dánskou a španělskou panovnici i princeznu z Walesu, která se jednou stane britskou královnou, pojí i podobný životní příběh. Ani jedna není urozeného původu, a svou pozici uvnitř královské rodiny si musely vydobýt.

Královna Mary, která před pár dny po boku svého manžela Frederika X. usedla na dánský trůn, se narodila v australské Tasmánii, kam se její rodiče – profesor matematiky ze Skotska a administrativní asistentka z Británie – přestěhovali krátce po svatbě.

Vystudovala práva a obchodní vědy a předtím, než se jí život v 28 letech obrátil vzhůru nohama, stihla vystřídat několik pracovních pozic v oblasti reklamy a prodeje realit. Když se v baru v Sydney seznámila s pohledným Dánem, neměla tušení, že mluví s budoucím králem. Srdce jeho národa si získala šarmem i tím, že rychle ovládla dánštinu.

Profil královny Mary

Dánskou panovnici Margrethe II. vystřídal na trůnu její nejstarší syn Frederik. A královnou se stala jeho manželka Mary, se kterou se kdysi - náhodou - seznámil v Sydney. Srdce Dánů si získala elegancí i zájmem o charitu.

Také španělská královna Letizia, jejíž manžel Filip VI. vládne Španělsku už přes devět let, pochází z běžné středostavovské rodiny – její otec byl novinářem, matka zdravotní sestrou.

Letizia se rozhodla jít v otcových šlépějích. Vystudovala žurnalistiku a pracovala ve španělskojazyčných verzích předních světových médií, jako jsou CNN nebo agentura Bloomberg. Než si v roce 2004 vzala nynějšího španělského krále, byla krátce vdaná za spisovatele Alonsa Guerrera Péreze.

„Jezdila metrem, platila hypotéku, měla problémy vystačit (s penězi) do konce měsíce, stejně jako my všichni,“ popsal pro agenturu AP královský korespondent listu El País Mábel Galaz. Podle něj je jedním z důvodů, proč je královna Letizia ve Španělsku tolik populární, právě to, že se s ní běžní lidé mohou ztotožnit.

Rodiče princezny z Walesu pocházejí ze zámožných anglických rodin, které mají blízko k aristokratickým kruhům. Dokud si nezaložili vlastní prosperující firmy, pracovali na poměrně běžných pozicích – jako letuška a letový dispečer.

Foto: OSCAR GONZALEZ FUENTES, Shutterstock.com

Královna Letizia měla před svatbou občas problémy vyjít s penězi. I proto se s ní dokážou běžní Španělé ztotožnit.

Podle Cápové se Catherine, Mary i Letizii podařilo přes všechny překážky „velmi hladce vklouznout do nové role“.

„Na všech třech veřejnost cení, jak důstojně, elegantně a s velkým nasazením a zároveň s naprostým dodržením protokolu a požadovaných pravidel a tradic naplňují své role v rámci královské rodiny. Zároveň se o všech třech dá říct, že do svých dynastií přinesly svěží vítr,“ uvádí.

Cesta k oživení podpory pro monarchie

Právě to, zdá se, evropské monarchie teď potřebují. Jejich popularita v posledních letech, až na výjimky, klesá. A to zejména mezi mladými lidmi, kteří mají pocit, že tisíc let staré instituce už nemají v moderním světě místo.

V září zveřejněný průzkum odhalil, že pouze tři z deseti mladých Britů si myslí, že monarchie je „pro Británii dobrá“. Zachování království si přeje zhruba 62 % dotázaných.

Pozice královské rodiny ve Španělsku je ještě o něco vratší. Pozitivní názor na ni má méně než 40 % obyvatel. Ke snižující se oblibě výrazně přispěl otec současného krále, Juan Carlos, který v roce 2014 abdikoval po sérii skandálů.

Dánská monarchie je na tom o poznání lépe. Její zachování si přeje 70 % Dánů a vysoké oblibě se těší i osobně nový král Frederik X. Jeho manželka Mary je možná ještě o něco populárnější, ukázal nedávný průzkum agentury Ritzau.

