Hlavní obsah

Princezna Catherine zvolila na korunovaci doplněk, který se vymyká tradici

Foto: Profimedia.cz

Princezna Kate se svým manželem princem Williamem po korunovaci krále Karla III., 6. května 2023.

Reklama

Podobně jako průběh korunovace sleduje velká část světa i oděvy, které královská rodina a hosté na slavnostní událost volí. Pozdvižení vyvolalo rozhodnutí princezny z Walesu, která místo tradiční korunky zvolila čelenku.

Článek

Od korunovace královny Alžběty II. před 70 lety se ta dnešní v mnohém liší. Král Karel III. například zvolil menší počet hostů přihlížejících obřadu, nedošlo ani k tradičním přísahám věrnosti od dědičných šlechticů. Odklon od slavnostní události v roce 1953 se mimo jiné odehrává i na poli módy.

Nejvýraznější prvek, který svým způsobem porušuje a zároveň obměňuje tradici, zařadila do svého oděvu zřejmě manželka prince Williama Catherine, princezna z Walesu. Čelenka vyrobená ze stříbrných slitků, křišťálů a nití, které dohromady připomínají listy, se podle médií vymyká běžné praxi, podle níž by Kate na základě historických zvyklostí měla zvolit korunku.

Na korunovaci královny Alžběty II. ji měla řada tehdy nejvýznamnějších žen královské rodiny, včetně královniny sestry princezny Margaret, vévodkyň z Gloucesteru a Kentu nebo královniny tety Mary, královské princezny, připomněl list The Times.

„Vzhledem k tomu, že korunovace je nejvýznamnější státní událostí, bylo by zklamáním vypadat méně slavnostně než na státní recepci, ale asi chtějí, aby se veškerá pozornost soustředila na krále a královnu,“ řekl pro The Times odborník na královskou rodinu Hugo Vickers k již dřívějším spekulacím o tom, že Kate si na korunovaci nevezme korunku.

Výrazný doplněk odkazoval podle deníku Telegraph na pozitivní vztah Karla III. k přírodě. S podobnou čelenkou se na korunovaci ukázala i dcera Catherine a Williama princezna Charlotte.

Vedle netradičního doplňku měla princezna z Walesu i její manžel princ William na korunovačním obřadu slavnostní róbu a plášť, které poukazují na jejich postavení následníků trůnu. Princ Harry si oblékl tmavě šedý oblek, který zdobila jeho vojenská vyznamenání.

Symbolika korunovační módy

Oděv členů královské rodiny nese silnou symboliku. Stejně jako generace žen před ní, včetně Alžběty II., i Catherine do designu svých šatů zakomponovala motivy růží, bodláků, narcisů a trojlístků, které reprezentují Anglii, Skotsko, Wales a Irsko.

Taktéž výběr šperků princezny z Walesu znamenal podle Telegraphu projev úcty vůči ženám z minulosti britské monarchie. Náhrdelník, který na sobě Kate měla, byl původně vyroben v roce 1950 pro tehdy ještě princeznu Alžbětu. Náušnice dříve patřily princezně Dianě, která také nosila titul princezny z Walesu.

Komentovaný Online z korunovace:

Tradici z hlediska oděvu pak dodržela sestra krále Karla III. princezna Anna, která dorazila ve vojenské uniformě se zlatou sutaškou. Dodržela tak symboliku osoby formálně zodpovědné za panovníkovu bezpečnost.

Ceremoniál znamená významnou událost pro módní svět i z hlediska dalších hostů, kteří svým oblečením chtěli vyslat nějaký vzkaz. Letos se jednalo hlavně o vyjádření podpory válkou zmítané Ukrajině.

Americká první dáma Jill Bidenová zvolila na korunovaci kostýmek v barvínkové modři, který doplnila rukavičkami a mašlí ve vlasech ve stejné barvě. Její vnučka Finnegan Bidenová se oblékla do žlutých šatů sladěných s lodičkami, kabelkou a ozdobou ve vlasech. Společně tak zosobnily barvy ukrajinské vlajky, popsala agentura ČTK.

Stejná barevná symbolika se objevila i uvnitř Westminsterského opatství, kde na modrý koberec před oltářem navazoval žlutý. Podle vyjádření mluvčího Buckinghamského paláce pro list Telegraph to ale byla jen „šťastná náhoda“. Barvy byly prý zvoleny tak, aby co nejlépe ladily s oděvem krále a královny.

+38

Reklama

Doporučované