Hlavní obsah

Princ Harry ukázal prstem na hlavního „padoucha“ – na královnu

Foto: Profimedia.cz

Záběry z rozhovoru, který princ Harry poskytl britské stanici ITV. Hovořil v něm o své knize, která poodhaluje dění uvnitř královské rodiny.

Reklama

Podle prince Harryho potřebovala Camilla, kterou média vinila z rozpadu manželství jeho rodičů, „rehabilitovat svou pověst“. Proto britským novinářům ochotně poskytovala informace ze soukromí královské rodiny a prince „obětovala“.

Článek

Seriózní i bulvární média napříč světem nepřestávají odpalovat třaskavé nálože z informací, které o dění uvnitř britské královské rodiny odtajnil ve svých – předčasně uniklých – memoárech princ Harry.

Ten ještě navýšil zájem o vlastní úhel pohledu popsaný v knize Spare rozhovory, které poskytl britské stanici ITV a americké CBS; odvysílaly je v neděli.

Vévoda ze Sussexu v nich promluvil o podrazech, kterých se podle něj dopustila jeho nevlastní matka a současná královna choť Camilla. Znovu popsal smutek a deprese po smrti matky – princezny Diany, které se snažil zahnat alkoholem i drogami. A znovu vyjádřil hluboké pohrdání britskými novináři, jejichž terčem se podle něj opakovaně stává jeho manželka vévodkyně Meghan.

V rozhovoru, který dal CBS, Harry obvinil královnu choť Camillu z toho, že britským médiím poskytovala příběhy z kuloárů Buckinghamského paláce, aby si vylepšila svou vlastní pověst. Harry ve své knize doslova píše, že byl „obětován“ na „oltář“ Camilliina „osobního PR“.

Podle Harryho byla Camilla dlouhé roky britskými médii považována za „padoucha“, který zapříčinil rozpad manželství dnešního krále Karla III. a jeho tehdejší manželky, všemi oblíbené princezny Diany. Když si po osmi letech od smrti Diany krále vzala, musela proto „rehabilitovat svou image“.

Portrét

Britové ji dlouho vnímali jako tu, která rozbila svazek prince Charlese s jeho první ženou, Lady Dianou. Ani po sňatku s ním se nepočítalo, že by kdy nosila titul královna. Ale lidé Camillu nakonec přijali. Pomohla i Alžběta II.

„Díky konexím, které si vytvářela v britském tisku, se stala nebezpečnou. Na obou stranách byla otevřená ochota obchodovat s informacemi… S rodinou postavenou na hierarchii a s ní (Camillou, pozn. red.) na cestě stát se královnou chotí, by (kvůli popularitě, pozn. red.) šla přes mrtvoly,“ prohlásil vévoda ze Sussexu.

„Pokud jste jako člen rodiny veden k přesvědčení, že když budete na titulní straně novin, když se o vás budou psát pozitivní titulky, pozitivní články, zlepší se vaše pověst, nebo se zvýší šance, že vás britská veřejnost přijme jako panovníka, pak to uděláte,“ míní princ Harry.

V rozhovoru si rozsáhle stěžoval na spolupráci některých členů rodiny a jejich zaměstnanců s britským bulvárním tiskem, který považuje za „protivníka“, jenž stále jen vytváří další konflikty. „Někteří členové rodiny se rozhodli ulehnout s ďáblem“, aby si vylepšili vlastní image, prohlásil Harry v rozhovoru pro britskou ITV.

Podle Harryho je tato praxe šokující: „Zvláště když si uvědomíte, kolik zdrojů z paláce, zasvěcených osob z paláce, vysokých úředníků… kolik citátů je připisováno těmto lidem. Některé z nejodpornějších, nejhroznějších věcí, který byly řečeny o mně a mé ženě, byly zcela schvalovány palácem, (ty články, pozn. red.) vycházely z paláce. Novináři byli doslova krmeni těmito historkami, aniž by za námi přišli, aniž by nás viděli, aniž by se ptali druhé strany.“

Úmrtí matky i potyčka s bratrem

Vévoda ze Sussexu prohlásil, že zášť k britským médiím cítí už od doby, kdy mu bylo 12 let a zemřela jeho matka princezna Diana.

„Nám jako dětem bylo jasné, že se britský tisk podílel na utrpení naší matky. Měl jsem v sobě hodně hněvu, který jsem naštěstí nikdy nikomu neodhalil,“ líčí Harry. „Ale uchýlil jsem se k silnému pití. Protože jsem chtěl otupit ten pocit, nebo jsem chtěl odvést pozornost od toho, jak… ať už jsem myslel na cokoli. A taky jsem se, víte, uchyloval k drogám.“

Memoáry prince Harryho

Kniha s názvem Spare, kterou napsal princ Harry za pomoci nositele Pulitzerovy ceny J. R. Moehringera, vyjde už 10. ledna.

Podle slibů vydavatelství Penguin Random House publikace přináší na více než 400 stranách „syrovou a neúprosnou upřímnost“.

Vyjde v 16 jazycích a bude vydána také jako audiokniha, kterou čte sám princ Harry.

Foto: Profimedia.cz

Obálka knihy s názvem Spare.

Princ Harry v rozhovorech promluvil také o vztahu se svým bratrem Williamem, princem z Wallesu, který v posledních letech utrpěl značné rány.

Harry popisoval, že i navzdory hádkám svého bratra „hluboce“ miluje. „V posledních letech mezi námi bylo hodně bolesti, a to zejména v posledních šesti letech,“ přiznal s tím, že žádným svým prohlášením „nikdy neměl v úmyslu ublížit své rodině“.

Knihu ale podle něj musel napsat, aby narušil rozšířenou představu, že odcizení dvou královských bratrů má na svědomí jeho choť Meghan.

10 postřehů z knihy

I když měla vyjít až 10. ledna, novinářům se kniha prince Harryho dostala do rukou již o několik dní dříve. Seznam Zprávy připravily výběr zatím nejzajímavějších momentů, o které se vévoda ze Sussexu s veřejností podělil.

Právě ona však stála ve středu jedné z nejvýraznějších potyček (více zde), která se mezi Harrym a Williamem v průběhu let rozhořela. Vévoda ze Sussexu tvrdí, že ho bratr napadl po tom, co jeho manželku Meghan označil za „těžko zvládnutelnou“ a „neomalenou“.

Princ Harry v rozhovoru tvrdí, že by se se svým bratrem a otcem, se kterými už nějakou dobu nemluví, rád usmířil. Oni o to ale podle něj dosud neprojevili zájem a se vstřícným krokem je proto momentálně řada na nich. „Míč je do značné míry na jejich straně,“ shrnuje.

Reklama

Doporučované