Hlavní obsah

Putin zahájil návštěvu Číny, sejde se s prezidentem Si Ťin-pchingem

Ilustrační snímek.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes zahájil dvoudenní návštěvu Číny, která je jeho první zahraniční cestou v novém funkčním období. V Číně se šéf Kremlu sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Čchiangem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve čtvrtek ráno místního času (dnes večer SELČ) přistál Vladimir Putin v Pekingu. Na záběrech odvysílaných ruskými médii šéfa Kremlu přivítali čínští představitelé a čestná stráž. Schůzky s premiérem a prezidentem jsou plánovány na čtvrtek.

Prezidenti Putin a Si Ťin-pching by měli hovořit mimo jiné o válce na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo invazí do sousední země v únoru 2022, o situaci na Blízkém východě, v Asii či o spolupráci v ekonomice a energetice.

Peking, který je nyní nejvýznamnějším ruským spojencem, kritizuje protiruské sankce a odmítá ruskou invazi na Ukrajinu jednoznačně odsoudit. Zároveň těží z nižších cen za ropu a plyn, které už Rusko nemůže prodávat do Evropy v dřívějším rozsahu.

Putin dnes v rozhovoru s čínskou tiskovou agenturou Nová Čína uvedl, že vítá přístup Číny k řešení krize na Ukrajině. „Peking si dobře uvědomuje základní příčiny krize a její globální geopolitický význam,“ řekl ruský prezident a poukázal přitom na dvanáctibodový čínský mírový plán pro Ukrajinu. „Myšlenky a návrhy obsažené v dokumentu ukazují upřímnou touhu našich čínských přátel pomoci stabilizovat situaci,“ dodal. Čína v dokumentu vyzývá k respektování územní celistvosti všech zemí (včetně Ukrajiny), ale také naléhá na zohlednění bezpečnostních obav Ruska.

Kromě Pekingu navštíví Putin i město Charbin na severovýchodě Číny, kde se zúčastní zahájení obchodního a investičního veletrhu. S premiérem Li Čchiangem bude jednat především o ekonomice.

Doporučované