Hlavní obsah
Online

Komentovaný korunovační online: Harry při pozdravu z balkonu chyběl

Korunovace Karla III. by měla být skromnější, než kterou měla jeho matka královna Alžběta II.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ve Westminsterském opatství v Londýně korunovali krále Karla III. a jeho choť Camillu. Celý obřad i dění před ním a po něm jsme sledovali a doplňovali o komentáře odborníků.

Článek

Co byste měli vědět?

  • Procesí s králem Karlem III. a královnou Camillou vyrazilo z Buckinghamského paláce v 11:20 SELČ. Zhruba o 40 minut později panovník vstoupil do Westminsterského opatství, kde ho korunoval arcibiskup z Canterbury.
  • Po skončení obřadu se průvod s králem, královnou a dalšími členy královské rodiny vydal zpět k sídlu britského panovníka. Okolo půl čtvrté král, královna a další členové královské rodiny pozdravili davy z balkonu Buckinghamského paláce. Princ Harry ale chyběl - přítomní byli patrně jen pracující členové královské rodiny.
  • Korunovaci Velká Británie nezažila několik desetiletí. Poslední proběhla v roce 1953, více než rok poté, co Karlova matka Alžběta II. usedla na trůn.
  • Seznam Zprávy pro vás dění v Londýně sledují online a kromě aktuálního vývoje nabízejí i odborný pohled historičky Johany Kłusek, experta na šlechtické rody Jindřicha Forejta nebo novinářky Ireny Cápové, která byla hostem podcastu Ptám se já.
  • Korunovace podrobněji:
  • Pavel o pozdravu s králem Karlem

    Český prezident Petr Pavel na tiskovém brífinku po korunovaci řekl, že na páteční recepci v Buckinghamském paláci měl příležitost se krátce pozdravit s králem Karlem III. „Co bylo příjemné, když slyšel slova Česká republika, tak se mu rozsvítily oči, protože u nás byl vícekrát, má na Českou republiku velice pěkné vzpomínky a myslím si, že v dohledné době ho u nás znovu uvidíme,“ prohlásil Pavel.

    Manželé Pavlovi se také pozdravili s princem Edwardem, který má letos dorazit na návštěvu Česka.

    Podle prezidenta je důležité, že Česko dostalo pozvánku na korunovaci. Řekl, že to pro něj byl velký zážitek. Před obřadem prý měl čas mluvit s některými dalšími přítomnými státníky i o aktuální situaci, včetně války na Ukrajině.

    Foto: Twitter@prezidentpavel, Seznam Zprávy

    Snímek s králem Karlem III., který prezident Pavel zveřejnil na twitteru.

  • Fotky z balkonu Buckinghamského paláce

    Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

    Přední členové královské rodiny. Zleva princ Edward, jeho děti James a Louise a manželka Sophie, následují princezny Charlotte a Catherine, princ Louis a následník trůnu princ William. V pozadí jsou vidět princezna Anna a její manžel Timothy Laurence.

    Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

    Princ George (uprostřed) a další pážata.

    Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

    Král odcházející z balkonu. Tím skončil i oficiální sobotní korunovační program.

  • Proč Karel III. provedl v korunovaci tolik změn?

    „Od poslední korunovace uplynulo sedmdesát let. Doba a život lidí se proměnily víc než mezi kterýmikoliv jinými dvěma nástupy britského panovníka na trůn. Modernizovat nejen monarchii, ale i obřad Karel III. musí, i kdyby nechtěl,“ vysvětlila důvod odlišností historička Johana Kłusek.

    Jednou z věcí, ke které se nový král uchýlil, bylo například omezení počtu hostů přihlížejících obřadu. Dědiční šlechtici korunovanému panovníkovi zase nepřísahali věrnost jako tomu bylo v minulosti. Místo toho byli arcibiskupem z Canterbury k symbolické přísaze věrnosti vyzváni všichni Britové.

    Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

    Královský pár při cestě z opatství.

    „Celý obřad by také měl být kratší, než tomu bylo v minulosti. Přičítat se to určitě dá faktu, že doba je dnes daleko zrychlenější. I filmy a romány jsou dnes zpravidla kratší. Lidé si žádají zhuštěnější obsah,“ uzavřela odbornice.

