Hlavní obsah

Čeští vymahači dluhů získali v Rumunsku desetimiliardový balík úvěrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Finanční skupina APS zaměřená na byznys s firemními pohledávkami převzala v Rumunsku portfolio špatných bankovních úvěrů ve jmenovité hodnotě deset miliard korun. Na transakci se podílela také Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Článek

Čeští finančníci ze skupiny APS mají další významný zářez v jihovýchodní Evropě, na kterou se dlouhodobě zaměřují. Od řecké banky Piraeus koupili balík úvěrů v nominální hodnotě deset miliard korun.

„Náš investiční tým pracoval na této transakci více než rok. Je to významný úspěch na našem klíčovém trhu,“ řekl Martin Machoň, generální ředitel APS.

APS se svými fondy financovala 70 procent celé transakce. Zbylých 30 procent poskytla Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Přesnou hodnotu transakce žádná ze stran nezveřejnila. Obvykle se však u špatných úvěrů pohybuje v jednotkách procent z jejich jmenovité hodnoty.

Takto získané pohledávky následně APS po firmách vymáhá. Výhodou v tomto případě je, že jsou to úvěry zajištěné nemovitostmi.

„Je to největší prodej nesplácených úvěrů uskutečněný v Rumunsku za poslední čtyři roky,“ uvedl investiční šéf APS Viktor Tóth.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj účastí na podobných transakcích podporuje místní bankovní sektor s cílem umožnit lokálním finančním institucím poskytovat nové úvěry a tím rozhýbat ekonomiku.

„Tato transakce významně přispívá k fungování sekundárního trhu s půjčkami v Rumunsku, který tvoří kritickou součást dobře fungujícího finančního systému,“ poznamenal manažer EBRD Alexander Saveliev.

Tuzemský holding APS je v Rumunsku jako doma. Velké portfolio špatných úvěrů pocházejících ještě z doby řecké finanční krize tam firma převzala již před dvěma lety. Šéf APS Machoň navíc dříve pomáhal vybřednout z problémů také fotbalovému klubu Rapid Bukurešť.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Generální ředitel skupiny APS Holding Martin Machoň

V Praze sídlící APS působí v současnosti na patnácti trzích. Spravuje portfolia takzvaných nevýkonných úvěrů ve jmenovité hodnotě přes jedenáct miliard eur.

Mezi konkurenty české APS patří na mezinárodním trhu s pohledávkami například švédská společnost Intrum. Podobně jako tuzemští finančníci dělala také tato firma v minulých letech s řeckou Piraeus Bank. Konkrétně z rumunského trhu se ale loni společnost Intrum stáhla.

Banky se často zbavují špatných úvěrových portfolií, protože je to pro ně výhodnější než tento typ pohledávek vymáhat ve vlastní režii. Peněžní ústavy si tím pročistí účty a uvolní kapitál na jiný byznys.

Doporučované