Hlavní obsah

Jen údery Big Benu a ticho. Alžběta II. má za sebou jednu z posledních cest

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Procesí s rakví Alžběty II. na Parlamentním náměstí. Od pěti hodin večer bude zesnulé královně moci vzdát hold i veřejnost.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv z Británie: Alžběta II. podstoupila jednu z posledních cest před pondělním pohřbem. Na procesí doprovázející rakev do Westminsterského paláce čekali lidé několik hodin.

Článek

Na Trafalgarském náměstí vystupujeme z metra krátce před desátou dopoledne. Pohled, který se nám naskytne, je ale rozdílný od těch, které jsme vídali ve dnech předchozích. Na ulici směrem k Westminsterskému paláci přes noc vyrostly železné barikády, které zezadu jistí betonové bloky, a kolem postávají policisté i pomáhající dobrovolníci.

Skrze zábrany již dovnitř proudí řady lidí a my se přidáváme. Podobná opatření lemují celou čtvrť Westminster – kolem půl třetí odpoledne zde má totiž projít procesí s královninou rakví, a zavedená bezpečnostní opatření jsou tak zcela na místě.

Když dorazíme až k Parlamentnímu náměstí, vidíme i psy vycvičené k hledání výbušnin.

Nacházíme dobrá místa s výhledem a rozděláváme svůj novinářský „tábor“. Do začátku události chybí ještě několik hodin a nám nezbývá než čekat. Ulice, kterou jsme přišli, ovšem nebyla prázdná. Vydávám se proto zpět mezi lidi, abych vyslechla některé z příběhů, které s sebou přinesli.

„Zapojuji se do práce Royal British Legion a na mnoha místních průvodech nosím standartu nebo vlajku. Královna pro mě znamená všechno,“ říká mi u jednoho z železných plotů Pippa. Zaujala mě díky svým ponožkám s britskou vlajkou a malé stoličce, na které sedí stranou od ostatních. O samotě ale nejspíše dlouho nezůstane, dovnitř neustále proudí další lidi.

„Karla podporuji. Myslím si, že odvedl skvělou práci jakožto princ a stejně fantastickou práci odvede jako král. Co se týče mladší královské generace, všichni byli na svou úlohu připravováni ode dne, kdy se narodili. Vědí, co se od nich očekává,“ dodává žena, která na místě čeká přibližně od 11 hodin.

Do Londýna Pippa vážila cestu dlouhou více než 60 kilometrů, na pondělní pohřeb ale plánuje zůstat doma a vše sledovat z televize. „Došlo mi, že přijet do Londýna vzdát Alžbětě hold bude jednodušší dnes než v pondělí. To tady bude mnohem více lidí,“ vysvětluje mi své rozhodnutí.

Pokračuji v chůzi stále více houstnoucím davem a o něco dále se zastavuji u Kate, která má na sobě triko s potiskem britské vlajky. Také ona nepochází z Londýna, do hlavního města přijela z vesnice u anglického Liverpoolu a v ulici Whitehall prý čeká už od devíti ráno. Stejně jako Pippě i jí přišlo lepší, aby do Londýna zamířila už dnes.

+8

„Královna tu byla celý můj život, což je víc dekád, než jsem ochotná vám říct,“ směje se Kate. „Vždy jsem byla monarchistka a jsem na královskou rodinu hrdá. V případě Charlese mám velká očekávání, je tu ale i druhá stránka věci – právě přišel o matku a jeho děti ztratily babičku. Všichni si tím za život projdeme, vyrovnáváme se s tím ale v soukromí. Na to, že si tím procházejí světu na očích, to všichni zvládají mimořádně dobře.“

Hodiny ubíhají, lidé si povídají a na Parlamentním náměstí vládne možná až překvapivý klid. S blížící se druhou hodinou však začíná být dav více ve střehu. Z Buckinghamského paláce procesí vyrazí již ve 14:22 místního času a k našim pozicím by mělo dorazit přibližně ve tři hodiny.

Hovor postupně tichne, zatímco k Westminsterskému paláci přicházejí vojáci, kteří budou při příchodu procesí držet čestnou stráž. Přibližně deset minut před druhou hodinou pak zpoza zatáčky, která není součástí trasy průvodu, vyjíždí několik policistů na motorkách.

