Hlavní obsah

Skupina investora Rusňáka plánuje ořezání miliardových dluhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Holding DRFG byznysmena Davida Rusňáka plánuje snížit podíl zadlužení na celkovém majetku. Jen letos má skupina splatné dluhopisy za 1,5 miliardy korun. Posílit vlastní kapitál hodlá skupina například prodejem části aktiv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina DRFG investora Davida Rusňáka plánuje zmírnit podíl svého zadlužení na celkovém majetku. Holding byl v minulém desetiletí největším průkopníkem dluhopisového financování. V byznysu se skupina stala téměř synonymem pro popis situace, kdy firma živí rychlý růst vysokou porcí dluhu. Podle oslovených odborníků je podobně vysoké zadlužení na hraně zdravých financí.

DRFG plánuje posílit vlastní zdroje například z peněz získaných plánovaným prodejem podílů ve svých firmách. Skupina měla podle vlastních zveřejněných údajů na konci minulého roku vydané dluhopisy za 6,9 miliardy korun. Z toho 1,5 miliardy bylo splatných do jednoho roku.

„Náš poměr vlastního kapitálu k celkovým aktivům je v tuto chvíli kolem 15 procent. Součástí naší finanční strategie je toto číslo posilovat. To však nejde skokově. Jediný způsob, jak můžete jakoby posilovat vlastní kapitál, je vytvářením zisku a jeho nerozdělením. A to my samozřejmě chceme a budeme dělat. Ale je to proces, který nejde udělat z roku na rok,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys většinový majitel DRFG David Rusňák.

„Budu rád, když co nejdříve, to znamená řekněme do tří let, budeme nad 20 procenty vlastního kapitálu. Ale jinak než generováním zisku to nelze,“ dodal šéf DRFG.

O potřebě zastavit v dlouhodobějším výhledu růst zadlužování mluvil před třemi lety v rozhovoru pro SZ Byznys také bývalý generální ředitel DRFG Peter Hlaváč.

Za rok 2023 měla DRFG čistý zisk na úrovni 170 milionů až 200 milionů korun. Přesný konsolidovaný obrázek zatím holding připravuje.

Vyšší míra zadlužení obecně znamená, že je firma citlivější vůči finančním rizikům. V letošním dluhopisovém prospektu jedné ze společností z DRFG je výslovně uvedeno, že závazky holdingu „několikanásobně převyšují vlastní kapitál skupiny, respektive jednotlivých částí skupiny, což může vést k tomu, že skupina, respektive jednotlivé společnosti ze skupiny, nebude schopná bez refinancování svých závazků jinými zdroji financování řádně plnit své závazky“.

„Uvedené věty v prospektu být musejí, vyžaduje to regulátor. Takže i my je tam máme. Pokud se díváte na míru zadlužení, je důležité zohledňovat, v jakém byznysu působíte. Umím si představit, že při řadě aktivit může být uvedený poměr problematický. My ale záměrně od začátku působíme v oblastech, které považujeme za velmi stabilní,“ reagoval Rusňák na otázku, zda je míra zadlužení skupiny v pořádku.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Investor David Rusňák.

Odborníci na firemní finance však již podobnou míru zadlužení považují za rizikovější.

„V případě skupiny opřené z velké části o nemovitosti jde o enormní míru zadlužení. Fungovat s takto vysokou úrovní cizích zdrojů není pro nefinanční podnik dlouhodobě udržitelné. Tomu odpovídají i poslední kroky DRFG, která si naordinovala určité snížení dluhů. Zbavuje se některých aktiv s cílem zredukovat celkové zadlužení skupiny,“ uvedl portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

DRFG v současnosti prodává například své nájemní byty. Baví se též o vstupu investorů do své telekomunikační skupiny Suntel.

„Podíl cizích pasiv ve výši 85 procent celkové bilanční sumy je z obecného pohledu na hranici únosnosti, nebo spíše i mírně za ní. Hodně samozřejmě záleží i na struktuře aktiv. Jestliže jsou aktiva tvořena převážně nemovitostmi, je možné, že reálná (tržní) hodnota těchto nemovitostí výrazně převyšuje hodnotu účetní, a tím kompenzuje vysoký podíl cizích zdrojů,“ komentoval Petr Kymlička, partner v poradenské společnosti Moore Czech Republic.

„Na druhé straně běžná ‚výkonnost‘ (yield) nemovitého majetku bývá obvykle poměrně nízká (i když se pochopitelně liší dle typu nemovitosti), a to zejména ve vztahu k relativně vysokému kupónu dluhopisů. V této souvislosti je však třeba poznamenat, že banka by takto vysoký objem cizích zdrojů sotva poskytla, a dluhopisy tak jsou jednou z mála možností pro financování rychlého růstu skupiny DRFG,“ dodal Kymlička z Moore Czech Republic.

Průměrný úrok placený z dluhopisů DRFG je podle údajů skupiny aktuálně 6,5 procenta. Správa dluhopisů a provize obchodníkům ukrojí ročně z emitovaného objemu v průměru dalších 1,7 procent.

„Při posuzování jakéhokoliv projektu je minimální požadavek na vnitřní výnosové procento (IRR) na úrovni 20 procent. Z toho vyplývá, že výrazně převyšuje náklady kapitálu a dává nám prostor i v obtížnějším období či možnost jisté rezervy,“ uvedl Rusňák.

Jen letos má DRFG splatné dluhopisy v objemu 1,5 miliardy korun. Podobně jako to dělají další hráči na trhu, spoléhá se i Rusňákova skupina na to, že splatné závazky zčásti refinancuje prostřednictvím nových emisí.

„Splácíme vždy sto procent emise a každý klient se pak může rozhodnout, zda bude prostředky investovat znovu, nebo ne. Vzhledem k růstu, který máme za sebou a který máme naplánovaný, lze samozřejmě očekávat, že celkové číslo dluhopisového financovaní může růst. Nebo že některé emise budou refinancovány. Nicméně toto je samozřejmě vykompenzováno růstem hodnoty aktiv,“ poznamenal Rusňák.

Z letos splatné půldruhé miliardy již holding investorům vrátil 326 milionů korun. Dalších 500 milionů připadá podle Rusňáka na blíže neurčeného většího investora, který již přislíbil, že vymění končící dluhopisy za nové. Skupině tedy zbývá letos splatit z dluhopisů 639 milionů korun.

Skupina DRFG podniká hlavně v nemovitostech, telekomunikacích a ve finančních službách. Kromě Česka je prostřednictvím svých firem aktivní například v Polsku, na Slovensku či na západoevropských trzích.

David Rusňák má ve skupině podíl 51 procent. Generální ředitel holdingu Roman Řezníček drží 44 procent. Zbytek mají další významní lidé ve skupině.

Doplnili jsme informaci o objemu letos splacených dluhopisů.

Doporučované