Hlavní obsah

Detaily korunovace krále Karla: Harmonogram a co od ní čekat

Foto: DPA / Jens Büttner, ČTK

Karel III. během své březnové návštěvy Německa.

Reklama

aktualizováno •

Léta známý jako princ Charles, britský král Karel III. bude o prvním květnovém víkendu po boku Camilly, královny choti, korunován. Co potřebujete o této události vědět?

Článek

Korunovace britského krále se blíží. Jak bude probíhat? Bude se lišit od té předchozí? Kdo se zúčastní a kdo naopak nedorazí? Jaká hudba během ceremoniálu zazní?

Redakce Seznam Zpráv připravila souhrn otázek a odpovědí pojících se s akcí, která má krycí název Operace Golden Orb (v překladu zlaté královské jablko).

Kdy bude korunovace?

Ceremoniál, během kterého bude Karel III. spolu se svou chotí Camillou korunován, se odehraje v sobotu 6. května 2023 ve Westminsterském opatství v Londýně.

Časový harmonogram korunovace

Plán akce podle českého času

  • 7.00 - oficiální začátek akce, podél trasy průvodu se otevřou vyhlídky
  • 7.00 - začíná on-line reportáž Seznam Zpráv s komentářem expertů a živým přenosem z Londýna
  • 10.30–11.45 - příjezd hostů včetně královské rodiny, hlav států a bývalých premiérů
  • 11.20 - král a královna vyjedou v průvodu z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství
  • 12.00 - začátek korunovace
  • 14.00 - král a královna se vydají v druhém průvodu zpátky do Buckinghamského paláce
  • 14.45 - na západní terase zahrady Buckinghamského paláce vzdají přítomní vojáci hold králi a královně
  • 15.15 - členové královské rodiny se sejdou na balkoně Buckinghamského paláce ke sledování letecké přehlídky, která začíná v 15.30

Co je to korunovace?

Karel III. se stal britským králem ve chvíli, kdy zemřela jeho matka Alžběta II. Korunovace má proto zejména symbolický charakter k tomu, aby mohl vládnout, ji panovník nepotřebuje. Bez absolvování korunovačního ceremoniálu v minulosti vládnul například Eduard VIII.

Jak připomínají zahraniční média, korunovace má dvojí význam. Za prvé odkazuje k fyzickému aktu, kdy je králi či královně na hlavu posazena koruna, za druhé se jedná o náboženský obřad, při kterém je panovník korunován. Ceremoniál tak formalizuje roli krále či královny coby hlavy anglikánské církve.

Na rozdíl od nástupu panovníků na trůn, který je obvykle poznamenán smrtí předchůdce a obdobím truchlení, je korunovace ryze oslavnou událostí, píše deník The New York Times.

Bude se korunovace Karla III. lišit od těch předchozích?

Velká Británie je poslední zemí v Evropě, která si stále uchovává velkolepý korunovační ceremoniál. Jeho podoba zůstává téměř neměnná po celých přibližně tisíc let.

Buckinghamský palác ovšem nedávno prozradil, že nadcházející korunovace se bude od té předchozí, kterou takřka přesně před 70 lety absolvovala Alžběta II., přece jen trochu lišit. Oznámil, že samotný obřad bude skromnější a králova cesta Londýnem kratší (podrobněji zde).

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

.

Královská rodina vysvětlila, že ačkoliv bude ceremoniál „vycházet z dlouholetých tradic“, bude rovněž „odrážet roli panovníka v dnešní době a hledět směrem do budoucnosti“. Agentura AFP napsala, že královo rozhodnutí jde ruku v ruce s moderní dobou a reaguje na nynější krizi životních nákladů.

Na korunovaci Alžběty II. bylo pozváno, stejně jako na korunovaci jejího otce, krále Jiřího VI. v roce 1937, více než 8 tisíc hostů. Westminsterské opatství muselo dokonce před korunovací Alžběty II. na celých pět měsíců zavřít, aby v něm stihli zbudovat dostatek míst na sezení pro všechny pozvané.

Seznam hostů na korunovaci krále Karla III. je v porovnání s jeho předchůdci o poznání kratší. Pozvánky byly rozeslány přibližně dvěma tisícům lidí.

Připomeňte si, jak vypadala korunovace Alžběty II.:

+3

Co víme o králově průvodu?

Průvod, který krále a jeho choť na cestě mezi Westminsterským opatstvím a Buckinghamským palácem doprovodí, bude skromnější než kdy dřív. Při korunovaci Alžběty II. se ho účastnilo až 16 tisíc lidí.

Její průvod hlavním městem byl v roce 1953 dlouhý přibližně 7 kilometrů a trval okolo 45 minut, zatímco trasa, kterou pojede Karel III. a Camilla, bude podle časopisu Forbes dlouhá přibližně 2,1 kilometru.

Do Westminsterského opatství se dvojice vydá ve Státním kočáře k Diamantovému jubileu, který byl poprvé použit v roce 2014 a který má elektrická okna i klimatizaci.

Foto: AP / Yui Mok, ČTK

The Diamond Jubilee State Coach, Státní kočár k diamantovému jubileu, ve kterém král pojede na korunovaci.

Zpátky do Buckinghamského paláce se vrátí ve Zlatém státním kočáře, který je součástí královských korunovací již od roku 1831. V detailu si jej můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.

+1

Harmonogram korunovačního ceremoniálu?

Korunovační obřad začne v dopoledních hodinách londýnského času.

Samotný akt se bude skládat z několika fází.

Během první z nich představí Arcibiskup z Canterbury panovníka, který bude stát u historického korunovačního křesla, hostům, kteří se sešli ve Westminsterském opatství. Zaznějí trumpety a shromáždění zvolá: „Bůh ochraňuj krále!“

Foto: Dan Kitwood / PA Images, Profimedia.cz

Korunovační křeslo ve Westminsterském opatství v Londýně.

Následovat bude přísaha, při které panovník slíbí, že bude dodržovat zákon a ctít anglikánskou církev.

Krátce na to přijde na řadu pomazání. Král si svlékne slavnostní roucho a usedne do korunovačního křesla. Arcibiskup z Canterbury následně králi pomaže hruď, paže a hlavu posvátným olejem, před zraky hostů bude mezitím panovníka chránit zlaté sukno. Jak upozorňuje stanice BBC, olej je připravován podle tajného receptu, je ovšem známo, že obsahuje ambru, pomerančové květy, růže, jasmín a skořici. Dodává také, že olej, kterým bude Karel III. pomazán, údajně nebude obsahovat ingredience zvířecího původu.

Panovník následně obdrží královské jablko, které symbolizuje náboženskou a morální autoritu, žezlo reprezentující moc, a vladařské žezlo v podobě zlaté hole zakončené bíle smaltovanou holubicí, která je znakem spravedlnosti a milosrdenství. Arcibiskup následně králi nasadí na hlavu korunu svatého Eduarda.

Královské jablko a žezlo

Foto: wikimedia.org, Shutterstock.com

Jablko a žezlo představují tradiční symboly královské moci.

Královské jablkoŽezlo
Kříž umístěný na Zeměkouli symbolizuje křesťanský svět. Vrchní část zdobí Cullinan I, největší drahokam vzniklý rozdělením největšího diamantu na světě.
Délka: 92 cm

Korunovaný panovník se posléze přesune z korunovačního křesla na trůn, kde před ním pokleknou příslušníci šlechty.

Proces pomazání a korunovace následně čeká i královu manželku Camillu, která byla dosud označována jako královna choť, na pozvánkách na korunovaci však byla poprvé titulována coby královna.

Které klenoty budou součástí korunovace?

Králi Karlovi III. bude během ceremoniálu na hlavu posazena koruna svatého Eduarda pocházející ze 17. století.

Jak upozorňují zahraniční média, klenot vyrobený ze 22karátového zlata a 444 drahokamů a polodrahokamů je extrémně těžký a využívá se pouze v momentu korunovace.