Mohlo by Vás zajímat

Londýn zažil smuteční průvod, během něhož se rakev s ostatky zesnulé panovnice Alžběty II. přesunula do Westminsterského paláce. Co bude následovat? A jak číst symboliku, kterou uvidíte na fotkách?

Během chvíle se za nimi objeví také auta – přijíždí Camilla, královna manželka, princezna Catherine a vévodkyně Meghan. Auta nezpomalují a brzy mizí za branami svého cíle.

Ticho, které ve Westminsteru nadále panuje, výrazně narušuje pouze plačící dítě. Pozdvižení pak na chvíli vyvolá také člověk, který nedaleko nás omdlí. Brzy mu ale přispěchají na pomoc medici, jejichž základnu jsme míjeli po cestě ulicí Whitehall.

Očekávaná hodina se blíží.

Když mi mobil ukáže, že od druhé hodiny již uplynulo 22 minut, zvon Big Benu za mými zády se rozezvoní. Každou minutu se pak opakuje jediný úder a atmosféra celé události rázem dostává na dramatičnosti.

D+7 Co čeká Británii ve čtvrtek 15. září?

První ze čtyř dnů, kdy bude rakev s ostatky královny Alžběty II. vystavena ve Westminster Hall. Zůstane tam až do pondělí, tedy do dne pohřbu.

Očekává se, že v nejstarší budově parlamentního komplexu vzdají hold panovnici stovky tisíc lidí.

Než se procesí dostane až k Westminsteru, uplyne více než půl hodiny. Ještě než se přihlížejícím naskytne pohled na první členy Královské gardy a královninu rakev, slyšíme vojenskou kapelu hrající smuteční pochody od nejrůznějších skladatelů. Lidé vytahují telefony a zapínají kamery, jejich moment se blíží.

Rakev je umístěna na lafetě tažené koňmi a kromě královské standarty ji zdobí i britská imperiální koruna. Lidé jednu z královniných posledních cest sledují tiše a respekt vůči zesnulé panovnici je téměř hmatatelný.

V procesí, které královnu Alžbětu doprovází do Westminster Hall, kráčí král Karel III. i další členové královské rodiny, včetně královniných vnuků Willama a Harryho nebo prince Andrewa, který na královskou rodinu vrhl stín svými styky s Jeffreym Epsteinem, registrovaným sexuálním delikventem.

+6

Vévoda z Yorku se kvůli těmto okolnostem stáhl z veřejného života, a v procesí tak – na rozdíl od ostatních členů královské rodiny – kráčí bez vojenské uniformy. Stejně je tomu i v případě prince Harryho, který se spolu s manželkou Meghan vzdal ​​královských povinností v roce 2020.

V posledních měsících lidé sledovali, jak se vévoda ze Sussexu od své rodiny jen vzdaluje a značně se ochladil i jeho dříve pevný vztah s bratrem Williamem. Dnes však dvojice v procesí kráčí bok po boku.

Snad ke štěstí přihlížejících davů si klasické britské počasí na dnešek vzalo volno a slunce místy zástup monarchů nešetří. Celé procesí kráčí pomalu a s kamennými tvářemi, nakonec ale i oni dosáhnou vrat Westminsterského paláce, za kterými v doprovodu potlesku diváků zmizí.

V objektu za chvíli začne bohoslužba a od pěti hodin večer budou moct do budovy také lidé, kteří již od pondělí čekají na takzvané Lying-in-State. Jde o tradici, která veřejnosti umožňuje naposledy vzdát úctu zesnulému panovníkovi.

Za královnu truchlí celý svět

Památku královny Alžběty II. si v těchto dnech připomíná řada zemí po celém světě.

Lidé ještě chvíli postávají na svých místech a pořizují fotografie prostranství. Někteří už se však dávají do pohybu a míří k nejbližším východům či do fronty těch, kteří chtějí královně vzdát hold. Jedním z nich je nejspíše i Lewis, kterého jsem potkala během své polední procházky davem.

„Klidně bude čekat do tří do rána,“ smál se, když mi oznamoval své plány na zbytek dne. Zatímco jsem ho v hlavě řadila do škatulky sedmdesátníků, vyprávěl mi o tom, že jeho kořeny sahají až do Jižní Ameriky, i o důvodu, proč vlastně přišel. „Alžběta byla matkou nám všem. Měla dobrou duši i osobnost a starala se o veřejnost, životní prostředí, vládu i zbytek světa.“

Reklama

Doporučované