Hlavní obsah

„Říkej mi Fred,“ řekl budoucí král. Mary z australského baru míří na trůn

Foto: Profimedia.cz

Budoucí dánský královský pár, korunní princ Frederik s manželkou Mary, při příchodu na novoroční recepci v paláci Amalienborg v Kodani, což je oficiální sídlo panovníka.

Reklama

aktualizováno •

Dánskou panovnici Markétu II. vystřídá už v neděli její nejstarší syn Frederik. A královnou se stane jeho manželka Mary, se kterou se kdysi - náhodou - seznámil v Sydney. Srdce Dánů si získala elegancí i zájmem o charitu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se mladá Australanka v roce 2000 v baru uprostřed Sydney začala bavit s pohledným mužem, neměla ani potuchy o tom, že mluví s budoucím dánským králem. Po více než dvaceti letech usedne v neděli po jeho boku na dánský trůn.

Třiaosmdesátiletá královna Markéta II. připravila Dánům velkolepé novoroční překvapení, když na Silvestra oznámila, že se rozhodla abdikovat a vladařské povinnosti předat nejstaršímu synovi, pětapadesátiletému princi Frederikovi (psali jsme zde).

V následnické linii se spolu s ním posunula i jeho manželka, jedenapadesátiletá princezna Mary. Původně australská právnička si před lety získala srdce dánského prince a později i celého národa. V polovině ledna se stane vůbec první královnou na světě narozenou v Austrálii.

Kdo je nastávající dánská královna?

Mary Donaldsonová se narodila v roce 1972 ve městě Hobart na Tasmánii, kam se její rodiče - profesor matematiky ze Skotska a administrativní asistentka z Británie - krátce po svatbě přestěhovali.

Mary byla už od mala velmi sebevědomá a ambiciózní, vzpomínají učitelé ze škol, které navštěvovala, a tvrdí, že už tehdy měli tušení, že v ní třímá velký potenciál. „Byla velmi angažovaná, společenská a přátelská, zjevně vůdčí osobnost, která byla v tehdejší studentské radě,“ zavzpomínal před lety pro australskou stanici ABC ředitel Maryiny střední školy.

Kdo je korunní princ Frederik?

Dánská královna Markéta II. oznámila abdikaci. Na trůn v lednu usedne její syn, korunní princ Frederik. Ten se z rebelujícího teenagera stal klimaticky uvědomělým mužem a je ztělesněním liberální monarchie.

Po střední škole Mary nastoupila na Tasmánskou univerzitu, kde získala titul z práva a obchodní vědy. Ještě předtím, než se jí život v 28 letech obrátil vzhůru nohama, stihla vystřídat několik pracovních pozic v oblasti reklamy a prodeje realit v Melbourne, Edinburghu a Sydney.

Budoucího krále potkala v baru

S následníkem dánského trůnu se seznámila v podstatě náhodou. Princ Frederik navštívil v září roku 2000 olympijské hry v Sydney, kde Mary tou dobou už několik let žila.

Jednoho večera se vyrazil bavit do jednoho z tamních barů za doprovodu dalších tváří evropských monarchií – svého mladšího bratra prince Joachima, bratrance prince Nikolaose Řeckého a Dánského, norské princezny Marthy a knížete asturského - nynějšího španělského krále Filipa VI.

Aniž by to Filip VI. tušil, právě díky němu se na večírku objevila i Frederikova budoucí manželka Mary. Toho večera totiž do baru pozval svou australskou kamarádku, ta pozvala svou sestru a ta zase jednu ze svých kamarádek. Tou byla Maryina tehdejší spolubydlící, která s sebou nevzala nikoho jiného než Mary.

Budoucí královna o několik let později v jednom z rozhovorů přiznala, že tehdy neměla tušení, s kým má tu čest. Budoucí manžel se jí prý představil prostě jako Fred. „Když jsme se poprvé potkali, potřásli jsme si rukou. Nevěděla jsem, že je to dánský princ. Hodinu a půl potom ke mně někdo přišel a řekl 'Víš, co jsou tihle lidé zač?'“ popsala.

Rok po seznámení princ Frederik přijel za Mary do Austrálie, ale jejich vztah se snažil držet v tajnosti. Následníkovi dánského trůnu se ovšem tehdy pro jeho divoký staromládenecký životní styl přezdívalo „princ večírků“ nebo „turbo princ“ a žádný jeho krok pozornosti médií neunikl. Natožpak románek s tajemnou Australankou.

Krátce po tom, co se informace o jejich vztahu objevily na předních stranách evropských novin, se Mary přestěhovala do Dánska a pár se začal společně objevovat na veřejnosti. V říjnu roku 2003 oznámil zásnuby a na jaře následujícího roku se v kodaňské katedrále konala velkolepá svatba, kterou sledoval celý svět.