Ke konci obřadu bude králi na hlavu položena britská imperiální koruna. Na sobě ji bude mít i v okamžiku, kdy vystoupí na balkóně Buckinghamského paláce. Tuto korunu ovšem – stejně jako některé další britské korunovační klenoty – provází jisté kontroverze. V centru debat stojí diamanty, které klenoty zdobí, a jejich spojení s britským imperialismem a kolonoalismem.

Součástí britské imperiální koruny je Cullinan II, jedna z částí diamantu, který byl v roce 1905 v Jižní Africe nalezen coby dosud největší diamant na světě. Britské královské rodině, konkrétně králi Eduardovi VII., ho darovala vláda státu Transvaal, bývalé britské kolonie ležící na území dnešní Jihoafrické republiky.

Podobné kontroverze budí i diamant Koh-i-Noor. Ten je součástí koruny, se kterou byla korunována královna Mary, manželka Jiřího V. a babička Alžběty II. Na diamant, který je jedním z největších broušených diamantů na světě, si kromě britské rodiny činí nárok i Indie, Pákistán, Afghánistán a Írán.

Buckinghamský palác v únoru oznámil, že diamant Koh-i-noor součástí korunovace nebude. Camilla bude korunována upravenou verzí koruny královny Mary.

Koruna, která byla dosud uložena v Tower of London, se nyní upravuje královně na míru. Budou na ni speciálně přidány diamanty z osobní sbírky šperků zesnulé královny Alžběty II. Má jít konkrétně o diamanty Cullinan III, IV, V, které taktéž vznikly rozdělením diamantu objeveného v Jižní Africe.

Foto: Profimedia.cz

Tři koruny, které budou součástí korunovace britského krále Karla III. a královny choti Camilly.

Jak dříve upozornila stanice BBC, je to poprvé v „nedávné historii“, co bude pro účely korunovace „recyklována“ již stávající koruna.

Buckinghamský palác tvrdí, že se k tomuto kroku rozhodl „v zájmu udržitelnosti a efektivity“.

Otázky vyvolává rovněž slonovinové žezlo, které bude královna choť Camilla během korunovace držet. Kritici upozorňují na to, že rozhodnutí využít klenot vyrobený z tohoto materiálu je v rozporu se snahami prince Williama, který vede kampaň proti obchodování se slonovinou.

Kdo se korunovace zúčastní?

Foto: Buckinghamský palác, ČTK

Pozvánka na korunovaci britského krále Karla III.

Královská korunovace je státní událostí. Seznam hostů má tedy na starosti britská vláda, která pečlivě zvažuje, kdo dostane pozvánku a kdo nikoliv.

Předpokládá se, že ceremoniálu se zúčastní přibližně 2000 osob. Mezi hosty královy korunovace bude kromě členů královské rodiny také vybraná skupina bývalých ministrů, poslanců, světových lídrů, zahraničních monarchů i církevních činitelů. Pozvánku dostalo také přibližně 850 zástupců charitativních organizací.

Ještě do nedávna nebylo zřejmé, zda na korunovaci dorazí králův mladší syn Harry a jeho manželka Meghan, vévodkyně ze Sussexu, kteří žijí ve Spojených státech. Spekulace podnítily zejména dlouhodobě napjaté vztahy, které mezi párem a zbytkem královské rodiny panují, ale také datum korunovace, které se shoduje s datem čtvrtých narozenin jejich syna, prince Archieho.

Buckinghamský palác nakonec oznámil, že vévoda ze Sussexu mezi hosty korunovace chybět nebude. Jeho manželka a jejich dvě děti ovšem zůstanou doma v Kalifornii (psali jsme zde).

Memoáry prince Harryho

Seznam Zprávy vybraly zajímavé momenty, o které se vévoda ze Sussexu s veřejností ve svých memoárech podělil.

Princ Harry se v memoárech nevybíravě pustil také do královny choti Camilly. Podle něj ochotně poskytovala britským novinářům informace ze soukromí královské rodiny, aby zlepšila svou pověst, a Harryho při tom obětovala.

