Hlavní obsah

Přijede Karel III. do Prahy? Šance je díky Pavlovi velká, říká expertka

Hostem Ptám se já byla zástupkyně šéfredaktora časopisu Forbes Irena Cápová. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Ve Velké Británii vrcholí přípravy na velkolepou událost, kterou zažila naposledy před 70 lety. Nový král Karel III. oficiálně usedne na trůn. Korunovaci budou sledovat stovky milionů lidí po celém světě. Co ale znamená pro Brity?

Hostem Ptám se já byla zástupkyně šéfredaktora časopisu Forbes Irena Cápová.

Bulvární média ho s oblibou přezdívala věčný čekatel nebo věčný následník. Žádný jiný jeho předchůdce v britské historii totiž nečekal na korunu tak dlouho jako Karel III. A to celých sedm dekád, kdy vládla jeho matka, královna Alžběta II., která zemřela loni v září.

V sobotu 6. května bude nový král společně s chotí Camillou konečně formálně korunován v londýnském Westminsterském opatství. Na přípravách velkolepého ceremoniálu, který dlouho nezažila jak Británie, tak celá Evropa, se podílí tisíce lidí. Na korunovaci je pozváno více než dva tisíce hostů a sledovat ji budou stovky milionů diváků po celém světě.

K výkonu své funkce Karel III. korunovaci nepotřebuje, ceremoniál je však považován za symbolické potvrzení pouta se státem a anglikánskou církví. Podle posledních průzkumů ale více než polovinu samotných Britů ceremoniál vůbec nezajímá. Popularita královské rodiny totiž v posledních letech spíše klesá. Návštěvy nového krále po celé Británii v uplynulých měsících provázely dokonce hlasité protesty odpůrců monarchie. Ty plánují také během korunovace.

Jak a čím by si Karel III. mohl získat Brity na svoji stranu? Vymaní se ze stínu své matky Alžběty II.? A přežije britská monarchie jeho éru?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

2:00 Korunovace je globální událost, a to ze dvou hlavních důvodů. První je, že se přeci jen po těch 70 letech oficiálně střídá britský panovník. (…) A teď přichází její syn a všichni mají veliké očekávání, co bude. Jestli Karel III. dokáže navázat na vládu a popularitu Alžběty II. Za mě byly jeho první měsíce velmi dobře zvládnuté, velmi slibné. Karel III. ke své nové roli, na kterou čeká přes půl století, přistupuje velice civilně a taková má být i ta korunovace, byť je to samozřejmě středověká ceremonie.

8:00 (ke klesající popularitě královské rodiny) Mladí lidé berou královskou rodinu jako přežitek. (…) Možná už jsou lidé také už trochu unaveni některými těmi aférami královské rodiny. Na druhou stranu si myslím, že v sobotu uvidíme vůči novému králi obrovskou vlnu podpory. Bylo to vidět ostatně už během pohřbu Alžběty II. Bylo znát, že tu podporu má.

10:30 Už v 70. letech, kdy se o uhlíkovou stopu nikdo nezajímal, princ Charles toto téma nastoloval na summitech, není jen bojovník na papíře. - Proč mu to vůbec nepomáhá, ty protesty jsou rámované klimaticky. - Je to otázka nějaké komunikace. Mladí lidé o tom možná vůbec nevědí. Britská královská rodina je nezajímá, jsou to pro ně nějací lidé žijící v  palácích. Ale v podstatě o něm nic nevědí, nevidí tu obrovskou práci, kterou za sebou má. Třeba v Cornwallském hrabství, které mu náleželo, kde dokázal kultivovat krajinu.

17:00 Britská královská rodina může směřovat ke stále civilnějšímu pojetí, může to směřovat do Skandinávie. - Mluvil Karel III. o tom, že má nějaký vzor? - Karel III. ne, ale je známo, že vévodkyně Katherine je blízkou přítelkyní dánské korunní princezny Mary. Ta se do rodiny přivdala z prostých poměrů, je Australanka, vzdělaná. Stýkají se v soukromí, mají podobné téma, co se týče vzdělávání. To může být ten vzor. Dánská královská rodina v posledních letech velmi zcivilněla.

18:30 Jaká je v tuto chvíli role prince Harryho? Na korunovaci přijede bez manželky Meghan… - On přijíždí podpořit svého otce. Ten má vůči Harrymu stále osobní vztah, je to jeho „darling boy“. Na druhou stranu je tohle řešení to nejlepší možné pro nějakou rodinnou diplomacii. Protože poslední výroky, co opět zazněly ze strany tohoto páru, ať už v tom hojně přetřásaném dokumentu na streamovací platformě Netflix… Četla jsem některé americké časopisy, že už mají dost stěžování tohoto privilegovaného páru. Nemyslím si, že to přímo ohrožuje královskou rodinu, a chápu, že se tato dvojice musí nějak živit, vydávají knihy, dávají o sobě vědět. Ale je velká škoda, že to takto dopadlo, protože mohli udělat hodně pro modernizaci britské královské rodiny.

27:00 Král Karel III. už má od prezidenta Petra Pavla oficiální pozvání. Karel III. mu v den inaugurace zaslal velmi osobně laděný blahopřejný dopis. Je známo, že král Karel III. má k Česku velmi dobrý vztah, byl tu i se svou manželkou i druhou ženou. Určitě se na tuto návštěvu můžeme těšit. „Při současném českém prezidentovi“ je ta šance, že se tady král objeví, největší, co byla za poslední roky.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované