Hlavní obsah

Velká záhada ohledně Harryho, Meghan a korunovace vyřešena

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan v Londýně na jaře loňského roku.

Reklama

aktualizováno •

Vztahy mezi princem Harrym a zbytkem královské rodiny jsou v posledních letech napjaté. Buckinghamský palác ale zastavil spekulace o tom, že by vévoda ze Sussexu vůbec nedorazil na otcovu korunovaci: v květnu do Londýna přijede.

Článek

Britský princ Harry dorazí na květnovou korunovaci krále Karla III. Jeho manželka Meghan, vévodkyně ze Sussexu, a jejich dvě děti ale zůstanou doma v Kalifornii. Podle BBC to ve středu oznámil Buckinghamský palác.

V posledních měsících se spekulovalo o tom, že by mladší syn britského panovníka 6. května mohl mezi více než dvěma tisícovkami hostů ve Westminsterském opatství chybět. Vztahy mezi vévodou a vévodkyní ze Sussexu a zbytkem královské rodiny jsou totiž dlouhodobě napjaté.

Důvodem jsou jednak memoáry prince Harryho, ale i rozhovory, které s manželkou poskytli médiím. Kritizovali v nich ostatní členy rodiny například za to, že mladému páru neposkytli dostatečnou podporu, když čelil tlaku bulvárních médií. BBC považuje Meghaninu neúčast na korunovaci za výraz pokračujících sporů v rodině.

Dalším důvodem, proč Harry mohl chtít korunovaci vynechat, je, že ve stejný den má jeho syn Archie čtvrté narozeniny.

Harry a Meghan už před měsícem oznámili, že dostali e-mailem předběžnou pozvánku na korunovaci. Účast ale tehdy nepotvrdili.

Memoáry prince Harryho

Seznam Zprávy vybraly zajímavé momenty, o které se vévoda ze Sussexu s veřejností ve svých memoárech podělil.

Princ Harry se v memoárech nevybíravě pustil také do královny choti Camilly. Podle něj ochotně poskytovala britským novinářům informace ze soukromí královské rodiny, aby zlepšila svou pověst, a Harryho při tom obětovala.

Oznámení Buckinghamského paláce krátce poté potvrdili i Harry a Meghan. „Vévoda ze Sussexu se 6. května zúčastní korunovační bohoslužby ve Westminsterském opatství. Vévodkyně ze Sussexu zůstane v Kalifornii s princem Archiem a princeznou Lilibet,“ stojí v jejich prohlášení. Ani pár ani palác nechtěly rozhodnutí nijak dále komentovat.

Zatím není jasné, jakou přesně bude mít Harry při korunovaci roli, nebo zda navštíví i další související akce. Vzhledem k tomu, že už není pracujícím členem královské rodiny, může být spíše v pozadí, jako tomu bylo i při oslavách platinového jubilea zemřelé královny Alžběty II.

Důležitou roli naopak zcela určitě sehraje Harryho bratr princ William, který je v současnosti prvním v linii následnictví britského trůnu.

Pro vévodu ze Sussexu to v květnu bude pravděpodobně vůbec první setkání se zbytkem rodiny od vydání jeho memoárů. Harry sice v březnu nečekaně navštívil Londýn, když tamní soud projednával jeho žalobu na vydavatelství Associated Newspapers, které stojí mimo jiné za jedním z nejčtenějších britských listů Daily Mail, ale podle BBC se tehdy neviděl ani s otcem ani s bratrem.

Reklama

Doporučované