Hlavní obsah

První fotka krále od oznámení diagnózy. Už se viděl i s Harrym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Král Karel III. s manželkou Camillou v autě během cesty do Buckinghamského paláce, odkud se podle britských médií vydal vrtulníkem na venkov.

Reklama

aktualizováno •

Komentátoři britské královské rodiny doufali, že cesta prince Harryho do Londýna kvůli rakovině krále Karla přispěje k usmíření rodiny. S otcem už se princ viděl, ale schůzka s bratrem podle informací BBC zatím v plánu není.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spory mezi princem Harrym, jeho manželkou Meghan a zbytkem královské rodiny plní přední stránky britských médií už víc než rok (více například zdezde). I proto je jedním z předních motivů zpravodajství okolo vážné diagnózy krále Karla III. návrat „ztraceného“ syna do Londýna.

Snad všechny přední britské servery v úterý ráno zveřejnily zprávu, že Harryho černý Range Rover dorazil na terminál pro soukromé lety na Mezinárodním letišti v Los Angeles. Právě Kalifornie je už delší dobu domovem Karlova mladšího syna.

V úterý odpoledne po zhruba jedenácti hodinách letu letadlo s princem Harrym na palubě podle informací britských médií přistálo na letišti Heathrow. Odtud zamířil přímo do paláce Clarence House, kde se v tu dobu nacházel král.

Otec a syn spolu údajně krátce hovořili a Karel poté spolu s manželkou Camillou odletěl do svého venkovského sídla v Sandringhamu.

Je to poprvé od září, kdy vévoda ze Sussexu dorazil do vlasti. Tehdy přijel do království v rámci svých charitativních aktivit a král neměl podle informací listu Daily Mail na setkání se synem „místo v diáři“. S otcem a bratrem se tak Harry dost možná neviděl od květnové korunovace, kdy však opustil Londýn už krátce po obřadu.

S otcem mluvil určitě v listopadu, kdy Karel III. slavil 75. narozeniny. Jeho děti Archie a Lilibet podle deníku The Times při této příležitosti natočily video, na kterém dědečkovi zpívají „Hodně štěstí, zdraví“.

S bratrem Williamem je Harry údajně v kontaktu jen velmi zřídka.

Že má rakovinu, Karel III. Harrymu – stejně jako dalším předním členům královské rodiny – řekl osobně. Prý šlo o „vřelý“ telefonát. Prakticky paralelně přišla zpráva, že syn se chystá nemocného otce navštívit. Manželku a děti přitom nechal doma v Kalifornii.

Rakovina krále Karla III.

Lékaři odhalili rakovinu krále Karla III. podle oficiálních informací v počátečním stadiu. Panovník se nebude vídat s veřejností, ale bude dál plnit ústavní povinnosti, včetně pravidelných setkání s premiérem Rishim Sunakem.

Britská média si teď kladou otázku, jestli závažnost situace přispěje ke sjednocení rodiny.

„Harry se vrací. Myslím, že je to možná požehnání v převleku. Možná otcovo onemocnění konečně, konečně přinese usmíření, o kterém všichni mluvíme už takřka celou věčnost,“ prohlásila ve vysílání televize Sky News bývalá královská korespondentka BBC Jennie Bondová.

„Jsem si jistý, že Harry dá kvůli této závažné situaci minulost stranou. Královská rodina – včetně Sussexů – je tak důležitá, že budou všichni mířit správným směrem,“ domnívá se komentátor Richard Fitzwilliams.

Pozorovatelka královské rodiny Camilla Tomineyová, píšící pro list Telegraph, očekává, že Williama a Harryho spojí láska k „milovanému tatínkovi“. Podle ní bude teď Karel III. coby panovník potřebovat Williama, aby mu pomohl s plněním povinností. Ale zároveň bude William potřebovat Harryho podporu.

„Král bude potěšen, že ho uvidí, a pokud z toho vzejde nějaká dobrá zpráva a celkové usmíření, myslím, že budou všichni šťastní,“ poznamenala pro Sky News králova bývalá tisková tajemnice Kristina Kyriacouová.

Královský korespondent BBC Sean Coughlan ale s odkazem na nejmenované zdroje po příletu Harryho Londýna napsal, že setkání s bratrem zatím v plánu není. „Schovejte si olivové ratolesti na později,“ doporučil Coughlan.

Aktualizace: Článek jsme postupně doplňovali o informace o příjezdu prince Harryho do Londýna a odjezdu krále Karla na venkov.

Reklama

Doporučované