Princ Harry bude na korunovaci veřejně po boku své královské rodiny poprvé od chvíle, kdy vydal třaskavé memoáry. Jakou roli při ceremoniálu zastane, zůstává nejasné. Vzhledem k tomu, že již není pracujícím členem královské rodiny, se očekává, že Harry bude spíše v pozadí.

Za Českou republiku se korunovace zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Do Londýna přiletí také americká první dáma Jill Bidenová. Prezident USA Joe Biden si ovšem korunovaci nechá ujít. Jak dříve upozornila agentura AP, žádný úřadující americký prezident dosud nepřijel na korunovaci britského panovníka.

Kde bude možné korunovaci sledovat?

Očekává se, že korunovaci krále Karla III. bude živě vysílat celá řada britských televizních stanicí, včetně BBC, ITV nebo Sky News, i dalších světových médií. Po celé Británii budou navíc rozmístěny obrovské obrazovky, které budou vybízet ke společnému sledování ceremoniálu. Předpokládá se, že přenos budou sledovat stovky milionů diváků po celém světě.

Živý videopřenos nabídnou na svých webových stránkách i Seznam Zprávy.

Korunovace královny Alžběty II. v roce 1953 byla první televizně přenášenou korunovací. Jenom v Británii se na ceremoniál v televizi podívalo přibližně 27 milionů lidí, po celém světě pak přenos sledovalo 250 milionů lidí.

Jaká hudba během korunovace zazní?

Hudbu, která ceremoniál doprovodí, vybral osobně král Karel III., píše stanice BBC, podle které zazní 12 nově objednaných skladeb, včetně hymny od hudebního skladatele a autora muzikálu Kočky Andrewa Lloyda Webbera.

Během ceremoniálu zazní také řecká pravoslavná hudba, kterou král uctí památku svého otce, prince Philipa narozeného v Řecku.

Další část bohoslužby bude zpívána ve velštině. Jako sólista při ní vystoupí světoznámý velšský operní pěvec Sir Bryn Terfel.

Zazpívá také gospelový sbor a sboristé z Westminsterské školy.

Řada dalších světoznámých hudebníků vystoupí na velkolepém koncertu, který se na hradě Winsdor odehraje den po samotné korunovaci, tedy v neděli 7. května. Na akci, která bude oslavou královy korunovace, vystoupí například britská kapela Take That, americká zpěvačka Katy Perry nebo americký zpěvák Lionel Richie (psali jsme zde).

Další hvězdy britské hudby mezitím účast na koncertě odmítly. Mezi nimi například Harry Styles, Adele, Elton John nebo skupina Spice Girls. Podle odborníků na styk s veřejností, se kterými mluvili novináři časopisu Rolling Stone, je k rozhodnutí mohla vést snaha distancovat se od britské královské rodiny, kterou v poslední době provází řada skandálů a které mezi mladšími lidmi klesá popularita.

Britské ministerstvo kultury, médií a sportu představilo také oficiální playlist o celkem 27 skladbách, se kterým mohou lidé po celém světě korunovaci Karla III. oslavit. Figuruje na něm například skladba Come Together od kapely The Beatles, Daddy Cool od Boney M nebo Running Up That Hill od Kate Bush.

Kolik bude korunovace stát?

Na kolik přesně korunovace vyjde, zatím zůstává nejasné, upozornil v dubnu list The Washington Post, po tom, co mu britská vláda sdělila, že informace budou zveřejněny později. Konečná částka se ovšem bude pravděpodobně pohybovat v milionech dolarů.

A jelikož královskou korunovaci coby státní událost ve Velké Británii platí vláda, předpokládá se, že její cena bude hojně probíraným tématem. Britská vláda se bude pravděpodobně snažit cenu přizpůsobit současné krizi zvyšujících se životních nákladů. Na druhou stranu ale bude chtít korunovaci využít pro diplomatickou prezentaci země ve světě, odhaduje BBC.

Pro porovnání: Korunovace Alžběty II. stála přibližně 1,57 milionu liber, což by v přepočtu na dnešní ceny odpovídalo přibližně 46 milionům liber, píše časopis Forbes.

Reklama

Doporučované