  • Královská rodina pozdravila davy před palácem, bez Harryho

    Král Karel III. a královna Camilla pozdravili své příznivce z balkonu sídla britského panovníka. Společnost jim při tom dělal princ William s rodinou nebo královi sourozenci – princezna Anne a princ Edward. Princ Harry, o jehož zapojení se hojně spekulovalo, se na balkoně neobjevil.

    Stejně tak princ Andrew, který už podobně jako vévoda ze Sussexu nezastává pozici pracujícího člena královské rodiny (na rozdíl od ostatních přítomných).

    Že nový panovník pozdraví davy shromážděné u bulváru The Mall, se stalo zvykem od korunovace Edwarda VII. v roce 1902.  Jde o zakončení denních veřejných oslav, které doprovází také šestiminutová letecká přehlídka. Ta byla podle informací webu BBC nicméně omezena vzhledem ke špatnému počasí, které v Londýně panuje.

    Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

    Král a královna mávají lidem shromážděným před Buckinghamským palácem.

  • Video: Střípky z korunovačního obřadu

    Podívejte se na momenty, kdy arcibiskup z Canterbury korunoval krále a královnu.Video: AP, BBC / Seznam Zprávy

  • Politický význam korunovace

    „Politický význam korunovace dnes již velký není. Pravomoci hlavy státu získal Karel III. už proklamací po smrti své matky. Korunovací se nic nemění. V historii však veřejná korunovace a s ní přísahy aristokracie posilovaly panovníkovo postavení,“ uvedla pro Seznam Zprávy historička Johana Kłusek.

    Odbornice ovšem upozornila také na to, že v době minulé, kdy konkurenční rody nebo dynastické větve mohly stále usilovat o panovníkovo svržení, na tom situace byla jinak.

  • Bude princ Harry se zbytkem rodiny na balkoně paláce?

    Princ Harry se svou manželkou Meghan nejen v posledních měsících vířil vody kolem královské rodiny opravdu pečlivě. Ze strany páru totiž začaly proudit zákulisní informace o tom, jak vlastně celá instituce funguje za zavřenými dveřmi.

    Mnohé z poznámek nevrhaly na královskou rodinu dobré světlo a vzhledem k tomu, že se oficiální reakce lidé nedočkali, visel nad účastí páru na akci dlouho otazník.

    Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

    Do opatství princ Harry vstoupil se svými sestřenicemi, princeznami Beatrice a Eugenií.

    Spekulace zmizely až v první polovině dubna, kdy Buckinghamský palác oznámil, že vévoda ze Sussexu na korunovaci svého otce dorazí. Jeho manželka s dětmi však zůstala doma v Kalifornii, kde princův syn Archie dnes slaví své čtvrté narozeniny.

    I když už svět obletěly fotografie vévody ze Sussexu ve Westminsteru, veřejnost stále čeká, zda se princ objeví také na balkoně paláce se zbytkem rodiny. Jde o zvyk, během kterého král po korunovaci pozdraví své příznivce před sídlem.

  • Král a královna míří zpět do Buckinghamského paláce

    V závěrečné části bohoslužby přijali král i královna svaté přijímání - hlavní bohoslužebný úkon křesťanské církve, při které se požívá posvěcený chléb (hostie) a víno. V kapli sv. Eduarda si pak Karel III. nasadil britskou imperiální korunu a připojil se k průvodu z opatství.

    Zpět do Buckinghamského paláce se dvojice vrací ve Zlatém státním kočáře, který je součástí královských korunovací od roku 1831. Za nimi jedou princ a princezna z Walesu spolu s dětmi - Georgem, Louisem a Charlotte.

    Průvod z Westminsterského opatství do Buckinghamského paláce je na rozdíl od prvního mnohem rozsáhlejší. Jeho součástí jsou ozbrojené síly z celého Společenství národů a britských zámořských území i všechny složky ozbrojených sil Spojeného království spolu s osobní stráží panovníka a Královskými vodáky.

