Hlavní obsah

Dánská královna nečekaně oznámila abdikaci. Trůn předá synovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Královna Markéta II.

Reklama

Dánská králova Markéta II. (Margrethe II.) v neděli nečekaně oznámila, že odstoupí ze své funkce. Nahradí ji její syn Frederik.

Článek

Dánsko zažilo silvestrovské překvapení, když královna Markéta II. ve svém tradičním projevu k 31. prosinci nečekaně oznámila, že odstoupí z funkce. Třiaosmdesátiletou panovnici vystřídá její nejstarší syn Frederik, který usedne na trůn jako Frederik X.

Formálně se tak má podle médií stát 14. ledna, tedy na den přesně 52 let poté, co královna zahájila svůj panovnický mandát. Podle BBC se na rozdíl od toho, jak to chodí ve Velké Británii, nebude konat žádná korunovační ceremonie. Palác v daný den jen oznámí nástup 55letého Frederika na trůn.

„Královna Markéta je v Dánsku populární postavou, hodně Dánů předpokládalo, že setrvá na trůnu až do své smrti,“ okomentovala zprávu BBC.

„V poslední době na tom nebyla moc dobře. Měla problémy s bolestí zad. Podstoupila nějaké operace,“ řekl pro Sky News novinář Alistair Bruce s tím, že královnino oznámení je přesto jistě pro mnohé Dány velkým překvapením.

Markéta II. je momentálně jedinou vládnoucí královnou a letos v červenci jí připadl i titul nejdéle vládnoucí osoby v celé historii dánské monarchie.

Královna své důvody pro rozhodnutí odstoupit dlouze nevysvětlovala. Uvedla jen, že podle ní právě teď „nastal ten správný čas“. Kromě samotného oznámení se ve svém proslovu věnovala tématu válek na Blízkém východě a na Ukrajině a důležitosti úsilí řešit klimatickou změnu.

Server Euronews Markétu popisuje jako jednu z nejoblíbenějších dánských osobností. „Často chodila ulicemi Kodaně téměř bez doprovodu a získala si obdiv Dánů svým vřelým chováním a talentem v oboru lingvistiky a designu,“ napsal web a dodal, že Markéta II. byla mimo jiné i nadšenou lyžařkou, členkou dánské ženské letecké jednotky a účastnicí kurzů juda.

Podle BBC se loni dánská královská rodina dostala do popředí veřejné debaty, když se rozhodla „čelit výzvám moderní společnosti“ snížením počtu svých členů a zbavila děti Frederikova mladšího bratra Joachima královských titulů.

Role královské rodiny je v Dánsku podobně jako například ve Velké Británii především ceremoniální.

Reklama

Doporučované