To samé sice neplatí pro Catherine a Letizii, ale i ony se těší poměrně vysoké popularitě. Z průzkumů vyplývá, že princezna z Walesu je mezi žijícími členy britské královské rodiny na druhém až třetím místě. Tamní média už delší dobu navíc spekulují o jejím rostoucím vlivu (více zde).

I Letizia je už od doby, co se přivdala do španělské královské rodiny, jednou z jejich nejvýraznějších tváří. Podle španělského novináře a autora knih o tamní monarchii Alberta Lardiése dokonce tak výraznou, že zastiňuje všechny ostatní.

Nutno ovšem zmínit, že pozicí královny by mohl zahýbat skandál, který rozpoutala nedávno vydaná kniha s názvem Letizia a já. Dlouholetý přítel královny a bývalý manžel její sestry Jaime del Burgo v ní tvrdí, že měl s Letizií poměr v době, kdy byla čerstvě vdaná za následníka španělského trůnu.

Zvěsti o mimomanželské aféře nedávno zasáhly také dánský královský pár. Světová média obletěly zprávy o údajném poměru prince Frederika s mexickou herečkou Genovevou Casanova.

Publicistka Cápová ovšem upozorňuje, že královna Mary „zachovala naprosté dekórum“ a napjatou situaci zvládla na výbornou. Projevila tak další z vlastností, která všechny tři členky královských rodin spojuje a u veřejnosti jim vynáší plusové body.

„Tyhle dámy charakterizuje klidná síla za všech okolností, což je v dnešní dramatem přesycené době velmi sympatické,“ říká Cápová.

Rodina jako každá jiná

Jako jeden z důvodů oblíbenosti trojice se často uvádí také jejich rodinný život.

„Z toho, jakým způsobem vystupují na veřejnosti a jak spolu se svými třemi dětmi působí na snímcích z oslav narozenin, Vánoc nebo Velikonoc, Britové cítí, že k nim mají blíže,“ vysvětlil v nedávném rozhovoru o britské královské rodině expert Marek Bičan.

Foto: Josh Shinner / Kensingtonský palác

Princ William, princezna Catherine a jejich děti princ George, princezna Charlotte a princ Louis na vánočním přání.

Královny Mary a Letizia a princezna Catherine ani po letech nezapomínají na svůj původ. Snaží se zachovávat poměrně civilní životní styl a zajistit svým dětem co možná nejnormálnější dětství.

Jak upozorňuje Cápová, britská princezna je známá tím, že sama vaří a dělá s dětmi úkoly, její manžel princ William zase vozí děti do školy. Královna Mary a Frederik X. zase chtějí, aby jejich děti navštěvovaly státní školy, nikoliv drahé internáty.

„Kladou důraz na rodinný život a na to, že jsou vlastně úplně obyčejná rodina jako všichni ostatní. Děti jsou v té rodině nejpodstatnějším elementem a to je Dánům do značné míry sympatické,“ uvedla v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy odbornice na Skandinávii Helena Březinová.

Zájem o důležitá společenská témata

Pověst moderních členek královské rodiny si všechny tři vysloužily i díky tématům, jimž se věnují.

Královna Mary platí za „zarytou zastánkyni sexuálních práv uprchlických žen a dívek“. Její nadace The Mary Foundation, kterou založila v roce 2007, se zaměřuje na pomoc znevýhodněným osobám či obětem domácího násilí, na prevenci šikany i otázky duševního zdraví.

Tomuto tématu se dlouhodobě věnuje i princezna Catherine. Výsadou královny Letizie je zase boj za práva žen. Spolu s manželem Filipem VI. se navíc podle mnohých zasloužila o to, aby se LGBT lidem v zemi dostalo většího uznání. Hned po svém nástupu na trůn pozvali do královského paláce zástupce několika LGBT skupin.

„O těchto tématech se díky aktivnímu zájmu těchto žen veřejně mluví, nastolují je jako agendu, jsou součástí veřejné debaty. To je podstatné, protože nějakým způsobem fakticky proměňují společnost k lepšímu. A veřejnost to velmi dobře vnímá,“ shrnuje Cápová.

Reklama

Doporučované