Hlavní obsah

Karel III. se léčí s rakovinou. Podrobnosti královský palác nezveřejnil

Foto: Muhammad Aamir Sumsum, Shutterstock.com

Britský král Karel III.

Reklama

aktualizováno •

Britská BBC píše, že se nejedná o rakovinu prostaty. K odhalení nemoci však došlo v lednu, kdy 75letý král kvůli zvětšené prostatě podstoupil „korekční zákrok“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britskému králi Karlovi III. byla diagnostikována „určitá forma rakoviny“, informoval Buckinghamský palác.

Typ rakoviny, kterou panovník trpí, nebyl zveřejněn, ale podle prohlášení paláce král v pondělí zahájil „léčbu“. Buckinghamský palác napsal, že král „zůstává ve vztahu ke své léčbě zcela pozitivní“.

„Následné diagnostické testy identifikovaly určitou formu rakoviny. Jeho Veličenstvo dnes zahájilo léčebné procedury, během nichž na doporučení lékařů odloží plnění veřejných povinností,“ stojí v prohlášení Buckinghamského paláce.

Přestože 75letý král na neurčito přeruší své veřejné vystupování, bude i nadále plnit svou ústavní roli hlavy státu, napsala BBC. V neděli se zúčastnil bohoslužby v kostele v Sandringhamu, kde má jedno ze svých panství. Podle informací britských médií se král v pondělí ráno vrátil do Londýna, aby zahájil léčbu.

„Král je vděčný svému lékařskému týmu za rychlý zásah, který umožnil jeho nedávný zákrok v nemocnici… Těší se, že se co nejdříve vrátí k plnému výkonu veřejné služby,“ uvedl Buckinghamský palác.

Život krále Karla III.

Celým jménem Charles Philip Arthur George se narodil v listopadu 1948. Charles a jeho tři mladší sourozenci Anne, Andrew a Edward, strávili své dětství v londýnském Buckinghamském paláci. Čtyři roky po jeho narození, v roce 1952, se stala jeho matka Alžběta II. královnou.

Karel III. je prvním členem královské rodiny, který získal vysokoškolský diplom. Na irské Trinity College vystudoval archeologii, antropologii a historii. Po studiích vstoupil ve stopách rodinné tradice do armády, od letectva po čase zamířil k námořnictvu.

V roce 1981 se oženil s Dianou Spencerovou. Princezna Diana byla zbožňovaná veřejností, ale manželství, ze kterého vzešli princové William a Harry, příliš nefungovalo.

Důležitou roli v tom hrála láska tehdejšího prince a pozdější druhá manželka Camille Parker-Bowlesová. Od roku 1992 žili s Dianou odděleně a o čtyři roky později se rozvedli. 31. srpna 1997 Diana tragicky zahynula při automobilové nehodě v Paříži i se svým milencem Dodim al-Fayedem.

Většinu svého života před nástupem na trůn zasvětil Karel III. charitativní práci. Stanul v čele nebo se stal patronem více než 400 charitativních organizací, podporoval mladé lidi a zaměřoval se na ochranu životního prostředí.

Britský premiér Rishi Sunak na nečekanou situaci rychle zareagoval a králi popřál „rychlé a úplné uzdravení“. „Nemám pochyb o tom, že se co nevidět vrátí do plných sil a jsem si jistý, že celý národ mu bude přát zdraví,“ napsal Sunak na sociální síti X.

I šéf opozice vydal prohlášení v návaznosti na zprávu, že se král Karel léčí s rakovinou. „Jménem Labouristické strany přeji Jeho Veličenstvu vše nejlepší k jeho uzdravení,“ prohlásil Sir Keir Starmer.

Severoirská první ministryně Michelle O’Neillová uvedla, že je jí králova diagnóza „velmi líto“. „Je mi velmi líto nemoci krále Karla, chci mu popřát, aby se mu v léčbě dařilo a aby se co nejdříve plně uzdravil,“ prohlásila podle BBC teprve dva dny poté, co nastoupila do funkce. V podobném duchu se vyjádřili i šéfové vlád Skotska a Walesu.

Co jsme psali o královské rodině

Manželka Karla III. je na vzestupu a naděje spojované s následnickým párem. Dva články o britské královské rodině, které jsme na webu Seznam Zprávy zpracovali v poslední době:

„Celá země dnes bude fandit králi. Přejeme Karlovi III. brzké a úplné uzdravení,“ napsal na X expremiér země Boris Johnson.

Princ Harry, který žije v USA, neprodleně odcestuje do Spojeného království poté, co se dozvěděl o diagnóze svého otce. Podle Sky News to uvedl zdroj z královské rodiny.

Reklama

Doporučované