    Trasa je dlouhá 2,29 km od opatství přímo do areálu paláce. V roce 1953 byla trasa dlouhá více než šest kilometrů a trvalo 45 minut, než celý průvod prošel jedním bodem.

  • Jak vnímá veřejnost novou královnu?

    „Myslím, že musíme oddělit dvě vrstvy. První je vrstva, kterou známe z populárních seriálů, jako je třeba Koruna, kde prožíváme rozkol v 90. letech a to, kdy Camilla byla v popkultuře ‚ztělesněním všeho zla‘,“ uvedla v podcastu Ptám se já novinářka Irena Cápová.

    Za takovým obrazem nové královny stojí zejména fakt, že král Karel s ní měl aféru v době, kdy byl ženatý s princeznou Dianou. Když matka jeho synů po jejich rozvodu navíc v roce 1997 tragicky zemřela, odpor vůči jeho nové partnerce ještě o něco posílil.

    Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

    Královna Camilla během korunovačního obřadu.

    „V současné době je to ale žena, které se těší obrovskému respektu, žena, které nyní předsedá více než 100 charitativním organizacím a nadacím, a žena, které možná v Česku nemá tak silný hlas, na Britských ostrovech ale velmi hlasitě bojuje za oběti domácího násilí,“ dodala zástupkyně šéfredaktora časopisu Forbes, která dění okolo královské rodiny dlouhodobě sleduje.

    „Jejím velkým tématem je znásilnění ženy v rodině nebo větší čtenářská gramotnost dětí ze sociálně znevýhodněných skupin. Je velice autentická a přesvědčivá. Není snob, dokáže se velmi vcítit do lidí, kteří neměli v životě štěstí.“

  • Korunována byla i královna

    Proces korunovace následně čekal i královu manželku Camillu, která byla dosud označována jako královna-choť. Od teď bude ale titulována jako královna Camilla. Celý proces však byl značně jednodušší a královna například nemusela skládat přísahu.

    Korunována byla korunou královny Mary, s níž jsou spojeny kontroverze kvůli diamantu Koh-i-noor, na který si kromě britské královské rodiny činí nárok i Indie, Pákistán, Afghánistán a Írán.

    Palác nicméně v únoru oznámil, že kámen nebude součástí finální podoby koruny a celá koruna projde úpravami. Odstraněny z ní tak byly například některé obloučky.

    Jak dříve upozornila stanice BBC, je to poprvé v „nedávné historii“, co bude pro účely korunovace „recyklována“ již stávající koruna.

  • Věrnost králi přísahal syn William i lid

    Před korunovaným králem tradičně pokleká řada šlechticů, aby mu vzdala hold přísahou věrnosti a políbením jeho pravé ruky. Tentokrát však tato část obřadu připadla pouze princi Williamovi a arcibiskup následně poprvé v historii vyzval osazenstvo opatství i diváky, aby králi slíbili věrnost oni.

    Organizátoři tento krok označují za „nový a významný moment v tradici korunovace“.

  • Jaké koruny se při korunovaci využijí?

    Koruna sv. Eduarda, kterou má král nyní na sobě, je pojmenována podle mnohem starší verze vyrobené pro anglosaského krále Eduarda. Ta se údajně používala při korunovacích po roce 1220, dokud ji Oliver Cromwell nenechal roztavit.

    Nynější verze byla vyrobena pro krále Karla II. v 17. století, který si přál korunu podobnou právě té, kterou nosil Eduard, ale ještě honosnější. Klenot je tak vyroben ze 22karátového zlata a 444 drahokamů a polodrahokamů.

    Foto: Profimedia.cz

    Tři koruny, které budou součástí korunovace britského krále Karla III. a královny choti Camilly.

    Karel je teprve sedmým panovníkem, který ji má při korunovaci na hlavě (poslední byla jeho matka). Koruna je velmi těžká a využívá se pouze v momentě korunovace.

  • Karel III. byl korunován králem

    Po pomazání se král převlékl do třpytivého zlatého pláště zvaného Supertunika a císařského pláště, které měli na sobě při podobných událostech i předchozí panovníci. V zájmu udržitelnosti a efektivity se ale rozhodl použít pás korunovačního meče a korunovační rukavici, které nosil jeho dědeček král Jiří VI.