Brzy nato se jim narodil jejich první syn, princ Christian, který mimochodem nedávno dosáhl plnoletosti a po svém otci jednoho dne převezme dánský trůn. O dva roky později přišla na svět jejich nyní šestnáctiletá dcera princezna Isabella a nakonec dvojčata, princ Vincent a princezna Josephine, kteří brzy oslaví třinácté narozeniny.

Stín na jejich pohádkovou romanci v loňském roce vrhly zprávy o údajném poměru prince Frederika s mexickou herečkou Genovevou Casanova, které obletěly světová média spolu se snímky, které ukazují, jak se dvojice prochází ulicemi Madridu. Dánský královský dvůr informace nekomentoval. Herečka je ovšem rázně popřela a slíbila, že španělský list, který fotografie zveřejnil, zažaluje.

Jako princezna Kate

To, že pochází z cizí země a není urozeného původu, Dánové Mary nikdy nezazlívali a budoucí královna si téměř okamžitě získala oblibu tamní veřejnosti. Například tím, že velmi rychle ovládla jejich národní jazyk.

„Téměř hned mluvila dánsky a získala si srdce Dánů,“ popisuje dánská novinářka Kristian Ring-Hansen Holtová pro televizi ABC. „Máme Mary natolik rádi, že si myslím, že se Austrálie skutečně přiblížila Skandinávii, když jsme se o ní dozvěděli,“ vysvětluje, jak významný dopad princeznino počínání má.

V průzkumu veřejného mínění, který v prosinci zveřejnila dánská stanice TV2, princeznu Mary kladně ohodnotilo 85 procent Dánů a po dosluhující královně Markétě II. a svém manželovi princi Frederikovi se tak stala třetí nejpopulárnější členkou dánské královské rodiny.

Snad i proto bývá zahraničními médii často přirovnávána k princezně z Walesu Catherine, manželce britského prince Williama, která se v posledních letech vyhoupla v žebříčku popularity na druhé místo, hned za zesnulou královnu Alžbětu II. (psali jsme například zde).

Manželky následníků evropských trůnů ovšem podle deníku The Times pojí nejen podobný vzhled - obě jsou vysoké, elegantní brunety -, ale mnohem více.

Stejně jako Kate i Mary má za sebou „solidní středostavovskou výchovu“, udržuje blízké vztahy se svými sourozenci, je známá svou klidnou povahou, ke královské roli přistupuje ve vší vážnosti a navrch se stala módní ikonou, která se nezřídka kdy objevuje na titulních stranách časopisů.

Oblibu Dánů si ovšem Mary získala nejen svou elegancí, ale také svým zájmem o sociální tematiku. „Je zarytou zastánkyní sexuálních práv žen a dívek. Je zarytou zastánkyní uprchlíků,“ nastiňuje pro server CNN šéfredaktorka časopisu The Australian Women’s Weekly Juliet Riedenová.

Princezna se dlouhodobě věnuje charitativní činnosti. V roce 2007 založila svou vlastní nadaci The Mary Foundation, která se mimo jiné zaměřuje na pomoc znevýhodněným osobám či obětem domácího násilí a věnuje se otázkám duševního zdraví i prevence šikany.

„Nová moderní monarchie“

Stejně jako princezna Catherine a její manžel William i Mary s Frederikem jsou považováni za moderní pár, který by mohl pomoci pozměnit monarchii tak, aby lépe odpovídala dnešní době, a přiblížit ji mladým lidem, kteří o ni ztrácejí zájem, myslí si historik Sebastian Olden-Jorgensen.

Rozhovor o britské královské rodině

Zatímco princ Harry dělá svému královskému otci vrásky, starší syn William a jeho manželka Kate mu jsou oporou. „Dokonale plní své role a současně působí jako civilní rodiče věnující se svým dětem,“ říká expert na Británii.

Podle něj se královský pár přibližuje běžným Dánům tím, že poslouchá popovou hudbu, má rád sport i moderní umění a svým dětem se snaží zajistit co možná nejnormálnější dětství, a posílá je proto zejména do státních škol.

V civilním duchu by se měl nést i Frederikův nástup na trůn, který je naplánován na 14. ledna. Podle zahraničních médií se neočekává nic z okázalosti, která provázela květnovou korunovaci britského krále Karla III.

Královna Markéta II. má podle dostupných informací abdikovat na zasedání Státní rady, poradního orgánu monarchie. Nový král s královnou se pak mají po boku dánského premiéra objevit na balkóně paláce Christiansborg, což je sídlo parlamentu a vlády.

„Myslím si, že uvidíme Mary a Frederika na balkóně, a myslím, že okolo sebe budou mít celou svou rodinu. Budou tak prezentovat novou moderní dánskou monarchii a myslím, že to bude velmi silný obraz,“ odhaduje novinářka Riedenová.

Reklama

Doporučované