Hlavní obsah

„Přesně ví, co dělá.“ Korunovace ukázala rostoucí vliv budoucí královny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Princezna z Walesu na snímku pořízeném krátce před korunovací britského krále Karla III. Místo tradiční korunky zvolila květinovou čelenku.

Reklama

Z „lehce nervózní, nenápadné dívky“ se definitivně stala panovnice, která má auru filmové hvězdy a schopnosti, které by jí záviděli i vrcholní politici. Tak o Catherine, budoucí královně choti, píší britská média.

Článek

Buckinghamský palác dlouhou dobu princeznu Catherine vnímal hlavně coby manželku budoucího britského krále a matku jeho nástupce. Její pozice uvnitř královské rodiny se ale v poslední době začala upevňovat, shodují se britská média. Markantní posun podle nich definitivně stvrdila sobotní korunovace krále Karla III.

Na korunovačním obřadu se princezna z Walesu objevila, stejně jako její manžel princ William, v majestátní slavnostní róbě a plášti, které zdůrazňovaly, jak významná role jim v monarchii náleží. Podle serveru Telegraph ale rostoucí vliv princezny Catherine na korunovaci dokládalo mnohem více detailů než jen její šaty.

Deník poukazuje například na výsadní postavení, kterého se na korunovaci dostalo rodině Middletonových, ze které Catherine pochází. Zatímco ceremoniálu se kvůli omezené kapacitě Westminsterského opatství neúčastnilo několik blízkých přátel krále Karla III., pozvánku dostali hned čtyři členové princezniny rodiny.

Na obřadu se objevili její rodiče, Michael a Carole Middletonovi, sestra Pippa i bratr James. Seděli přitom jen o šest řad dál než členové britské královské rodiny. Podle serveru Telegraph se vědělo, že Catherine musela požádat o pozvánky navíc. To, že je nakonec i přes jejich omezený počet dostala, je podle něj dosti nezvyklé a jasně to svědčí o jejím narůstajícím vlivu.

Příčinou podle britských médií není pouze její vzestup v královské hierarchii, kterého se Catherine dočkala v důsledku toho, že se její manžel po smrti královny Alžběty II. posunul v linii následnictví. Je za tím i výrazná osobní proměna princezny z Walesu.

Více o princezně z Walesu na korunovaci:

Podobně jako průběh korunovace sleduje velká část světa i oděvy, které královská rodina a hosté na slavnostní událost volí. Pozdvižení vyvolalo rozhodnutí princezny z Walesu, která místo tradiční korunky zvolila čelenku.

Největší charisma z rodiny

Komentátorka deníku The Times Hillary Roseová píše, že Catherine na korunovaci definitivně dokázala, že už dávno není tou „lehce nervózní, nenápadnou dívkou ze střední třídy z home counties (označení pro hrabství obklopující Londýn, pozn. red.)“, kterou byla když si před 12 lety brala prince Williama.

Tu prý nyní nadobro vystřídala princezna, která „přesně ví, co dělá“ a která v průběhu let získala auru filmové hvězdy a větší charisma než všichni členové královské rodiny dohromady.

Podobně o princezně píší i v deníku The Guardian. Catherine, která se v únoru podle průzkumů stala druhou nejpopulárnější žijící členkou královské rodiny, popisují coby člověka „s takovou soft power (schopností dosáhnout svého na základě sympatií, nikoliv donucovacími prostředky, pozn. red.), pro kterou by politici zabíjeli“.

„Její přístup je velmi podobný přístupu královny Alžběty – máme pocit, že ji trochu známe, že jsme poznali její skutečné já, ale přesto pro nás zůstává nadále záhadou,“ vysvětluje redaktorka časopisu Town and Country Victoria Murphyová.

K upevnění princezniny pozice uvnitř královské rodiny přispěla také role, kterou sehrává v modernizaci královské rodiny, míní server Telegraph. Podle něj svým svěžím přístupem přispívá k přibližování monarchie veřejnosti, která její existenci pokládá za čím dál méně opodstatněnou.

Fotky z oslav korunovace

Sobotní korunovaci krále Karla III. v Británii slavili ještě další dva dny. Neděle byla ve znamení pouličních obědů a koncertu, pondělí patřilo dobrovolnické práci.

Za pozoruhodný pokládá například její postoj k mateřství, který se výrazně liší od toho, který zastávaly její předchůdkyně.

Také podle komentátorky deníku The Times je to právě princezna Catherine, která činí monarchii stále „zajímavou a relevantní“. A bylo by podle ní škoda, kdyby se na britský trůn po boku Williama dostala, až když jí bude přes 60 let.

Dalším důvodem princeznina rostoucího významu je podle Telegraphu její pozitivní vliv na následníka britského trůnu, prince Williama, který je z povahy vznětlivý. Zdroje z královského paláce princeznu Catherine popisují jako člověka, který dokáže za každých okolností zachovat klid a mírnit konflikty. A to dokonce i ty mezi vévodou a vévodkyní ze Sussexu, tedy Harrym a Meghan, a zbytkem královské rodiny, které bývají obzvlášť třaskavé.

Reklama

Doporučované