Hlavní obsah

„Tohle je Jarda. Má svaly, tetování, je pro mladé.“ Zápisky z mítinku ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Osamělý v davu? Andrej Babiš na setkání s lidmi v Jičíně.

„Máme kandidátku, která nás v Bruselu nezradí,“ začal Andrej Babiš v Jičíně setkání s lidmi odkazem na lídry padouchy, kteří se s ANO rozešli. Do Rumcajsova města přijel vyprávět o „zlém fialovém mimoňovi a Zbyňku spořiteli“.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Málokdy vidíte všechny špičky hnutí ANO pohromadě tak jako ve čtvrtek v Jičíně. Bylo tady vedení hnutí, lídři kandidátky do eurovoleb a také členové stínové vlády, které v ANO říkají „lepší vláda“.

Město spojované s Albrechtem z Valdštejna a pohádkovým loupežníkem Rumcajsem je další zastávkou každodenní kampaně ANO před eurovolbami.

Tohle je naše Klára, bude stručná

Na odpolední debatě s občany v hotelu Tammel docela dlouhou část zabere vzájemné představování. Toho se jako konferenciéři ujímají Andrej Babiš a Karel Havlíček. Už mají vše evidentně nacvičeno jako zábavnou show.

Babiš prezentuje lídry kandidátky do evropských voleb. „Máme konečně kandidátku, která nás v Bruselu nezradí,“ začíná Babiš s odkazem na minulé lídry Pavla Teličku, Ditu Charanzovou nebo Radku Maxovou, kteří se s ANO rozešli.

„Tohle je naše Klára,“ ukazuje na jedničku kandidátky Dostálovou. „Ona dnes bude stručná, ona je vždycky strašně dlouhá,“ doporučuje jí Babiš krátký projev. „A tohle je Jarda Bžoch, ten je pro mladou generaci. Cvičí, má svaly, tetování a je to ragbista.“

Vzájemné oslovování křestními jmény, případně jejich zdrobnělinami, neodmyslitelně patří ke každé kampani hnutí ANO. Svým příznivcům tím ukazují, že jsou dokonale sehraný a přátelský tým. Stejně tak k agitaci patří kritika Green Dealu či migračního paktu a vzývání selského rozumu.

Karel, nejlepší stínový premiér

„A teď naše stínová lepší vláda. Karel, to je náš lepší stínový premiér. Je o 15 let mladší než já,“ ukazuje předseda Babiš na prvního místopředsedu Havlíčka. „Víte, jak funguje současná vláda? Fialu to nezajímá, Stanjura řekne, že nemá peníze. A tím to končí. Víte, jak to fungovalo za nás? Ministr přišel za mnou, že potřebujeme peníze, pak jsme šli tady za Alenou a vždycky jsme to nějak vyřešili!“

Lidé v nabitém sále jsou spokojení, smějí se a tleskají. Každý už žmoulá v klíně nějaký ten úlovek z reklamních předmětů, které se ve velkém nabízejí v předsálí. Trička s nápisy „Česko, pro tebe všecko“ nebo červené trumpovské kšiltovky se sloganem Silné Česko.

Mezi oblíbené hity patří pexeso pro vnoučata o „zlém fialovém mimoňovi a Zbyňku spořiteli“, což je narážka na premiéra Fialu a ministra financí Stanjuru. Tím nejcennějším je ale fotografie v mobilu s Andrejem Babišem. Trojice důchodkyň si je navzájem ukazuje a hodnotí, která má nejlepší.

Alenka – kdo jiný na finance

Vrcholem je moment, kdy se mikrofonu chopí rozjetý Karel Havlíček. S ohromným zápalem představuje jednoho stínového ministra po druhém – a každého vykreslí tak, jako by v celé Sluneční soustavě neexistoval lepší kandidát.

Projděte si velkou fotogalerii ze setkání ANO s lidmi v Jičíně:

+23

„Alenka (Schillerová) dělala na finančním úřadu – kdo jiný na finance?! Aleš (Juchelka) má silný osobní příběh a umí dokonale komunikovat – sociální věci! Jana (Berkovcová) na školství a Margita (Balaštíková) na zemědělství. A víte proč? No protože celý život dělaly ve školství a v zemědělství! A tady Martin (Kolovratník), ten zná snad každé nádraží. Kdo jiný na ministra dopravy?!“ křičí Havlíček do mikrofonu tak naléhavě, až to místy připomíná teleshopping.

Cílem je veřejnosti ukázat, že hnutí ANO má připravené kompetentní odborníky, kteří jsou schopni okamžitě se ujmout moci. Havlíček vysvětluje, že o Fialově kabinetu se nic takového rozhodně říct nedá a že někteří ministři se ve svých úřadech doposud nezorientovali.

Umění vycítit náladu publika a rychle si je získat opakovaně prokazuje Alena Schillerová. Když mluví, jako kdyby vyprávěla dětem pohádku. Nejprve pochválí, jak je Jičín – notabene město pohádek – krásné místo. Byla se Jičínem projít. Líbilo se jí náměstí, zeleň. Stihla se vyfotit s Rumcajsem. V cukrárně si pak popovídala s příjemnými ženami. Jedna maminka s kočárkem ji tam prý prosila: „Bojujte za nás.“

To už ale Schillerová mění milý tón v lehce dramatický. „Pak jsem si zašla na kontrolní nákup potravin. O tři procenta snížená DPH se vůbec nepromítla do nižších cen, jak slibovala vláda. Ty peníze si nechaly obchodní řetězce. To jsou vítězové současné hospodářské politiky, stejně jako energetické firmy, banky a zbrojaři.“

Schillerová při výčtu oborů s největšími nárůsty zisků zapomene na zemědělce a potravináře. Asi nechce naštvat vedle stojícího Andreje Babiše.

Výsluhy pro sestřičky!

Lídr hnutí pak nejvíc mluví o zdravotnictví. Vlastimila Válka označí za nejhoršího polistopadového ministra a dlouze popisuje, jak skvěle obor fungoval za jeho vlády. V níž, mimochodem, vystřídal čtyři ministry. Nejvíc a rozsáhle vychvaluje zdravotní sestřičky, které označí za nejprestižnější profesi. Podle něj by si zasloužily výsluhy, jako mají vojáci a policisté.

Proč zrovna o tom tak zevrubně mluví? „Ano, jsem ve střetu zájmů, letos mi bude sedmdesát. Takže už se musím hlídat, chodím na kolonoskopii, měřím si tlak a PSA,“ propaguje Babiš prevenci.

A lidé se opět smějí. Kdo by nevěděl: PSA je specifický antigen související s fungováním prostaty, používá se jako test rakoviny prostaty.

Když se ovšem šéf ANO loučí, přidá vážný vzkaz: „Hlavně nic nevěřte této pětikoaliční vládě. Akorát z nás na Hradě udělali pitomce,“ připomněl schůzku u prezidenta o penzijní reformě.

Doporučované