Hlavní obsah

Polepšený večírkový princ. Budoucí dánský král přináší liberální monarchii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Následník dánského trůnu korunní princ Frederik.

Reklama

Dánská královna Markéta II. oznámila abdikaci. Na trůn v lednu usedne její syn, korunní princ Frederik. Ten se z rebelujícího teenagera stal klimaticky uvědomělým mužem a je ztělesněním liberální monarchie.

Článek

Jediná vládnoucí královna na světě a nejdéle žijící panovnice v Evropě odstoupí 14. ledna, tedy přesně 52 let od chvíle, kdy se stala královnou. „Přenechám trůn svému synovi, korunnímu princi Frederikovi,“ oznámila v neděli v přímém televizním přenosu. Třiaosmdesátiletá královna prohlásila, že se rozhodla vzdát trůnu po zralé úvaze, která následovala po operaci zad na začátku roku 2023.

Co o Frederikovi v současnosti víme?

Princ Frederik je nejstarším synem královny Markéty II. Už před několika lety začal tento absolvent politických věd a držitel četných armádních hodností postupně přebírat část oficiálních aktivit a připravovat se na roli formální hlavy státu.

Korunní princ Frederik studoval jazyky na střední škole v Kodani a společně s mladším bratrem Joachimem strávili na začátku 80. let rok na studiích ve francouzské Normandii, v rodné zemi jejich otce. Na počátku 90. let byl v Dánsku znám spíše jako „princ večírků“, píše BBC. Frederik svým rodičům zazlíval, že ho zanedbávali, když plnili své královské povinnosti. Útěchu hledal v rychlých autech a rychlém životě.

To se začalo měnit až poté, co v roce 1995 absolvoval magisterské studium politologie na Aarhuské univerzitě a stal se prvním dánským královským princem, který dokončil univerzitní vzdělání. Během studií strávil nějaký čas na Harvardu ve Spojených státech.

Frederik - který hovoří anglicky, francouzsky a německy - však začal do své role skutečně dospívat během výcviku ve třech složkách dánské armády, napsal The Guardian. Službu u námořnictva sám pokládá za nejkrásnější období svého života. Působil tu jako elitní potápěč s přezdívkou „Žabí muž Pingo“. V roce 2000 rovněž absolvoval výcvik na letecké škole a stal se kapitánem letectva. O deset let později se stal plukovníkem a v roce 2015 generálmajorem dánského letectva.

Frederik je sportovně založený, má za sebou několik obdivuhodných výkonů a je členem Mezinárodního olympijského výboru. V roce 2000 se zúčastnil čtyřměsíční lyžařské expedice napříč Grónskem. V srpnu 2013 se účastnil triatlonu Ironman v Kodani, který zahrnoval plavání, běh a jízdu na kole. Korunní princ se stal historicky prvním členem královské rodiny na světě, který tento závod dokončil.

„Nechci se zavřít do pevnosti. Chci být sám sebou, člověkem,“ řekl v minulosti s tím, že se toho bude držet i po nástupu na trůn.

Na rozdíl od britské královské tradice nebude korunní princ Frederik slavnostně korunován. Místo toho bude jeho nástup na trůn oznámen z kodaňského zámku Amalienborg. Stane se dánským králem a hlavou státu také v Grónsku a na Faerských ostrovech.

Se svou manželkou Mary Donaldsonovou, australskou právničkou, se seznámil v baru v Sydney během olympijských her v roce 2000. Pár se svým čtyřem dětem podle The Guardianu snažil poskytnout co nejnormálnější výchovu - posílal je převážně do státních škol.

Královna Markéta II. je jedinou vládnoucí královnou na světě a nejdéle sloužícím současným monarchou v Evropě. Na trůn nastoupila po smrti svého otce krále Frederika IX. v roce 1972.

Reklama

Doporučované