Hlavní obsah

Korunovace Karla III. bude skromnější, dostane ale speciální emodži

Foto: Profimedia.cz

Britský král Karel III. s manželkou Camillou

Reklama

Buckinghamský palác v neděli zveřejnil nové podrobnosti o korunovaci britského krále Karla III. Ve srovnání s poslední korunovací bude obřad skromnější a cesta Londýnem kratší. Palác také oznámil, že vzniklo nové speciální emodži.

Článek

Ke korunovaci britského krále Karla III. bylo podle paláce vytvořeno emodži (obrázek používaný v psaném textu zejména na sociálních sítích), jehož inspirací se stala koruna svatého Eduarda, která je v Anglii už více než 350 let ústředním prvkem korunovace panovníků.

Není to první emodži, které britská královská rodina pro slavnostní chvíle užije. Loni v červnu se u příležitosti platinového jubilea královny Alžběty II. objevilo na twitteru emodži v podobě psa plemene corgi, které Alžběta II. chovala celý život.

Čtyři týdny před plánovanou korunovací královský palác rovněž zveřejnil trasu, kterou Karel III. a jeho manželka Camilla pojedou z Buckinghamského paláce k Westminsterskému opatství a zpět. Cesta bude kratší než ta, kterou absolvovala Karlova matka před 70 lety.

Celý korunovační obřad bude skromnější než korunovace Alžběty II., což je podle agentury AFP v souladu s moderní dobou a odráží to také nynější krizi životních nákladů.

Cestou do Westminsterského opatství pojedou Karel III. s manželkou kočárem, který poprvé použila Alžběta II. při svém diamantovém jubileu. Tento moderní kočár má i topení či klimatizaci.

Na cestu zpět nasednou Karel III. s Camillou do 260 let starého pozlaceného kočáru, který váží 4000 kilogramů a je tažen osmi koňmi. Zesnulá královna Alžběta II. popsala cestování tímto kočárem jako otřesnou zkušenost.

„Nedá se říci, že by ten kočár byl úplně jako pračka na prádlo, ale zatímco jiná vozidla se pohybují kupředu, tento kočár se pohybuje ze strany na stranu,“ prohlásil Martin Oates, který se podílel na renovaci kočáru.

Kočár je tak těžký, že dokáže jet maximálně rychlostí chůze. To by mělo poskytnout divákům rozmístěným podél trasy dostatek času, aby nově korunovaného krále a královnu viděli.

Korunovace 74letého krále se má konat 6. května takřka přesně 70 let poté, co ceremoniál absolvovala jeho matka Alžběta II. Karel III. se stal panovníkem s okamžikem její smrti loni v září a stal se tehdy také nejstarší osobou nastupující na trůn v dějinách britské monarchie.

Reklama

Doporučované