    Panovník dále obdržel další korunovační předměty jako královské jablko, které symbolizuje náboženskou a morální autoritu, žezlo reprezentující světskou moc, a vladařské žezlo v podobě zlaté hole zakončené bíle smaltovanou holubicí, která je znakem spravedlnosti a milosrdenství.

    Arcibiskup následně králi poprvé nasadil na hlavu korunu svatého Eduarda.

  • Ke králově pomazání došlo v soukromí

    Po složení přísah, modlitbě a několika proslovech si král svlékl své slavnostní roucho a usedl do korunovačního křesla ze 14. století, aby ho arcibiskup z Canterbury pomazal na hrudi, pažích a hlavě speciálním olejem, který byl v březnu posvěcen v Chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě.

    „Pomazání veřejnost neuvidí, Karel III. bude schován za zvláštním plátnem, které bylo ručně vyšito speciálně pro příležitost jeho korunovace,“ upozornila již předem historička Johana Kłusek. „Pomazání je také nejposvátnější součástí obřadu, panovník během něj tradičně v duchu promlouvá s Bohem.“

    Jak upozorňuje stanice BBC, olej je připravován podle tajného receptu. Je však známo, že běžně obsahuje ambru, pomerančové květy, růže, jasmín či skořici. Verze, kterou byl Karel III. pomazán, prý ale neobsahoval ingredience zvířecího původu.

    Ampule, do které byl olej uložen, byla vyrobena již pro korunovaci Karla II. v 17. století. Korunovační lžíce je ale mnohem starší, přežila zničení regálií Oliverem Cromwellem po anglické občanské válce a je nejstarším předmětem používaným při korunovacích.

  • Jakou roli má během britské korunovace církev?

    „Silná provázanost anglikánské církve s britským panovníkem je daná faktem, že panovník je zároveň hlavou této církve. Samotný korunovační obřad je součástí křesťanské bohoslužby,“ vysvětlila historička Johana Kłusek.

    „Všechny jeho části představují starodávné tradice a pracují s křesťanskou symbolikou. Důležité je také zmínit, že britský panovník tradičně odvozuje svůj nárok na trůn ‚z boží milosti‘ (latinsky Dei Gratia), náboženský rozměr ceremonie je tak zcela klíčový,“ dodala odbornice.

    Tohoto tématu se nicméně týká jeden z odklonů od tradice, které se s Karlovou korunovací pojí. Během obřadu budou významnou roli hrát ženské duchovní a aktivně by se měli zapojit i náboženští představitelé jiných vyznání.

  • Arcibiskup představil lidu „nepochybného krále“

    Během první části obřadu arcibiskup z Canterbury představil panovníka hostům, kteří se sešli ve Westminsterském opatství. Jde o tradici sahající až do anglosaských dob, při které král stojí vedle 700 let starého korunovačního křesla a je prohlášen za „nepochybného krále“.

    Foto: profimedia.cz, Profimedia.cz

    Královský pár po příchodu do Westminsteru.

    Korunovační křeslo, známé také jako křeslo svatého Eduarda nebo křeslo krále Eduarda, je považováno za nejstarší kus nábytku ve Spojeném království,  který se stále používá k původnímu účelu. Bylo v něm korunováno celkem 26 panovníků.

    Následovat bude přísaha, při které panovník slíbí, že bude dodržovat zákon a ctít anglikánskou církev. Král složí také druhou přísahu, v níž prohlásí, že je „věrným protestantem“.

  • Král vstoupil do opatství, obřad začíná

    Průvod je složený z představitelů církví a zástupců některých zemí Společenství národů. Někteří z účastníků procesí nesou takzvané regálie (korunovační klenoty), přičemž většina předmětů bude umístěna na oltáři, dokud nebude potřeba při obřadu.

    „Všechny předměty, které během korunovace uvidíme, představují vzácné historické artefakty, které královskou rodinu spojují nejen s rodinnou, ale především historií všech  národů tvořících Spojené království,“ uvedla pro Seznam Zprávy historička Johana Kłusek.

Reklama

Hlavní zprávy